Android-beveiligingsupdate van augustus rolt uit voor Nexus en Pixel-bezitters

Michel van 't Klaphek
7 augustus 2018, 10:33
2 min leestijd
Android-beveiligingsupdate van augustus rolt uit voor Nexus en Pixel-bezitters

Een nieuwe maand, een nieuwe beveiligingsupdate. Google heeft de patch voor augustus vrijgegeven, die enkele tientallen kwetsbaarheden aanpakt. De Google Pixel-telefoons worden als eerst geüpdatet.

Lees verder na de advertentie.

Android-beveiligingsupdate augustus 2018 beschikbaar

De update rolt traditiegetrouw eerst uit voor Pixel- en Nexus-smartphones. Gebruikers krijgen automatisch een notificatie zodra de update beschikbaar is voor hun toestel. Handmatig controleren kan natuurlijk ook. Ga hiervoor naar het instellingenmenu, ‘Systeem’, tik op ‘Informatie over deze telefoon’ en vervolgens ‘Software-update’.

Heb je geen Google Pixel of Nexus? Dan moet je nog even geduld hebben. Andere fabrikanten dan Google moeten de update namelijk nog klaarmaken voor hun telefoons. Merken als Nokia, Samsung en Sony doen dit over het algemeen binnen een aantal weken voor midrange- en high-end-Androids.

Android beveiligingsupdate

Met name Nokia heeft een uitstekende reputatie als het om updatesnelheid gaat. Het bedrijf is vaak de eerste (na Google) die haar toestellen bijwerkt. Er zijn echter ook fabrikanten die een meer twijfelachtig imago hebben, en meerdere patches in één update verpakken. Hierdoor moet je soms maanden wachten voordat je toestel wordt bijgewerkt.

Lees ook: Opinie: Motorola, het is echt tijd voor een beter updatebeleid

Geen grote toevoegingen

De beveiligingsupdate van augustus lost maar liefst 42 kwetsbaarheden op, waarvan 27 specifiek voor Google-toestellen. Het meest ernstige lek dat is gedicht bevindt zich in het media-framework. In theorie konden kwaadwillenden daardoor een programma uitvoeren op smartphones, zonder dat de eigenaren dit in de gaten hadden.

Zoals gewoonlijk is dit in praktijk niet gebeurd. De patches zijn namelijk bedoeld om problemen te voorkomen. Soms worden er ook nieuwe functies geïntroduceerd, maar daar is dit keer geen sprake van. Dit heeft te maken met de uitrol van Android 9.0 (Pie). Deze nieuwe versie introduceert onder meer rijkere notificaties, een langere accuduur en ondersteuning voor de notch.

Android Planet plaatst regelmatig een overzicht met smartphones die een beveilingsupdate kregen. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app!

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu