Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 50

Wouter Nijsen
17 december 2017, 11:00
3 min leestijd
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 50

Android-fabrikanten rollen regelmatig beveiligingsupdates uit, maar lang niet naar alle toestellen. Daarom zetten we in dit wekelijkse overzicht de smartphones op een rijtje die zijn bijgewerkt. Zo weet je of er een update voor je klaarstaat.

Lees verder na de advertentie.

Het Android-beveiligingsupdate overzicht

Op Android Planet besteden we regelmatig aandacht aan updates die toestellen ontvangen. Vaak gaat het om nieuwe Android-versies, wanneer telefoons bijvoorbeeld worden bijgewerkt naar Android 8.0 (Oreo). Daarvoor hebben we ook het Android 8.0 update-overzicht, waar je precies ziet of en wanneer jouw telefoon een update ontvangt.

Maar fabrikanten brengen ook het hele jaar door beveiligingsupdates uit, en die zijn vaak net zo belangrijk. Hoewel ze geen grote nieuwe features bevatten, blijf je wel beschermd tegen alle (kritieke) beveiligingslekken die maandelijks verschijnen. In dit artikel zetten we daarom elke week op een rijtje welke toestellen een update hebben gekregen, zodat je altijd op de hoogte bent. Ook grotere updates nemen we natuurlijk in dit overzicht mee.

→ Check ook het (beveiligings)update-overzicht van week 49

OnePlus

Zowel de OnePlus 5 als 5T kregen deze week een update. De OnePlus 5 kan aan de slag met OxygenOS-versie 4.5.15, dat vooral bugs en andere foutjes oplost. Ook is er een nieuwe beveiligingsupdate toegevoegd, al gaat het gek genoeg om de update van oktober. Dat is opvallend, want Google bracht onlangs de beveiligingspatch van december uit. De OnePlus 5 loopt ondanks de nieuwste update dus behoorlijk achter.

Voor de OnePlus 5T verscheen OxygenOS 4.7.4, dat enkele verbeteringen met zich meebrengt voor de camera en Face Unlock. De beveiligingsupdate blijft steken op die van oktober, al bracht OnePlus al eerder een fix uit voor het ernstige KRACK wifi-lek. De laatste update voor de OnePlus 5T weegt 286MB en is nu te downloaden.

Sony

Zoals we van Sony gewend zijn, is de fabrikant rap met het uitrollen van updates. De beveiligingsupdate van december is beschikbaar voor de Sony Xperia XZ, Xperia XZs en Xperia X Performance. De update voegt verder geen nieuwe functies toe. De drie toestellen kregen eind november al een update naar Android 8.0 (Oreo). Daarmee heeft Sony zijn toptoestellen lekker snel van de nieuwste Android-versie voorzien.

Nokia

Het Finse HMD Global bracht de Android 8.0-update al uit voor de Nokia 8, en nu kun je Oreo testen op de Nokia 5. Via deze link kun je je aanmelden voor het Android 8.0-bètaprogramma van de fabrikant. Hier dien je je IMEI-nummer en provider in te vullen, waarna je de update direct over-the-air ontvangt. De bèta weegt iets meer dan gigabyte.

Houd bij het downloaden en testen van de beta rekening met het feit dat je tegen bugs en andere foutjes aan kunt lopen. De definitieve Android Oreo-update voor de Nokia 5 volgt waarschijnlijk over een paar weken. Een topman van HMD Global maakte ook bekend dat het testprogramma binnenkort naar de Nokia 6 komt.

LG

Heb je een LG Q6, dan kun je vanaf deze week aan de slag met Android 7.1.2 (Nougat). De middenklasser draaide op Android 7.1.1 en krijgt de update sneller dan de LG G6, het vlaggenschip dat eerder dit jaar verscheen. De update voor de Q6 is zo’n 700MB groot en krijg je automatisch binnen op het toestel. Het is nog niet duidelijk wanneer andere LG-smartphones, zoals de G6 en V30, van een update worden voorzien. Beide toestellen worden sowieso bijgewerkt naar Android 8.0 (Oreo).

Samsung

Samsung brengt opnieuw een update uit voor de Galaxy Note 8. Het gaat om de beveiligingsupdate van december, ook zijn er verbeteringen voor de camera-app. De smartphone blijft nog wel steken op Android 7.1.1: een Oreo-update komt waarschijnlijk begin volgend jaar.

Xiaomi

De Xiaomi Mi A1 werd officieel niet voor de Benelux uitgebracht, maar diverse webwinkels maakte het toestel hier toch beschikbaar. De Mi A1 is onderdeel van het Android One-programma, wat betekent dat gebruikers vlot beveiligingsupdates ontvangen. De beveiligingspatch van december is nu te downloaden op de Xiaomi Mi A1. Op dit moment wordt ook Android Oreo voor de telefoon getest, waardoor de definitieve release dichterbij komt.

Zit jouw toestel niet tussen het lijstje? Geen paniek, want de meeste fabrikanten brengen de nieuwste beveiligingsupdate in de loop van december uit. Houd Android Planet in de gaten voor het volgende overzicht van beveiligingspatches.

Mis je een update in dit overzicht? Laat het weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Q6
LG Q6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu