Deze Android-smartphones kregen deze week een (beveiligings)update

Wouter Nijsen
10 december 2017, 11:00
3 min leestijd
Deze Android-smartphones kregen deze week een (beveiligings)update

Android-fabrikanten rollen regelmatig beveiligingsupdates uit, maar lang niet naar alle toestellen. Daarom zetten we in dit wekelijkse overzicht de smartphones op een rijtje die zijn bijgewerkt. Zo weet je of er een update voor je klaarstaat.

Lees verder na de advertentie.

Het Android-beveiligingsupdate overzicht

Op Android Planet besteden we regelmatig aandacht aan updates die toestellen ontvangen. Vaak gaat het om nieuwe Android-versies, wanneer telefoons bijvoorbeeld worden bijgewerkt naar Android 8.0 (Oreo). Daarvoor hebben we ook het Android 8.0 update-overzicht, waar je precies ziet of en wanneer jouw telefoon een update ontvangt.

Maar fabrikanten brengen ook het hele jaar door beveiligingsupdates uit, en die zijn vaak net zo belangrijk. Hoewel ze geen grote nieuwe features bevatten, blijf je wel beschermd tegen alle (kritieke) beveiligingslekken die maandelijks verschijnen. In dit artikel zetten we daarom elke week op een rijtje welke toestellen een update hebben gekregen, zodat je altijd op de hoogte bent. Ook grotere updates nemen we natuurlijk in dit overzicht mee.

Android 8.1 nu beschikbaar

Google bracht deze week de definitieve versie uit van Android 8.1, de eerste grote update van Oreo. Android 8.1 brengt een aantal nieuwe features, waaronder duidelijke accu-informatie van bluetooth-apparaten en betere ondersteuning voor goedkopere smartphones. Ook is het design iets aangepast en kunnen apps maar één notificatiegeluidje per seconde afspelen. Vooral dat laatste is handig, want hierdoor worden gebruikers minder vaak lastig gevallen met meldingen.

Android 8.1 is momenteel alleen beschikbaar voor de Nexus- en Pixel-toestellen van Google. Andere fabrikanten maken de update waarschijnlijk pas volgend jaar beschikbaar. Heb je een Google-smartphone, ga dan naar ‘Instellingen > Software-update’ om je toestel bij te werken.

Samsung

samsung beveiligingsupdate

Samsung rolde deze week updates uit voor verschillende toestellen. Allereerst kreeg de Galaxy Note 8 de beveiligingsupdate van november, tevens de eerste update voor de smartphone. Het updatebestand weegt ruim 500MB en haal je binnen via ‘Instellingen > Software-update > Updates handmatig downloaden’. De november-update brengt onder meer een fix voor het wifi-lek KRACK dat onlangs werd ontdekt. Het is dus slim om je telefoon snel bij te werken.

De beveiligingsupdate van november verscheen ook voor de Galaxy S6 en S6 Edge, die – ondanks dat ze inmiddels twee jaar oud zijn – maandelijks updates blijven ontvangen. De update weegt ongeveer 300MB. Andere populaire Samsung-smartphones, zoals de Galaxy S8 (Plus) en Galaxy S7 (Edge) werden een aantal weken geleden al bijgewerkt.

Google gaf deze week ook de beveiligingsupdate van december vrij en de Samsung Galaxy A5 (2016) is het eerste toestel dat in Nederland is bijgewerkt. Opvallend, want de telefoon is al wat ouder en krijgt de update veel eerder dan duurdere Samsung-toestellen. De update is zo’n 200MB groot en lost onder meer een vervelende wifi-bug op.

Sony

sony beveiligingsupdate

Ook Sony is doorgaans snel en consistent met het uitbrengen van updates. Onlangs werden verschillende Sony-telefoons voorzien van een Android 8.0 (Oreo) en het bedrijf is er opnieuw snel bij met de nieuwste beveiligingsupdate. Die van december is nu te downloaden voor de Xperia X en Xperia X Compact, twee toestellen die vorig jaar verschenen. Deze telefoons staan overigens ook op het updatelijstje van Sony voor Android 8.0.

De goedkopere Xperia L1 is bijgewerkt naar de beveiligingspatch van november. Het toestel draait nog wel op Android 7.0 (Nougat).

Essential

De Essential Phone is officieel niet in Nederland verkrijgbaar, maar heb je ‘m via een omweg toch aangeschaft, dan kun je de beveiligingsupdate van december downloaden. De smartphone van het bedrijf van Andy Rubin, één van de mede-oprichters van Android, is doorgaans snel met maandelijkse (beveiligings)patches en werkt momenteel ook aan een Android Oreo-update voor de Essential Phone.

Nokia

HMD Global belooft maandelijkse beveiligingsupdates voor al zijn toestellen en houdt zich netjes aan zijn belofte. De beveiligingsupdate van december is te downloaden voor de Nokia 3. De Nokia 5, 6 en 8 hebben de update nog niet, maar dit duurt waarschijnlijk niet lang meer.

Zit jouw toestel niet tussen het lijstje? Geen paniek, want de meeste fabrikanten brengen de nieuwste beveiligingsupdate in de loop van december uit. Houd Android Planet in de gaten voor het volgende overzicht van beveiligingspatches.

Mis je een update in dit overzicht? Laat het weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A5
Samsung Galaxy A5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu