Google rolt Android-beveiligingsupdate van november uit voor Pixel-smartphones

Michel van 't Klaphek
4 november 2019, 19:58
2 min leestijd
Google rolt Android-beveiligingsupdate van november uit voor Pixel-smartphones

Google heeft de Android-beveiligingsupdate van november uitgebracht. De patch rolt vanaf nu uit voor Pixel-smartphones. Voor de tweede keer op rij is de update niet als eerst op Google-telefoons verschenen.

Lees verder na de advertentie.

Android-beveiligingsupdate november 2019 verschenen: dit moet je weten

Nieuwe maand, nieuwe Android-beveiligingsupdate. Normaal gesproken verschijnen deze patches altijd als eerst voor Googles eigen Pixel-telefoons, maar november is na oktober opnieuw een uitzondering. De update rolde eerder namelijk al uit naar andere toestellen, waaronder de Galaxy S10-serie en Note 10-telefoons.

wat is oled

Heel lang hebben de Pixel-toestellen er echter niet op hoeven wachten. De Android-beveiligingsupdate van november dicht in totaal 38 beveiligingslekken. Zoals gebruikelijk gaat het hier om kwetsbaarheden die in praktijk niet misbruikt zijn door kwaadwillenden. Het meest kritieke beveiligingslek zorgde ervoor dat anderen toegang kregen tot je telefoon door een bestandje te verzenden.

Naast de standaard Android-beveiligingsupdate rolt Google ook een patch uit voor de eigen Pixel-telefoons. Hierin zijn 21 beveiligingslekken gedicht. Ook worden er functionele updates toegevoegd. Zo luistert de Google Assistent op je Pixel voortaan beter en zijn enkele schermproblemen van de Pixel 4 en Pixel 4 XL opgelost. Ook de audiokwaliteit op de Pixel 3-serie heeft een opfrisser gekregen.

Lees ook: Uitleg: dit komt er kijken bij het maken van een beveiligingsupdate

Dit is wanneer je de update krijgt

De update rolt per direct uit voor Pixel-telefoons. Wel kan het eventjes duren voordat je een melding krijgt met de vraag om de patch te downloaden. Zodra Google een update heeft vrijgegeven ligt de bal bij andere smartphonefabrikanten. Hierna kunnen zij aan de slag om hun toestellen bij te werken.

Hoe snel dit gebeurt verschilt per fabrikant. In de regel zijn fabrikanten als Samsung en OnePlus vrij rap in het bijwerken van populaire toestellen. Ook Nokia is er meestal snel bij. Motorola kiest er daarentegen voor om meerdere maandelijkse updates te bundelen in een pakketje, en deze eens per zoveel maanden uit te brengen.

Uit recent onderzoek blijkt dat Project Treble voor snellere Android-updates zorgt, maar dat fragmentatie nog steeds een groot probleem is. Project Treble is een systeem om updates sneller uit te rollen, door het systeem als het ware in tweeën te delen. Hierdoor kunnen fabrikanten hun eigen systeem makkelijker updaten, met minder lange wachttijden als gevolg.

Op Android Planet plaatsen we wekelijks een overzicht van toestellen die een update hebben gekregen. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de gratis app.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu