Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 51

Wouter Nijsen
24 december 2017, 11:00
4 min leestijd
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 51

Android-fabrikanten rollen regelmatig beveiligingsupdates uit, maar lang niet naar alle toestellen. Daarom zetten we in dit wekelijkse overzicht de smartphones op een rijtje die zijn bijgewerkt. Zo weet je of er een update voor je klaarstaat.

Lees verder na de advertentie.

Het Android-beveiligingsupdate overzicht

Op Android Planet besteden we regelmatig aandacht aan updates die toestellen ontvangen. Vaak gaat het om nieuwe Android-versies, wanneer telefoons bijvoorbeeld worden bijgewerkt naar Android 8.0 (Oreo). Daarvoor hebben we ook het Android 8.0 update-overzicht, waar je precies ziet of en wanneer jouw telefoon een update ontvangt.

Maar fabrikanten brengen ook het hele jaar door beveiligingsupdates uit, en die zijn vaak net zo belangrijk. Hoewel ze geen grote nieuwe features bevatten, blijf je wel beschermd tegen alle (kritieke) beveiligingslekken die maandelijks verschijnen. In dit artikel zetten we daarom elke week op een rijtje welke toestellen een update hebben gekregen, zodat je altijd op de hoogte bent. Ook grotere updates nemen we natuurlijk in dit overzicht mee.

→ Check ook het (beveiligings)update-overzicht van week 50

Samsung

Samsung kwam onlangs in het nieuws omdat de fabrikant volgens de Consumentenbond zou stoppen met de software-ondersteuning van de Galaxy S7. Toch blijft Samsung de smartphone netjes van updates voorzien. Bezitters van de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge kunnen namelijk de beveiligingsupdate van december downloaden. De update weegt 275MB en verschijnt over-the-air op je toestel. Handmatig updaten kan door naar ‘Instellingen > Software-update > Updates handmatig installeren te gaan’.

Ook voor de Galaxy S6-serie staat de beveiligingsupdate van december klaar. De Galaxy S6 Edge Plus is als eerste aan de beurt, maar bezitters van de ‘normale’ Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge kunnen binnenkort aan de slag. De update lost ruim 60 bugs op en verbetert de algehele stabiliteit van de telefoons. Downloaden dus!

Sony

Ook Sony gaat vrolijk door met het uitbrengen van updates voor zijn toestellen. Beschik je over de Xperia XZ1 Compact, Xperia XZ1 of Xperia XZ Premium, dan is de beveiligingsupdate van december beschikbaar. De toestellen werden eerder voorzien van Android 8.0 (Oreo) en zijn nu ook helemaal bij wat beveiligingspatches betreft.

android-beveiligingsupdate sony

Ook gebruikers van de goedkopere Sony Xperia XA1, Xperia XA1 Plus en Xperia XA1 Ultra zijn deze week van de nieuwste beveiligingsupdate voorzien. Helaas draaien de toestellen nog wel op het oudere Android 7.0 (Nougat), al worden ze in 2018 bijgewerkt naar Oreo.

Nokia

Nokia zit niet stil en heeft deze week zijn volledige line-up van de beveiligingsupdate van december voorzien. Hierbij gaat het dus om de Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 en Nokia 8. Laatstgenoemde kreeg onlangs een Android Oreo-update, terwijl sinds kort ook een Oreo-bèta voor de Nokia 5 beschikbaar is. Hierdoor kun je de nieuwe features alvast testen voordat de update definitief naar iedereen wordt uitgerold.

Probeer Android 8.0 alvast op de Nokia 6

Daarnaast is er goed nieuws voor bezitters van de Nokia 6. Ook voor dit toestel is een Android 8.0-bèta verschenen. De update weegt iets meer dan een gigabyte en is direct beschikbaar wanneer je je aanmeldt via Nokia Beta Labs. Check in het artikel hierboven hoe je dat doet.

General Mobile

Het Turkse General Mobile ken je misschien van de Android One-toestellen die in Nederland zijn uitgebracht. Met deze toestellen krijg je maandelijks beveiligingsupdates en redelijk snel nieuwe Android-versies. Voor de General Mobile GM6, de meest recente smartphone van het bedrijf, is Android 8.0 (Oreo) nu te downloaden. Daarmee is General Mobile veel sneller dan verschillende (en grotere) Android-fabrikanten.

Android One Nederland

BlackBerry

Tot slot rolt BlackBerry spoedig de beveiligingsupdate van december uit naar de BlackBerry KeyOne, BlackBerry Motion, BlackBerry DTEK50 en DTEK60. Het bedrijf heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en is daarom vrij consistent met het uitbrengen van patches. De komende dagen kun je de nieuwste update op je toestel verwachten.

Hoewel BlackBerry dus bekend staat om zijn relatief goede software-ondersteuning, werd deze week bekend dat de Priv geen updates meer ontvangt. Het bedrijf geeft aan te stoppen met maandelijkse updates, maar voor ernstige beveiligingsrisico’s wel patches uit te brengen. Bij wat voor soort problemen dit gebeurt, en hoe lang het vervolgens duurt voordat de update er daadwerkelijk is, laat de fabrikant in het midden.

Lees verder: BlackBerry Priv krijgt helemaal geen updates meer

Zit jouw toestel niet tussen het lijstje? Geen paniek, want de meeste fabrikanten brengen de nieuwste beveiligingsupdate in de loop van december uit. Houd Android Planet in de gaten voor het volgende overzicht van beveiligingspatches.

Mis je een update in dit overzicht? Laat het weten in de reacties hieronder!

Bron: XperiaBlog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu