De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 1

Wouter Nijsen
7 januari 2018, 11:00
4 min leestijd
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 1

Android-fabrikanten rollen regelmatig beveiligingsupdates uit, maar lang niet naar alle toestellen. Daarom zetten we in dit wekelijkse overzicht de smartphones op een rijtje die zijn bijgewerkt. Zo weet je of er een update voor je klaarstaat.

Lees verder na de advertentie.

Het Android-beveiligingsupdate overzicht

Op Android Planet besteden we regelmatig aandacht aan updates die toestellen ontvangen. Vaak gaat het om nieuwe Android-versies, wanneer telefoons bijvoorbeeld worden bijgewerkt naar Android 8.0 (Oreo). Daarvoor hebben we ook het Android 8.0 update-overzicht, waar je precies ziet of en wanneer jouw telefoon een update ontvangt.

Maar fabrikanten brengen ook het hele jaar door beveiligingsupdates uit, en die zijn vaak net zo belangrijk. Hoewel ze geen grote nieuwe features bevatten, blijf je wel beschermd tegen alle (kritieke) beveiligingslekken die maandelijks verschijnen. In dit artikel zetten we daarom elke week op een rijtje welke toestellen een update hebben gekregen, zodat je altijd op de hoogte bent. Ook grotere updates nemen we natuurlijk in dit overzicht mee.

Beveiligingsupdate van januari

Google begon 2018 goed en bracht meteen de beveiligingsupdate van januari uit. De update is nu beschikbaar voor Pixel- en Nexus-toestellen. Hoewel bedrijven als HMD (Nokia), Sony en Samsung doorgaans redelijk vlot zijn met het uitrollen van beveiligingsupdates, moeten veel gebruikers veel langer wachten. In het overzicht van deze week vind je dan ook geen smartphones met de januari-patch, maar vooral toestellen die de afgelopen twee weken zijn bijgewerkt met de beveiligingsupdate van december.

De beveiligingspatch van januari is overigens een belangrijke, want het cpu-lek Meltdown wordt verholpen. Dit lek werd afgelopen week ontdekt door onafhankelijke onderzoekers en maakt vrijwel alle Android-smartphones kwetsbaar.

Samsung

De populaire Samsung Galaxy A5 (2017) kreeg deze week een update met een aantal verbeteringen voor de camera. Nieuw is de ‘Selfie focus’-mode. Daarmee voeg je een scherptediepte-effect toe aan zelfportretten. Bij je selfies wordt de achtergrond van blur voorzien, om meer nadruk te leggen op de voorgrond. Doorgaans is voor zo’n effect een tweede cameralens vereist, maar Samsung haalt wat softwaretruucjes uit. Ook heeft de Galaxy A5 (2017) nu de beveiligingsupdate van december.

Heb je een Samsung Galaxy S8 of S8 Plus, dan heb je net voor de jaarwisseling de beveiligingsupdate van december ontvangen. De update is ongeveer 500MB groot en te downloaden via Instellingen > Software-update > Updates handmatig downloaden. Samsung werkt overigens aan de beveiligingsupdate van januari, dus verwacht deze de komende weken op je smartphone.

OnePlus

Belangrijk nieuws voor OnePlus 5T-gebruikers, want de eerste Android Oreo-bèta is te downloaden. Dit doe je via de website van OnePlus, waarna je handmatig de rom moet downloaden en installeren. Daarna kun je met de nieuwe functies van Oreo aan de slag, al moet je rekening houden met bugs en andere functies.

Waag je je liever niet aan het flashen van een update, dan staat OxygenOS 4.7.6 voor je klaar. Deze update is over-the-air beschikbaar en haal je gewoon binnen via de instellingen-app. De nieuwste versie brengt een aantal verbeteringen voor de frontcamera en Face Unlock-functie. Ook de beveiligingspatch van december zit in de update verwerkt. Downloaden dus!

LG

Het updatebeleid van LG is nogal inconsistent, maar de Zuid-Koreaanse fabrikant bracht onlangs updates uit voor de LG G5 en K8. De LG G5, die in 2016 verscheen, kan aan de slag met de beveiligingsupdate van december. Hetzelfde geldt voor de LG K8, waarbij het gaat om de 2016-versie. De LG K8 (2017) heeft nog geen update gekregen.

Het kan zijn dat je nog even moet wachten op de update. LG rolt de patch geleidelijk wereldwijd uit en doet hier doorgaans vrij lang over.

Motorola

Ook de Moto G5 en Moto G5 Plus, twee populaire budgettoestellen in Nederland, hebben een update gekregen. Helaas gaat het om de beveiligingsupdate van november, die al veel eerder voor andere toestellen beschikbaar was. Hoewel de update enkele belangrijke fixes met zich meebrengt, duurt het waarschijnlijk weer even voordat de telefoons opnieuw worden bijgewerkt. Lenovo doet dit namelijk elke drie maanden voor zijn Moto G-lijn.

Gebruikers van de Motorola Moto Z Play kunnen de beveiligingsupdate van december downloaden.

Zit jouw toestel niet tussen het lijstje? Geen paniek, want de meeste fabrikanten brengen de nieuwste beveiligingsupdate in de loop van januari uit. Houd Android Planet in de gaten voor het volgende overzicht van beveiligingspatches.

Mis je een update in dit overzicht? Laat het weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu