De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android-beveiligingsupdate december biedt volledige KRACK-bescherming

Thomas Haenen
5 december 2017, 15:59
2 min leestijd
Android-beveiligingsupdate december biedt volledige KRACK-bescherming

Google begint vandaag ook met de uitrol van de nieuwste Android-beveiligingsupdate. Deze biedt voor het eerst volledige bescherming tegen het wifi-lek KRACK.

Lees verder na de advertentie.

Android-beveiligingsupdate december 2017 beschikbaar

Maandelijks verschijnen er nieuwe beveiligingsupdates voor Android, die het besturingssysteem beschermen tegen alle bekende kwetsbaarheden. De december-editie is vanaf vandaag beschikbaar voor fabrikanten, zo heeft Google laten weten. Net als elke maand worden er tientallen grote en kleinere problemen aangepakt, en zijn gevaarlijke apps onschadelijk gemaakt.

In het beveiligingsbulletin geeft Google een indicatie van de opgeloste problemen. Zo is er een lek gedicht in media-apps, waarmee gevaarlijke apps zonder permissie code konden uitvoeren. Ook kwetsbaarheden in drivers van Nvidia, MediaTek en Qualcomm zijn aangepakt. Voor zover bekend zijn deze lekken nog niet op grote schaal gebruikt door hackers om aanvallen uit te voeren.

nexus krack

Daarnaast biedt deze update voor de meeste gebruikers voor het eerst bescherming tegen het wifi-lek KRACK. Het lek, dat begin dit najaar ontdekt werd, laat kwaadwillenden relatief gemakkelijk inbreken op een wifi-netwerk en vervolgens al het verkeer afluisteren. Google gaf op 6 november een beveiligingsupdate vrij die tegen KRACK beschermde, maar de meeste smartphones ontvingen tot nu toe alleen de beveiligingsupdate van 1 of 5 november. Zodra gebruikers de software voor december ontvangen, zijn ze wel volledig tegen het wifi-lek beschermd.

Lees ook: zo bescherm je jezelf tegen het wifi-beveiligingslek op Android

Wanneer kan ik de beveiligingsupdate downloaden?

Wanneer Google een beveiligingsupdate vrijgeeft, is deze direct beschikbaar voor Nexus- en Pixel-toestellen. Vervolgens is het aan andere fabrikanten om deze ook geschikt te maken voor hun smartphones. Sommige bedrijven, zoals Sony, Samsung, Nokia en Wileyfox, zijn daar behoorlijk snel mee. Daar rollen deze beveiligingsupdates waarschijnlijk al binnen een aantal weken uit.

Veel fabrikanten zijn helaas inconsistent in wanneer ze updates aanbieden en voor welke smartphones. Veel goedkope smartphones worden slechts een paar keer per jaar bijgewerkt, als ze al updates ontvangen. Maar ook bij duurdere toestellen gaat het mis. Zo hebben veel Nederlandse Galaxy Note 8-gebruikers nog altijd nul beveiligingsupdates ontvangen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu