Google rolt Android-beveiligingsupdate van december uit voor Pixel-smartphones

Michel van 't Klaphek
2 december 2019, 19:22
2 min leestijd
Google rolt Android-beveiligingsupdate van december uit voor Pixel-smartphones

Nieuwe maand, nieuwe Android-beveiligingsupdate. Vanaf nu rolt Google de nieuwste patch uit haar voor Pixel-smartphones. Voor de derde keer op rij gaan de Google-toestellen er niet met de primeur vandoor. Ook is het de laatste update voor de originele Pixel-telefoons.

Lees verder na de advertentie.

Android-beveiligingsupdate van december 2019 rolt uit

google pixel 4 xl review

Een beetje opmerkelijk is het wel. Jarenlang was het gebruikelijk dat Googles eigen telefoons als eerst werden voorzien van een nieuwe Android-beveiligingsupdate. Ditmaal is dat wederom niet het geval. Vorige week werden namelijk al de Samsung Galaxy S10 en S10 Plus met de patch van december bijgewerkt als onderdeel van de Android 10-update.

Heel lang hebben Pixel-eigenaren echter niet hoeven te wachten. De Android-beveiligingsupdate van december dicht in totaal 42 beveiligingslekken. Het gaat hierbij om kwetsbaarheden die in theorie misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden. Zoals gebruikelijk zijn er geen praktijkvoorbeelden van slachtoffers bekend.

Lees ook: Uitleg: dit komt er kijken bij het maken van een beveiligingsupdate

Wanneer krijg ik de update?

Heb je een Pixel-telefoon? Dan kun je de update per direct downloaden. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voor je de software ziet. Net na vrijkomst proberen een hoop mensen de software te downloaden, waardoor er digitale wachtrijen kunnen ontstaan.

Opvallend genoeg is de update nog niet voor de Pixel 4 en Pixel 4 XL beschikbaar. Voor mensen met een originele Pixel of Pixel XL is het overigens de laatste update die zij kunnen binnenhalen. Google heeft de ondersteuning voor deze toestellen gestopt.

Heb je een ander merk smartphone? Dan moet je nog even geduld hebben. Over het algemeen zijn partijen als Essential, OnePlus en Nokia er rap bij. Ook Samsung werkt haar populaire toestellen in de regel snel bij. Fabrikanten als Motorola kiezen er daarentegen voor om meerdere maandelijkse updates in pakketjes te bundelen, en deze eens per zoveel maanden uit te brengen.

Via Project Treble probeert Google beveiligingsupdates sneller uit te rollen, welk merk smartphone je ook hebt. Uit recent onderzoek blijkt dat het programma succes heeft, maar dat fragmentatie een hardnekkig probleem is. Het blijft daardoor moeilijk om één beveiligingsstandaard voor Android-telefoons te maken.

Op Android Planet plaatsen we wekelijks een overzicht van toestellen die een update hebben gekregen. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de gratis app.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu