De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Deze fabrikanten zijn het snelst met Android-beveiligingsupdates’

Thomas Haenen
2 maart 2018, 12:11
2 min leestijd
‘Deze fabrikanten zijn het snelst met Android-beveiligingsupdates’

Hoewel Google maandelijks beveiligingsupdates vrijgeeft die Android-smartphone beschermen, is het altijd even afwachten wanneer deze beschikbaar zijn voor jouw toestel. Een nieuw Android-beveiligingsupdates-overzicht laat zien welke fabrikant het beste beschermt.

Lees verder na de advertentie.

Android-beveiligingsupdates overzicht: wie is het snelst?

Wil je echter zeker zijn van snelle beveiligingsupdates voor de volle levensduur van je smartphone, dan zit je alleen goed bij Google zelf. Gevestigde namen als HTC, OnePlus en Asus brengen de updates vaak pas weken later uit, en stoppen de ondersteuning soms al na een jaar. Dat blijkt uit een overzicht gedeeld op Twitter door SecX13.

Geen enkele Android-fabrikant scoort echter een ruime voldoende. Apples iOS heeft namelijk een flinke voorsprong qua updates. Een iPhone kan rekenen op minimaal vier jaar aan updates, en in sommige gevallen zelfs vijf jaar. Bovendien is nieuwe software vaak binnen enkele dagen beschikbaar voor alle Apple-smartphones. Zelfs in het beste geval moeten Android-gebruikers vaak nog minimaal een week of twee wachten.

Android-beveiligingsupdates overzicht

Steeds snellere updates van steeds meer fabrikanten

Overigens is het schema continu aan verandering onderhevig. Zo was Huawei in het verleden vrij langzaam en onvolledig met het updaten van zijn smartphones, maar belooft het bedrijf voortaan snelle updates voor alle nieuwe modellen. Het relatief onbekende Wiko maakte op het Mobile World Congress bekend al zijn toekomstige toestellen te voorzien van een nagenoeg onaangepaste versie van Android, waardoor ook daar in de toekomst meer updates voor verschijnen.

Het overzicht laat ook goed de opkomst van enkele nieuwe merken zien, en hoe andere fabrikanten daardoor hun beleid hebben aangepast. Zo was Nokia twee jaar terug nog niet actief op de mobiele markt, maar beloven ze inmiddels minimaal twee jaar beveiligingsupdates voor al hun toestellen. Ook LG, Sony, Motorola en anderen beloven inmiddels zo’n twee jaar aan updates voor veel toestellen, al verschijnen deze wat minder frequent.

Wat zijn beveiligingsupdates?

In augustus 2015 begon Google maandelijks beveiligingspatches uit te brengen, als reactie op een ernstig lek in het videoframework van Android. Dat lek is inmiddels gedicht, maar elke maand duiken weer nieuwe kwetsbaarheden op die worden aangepakt. Soms is het slechts een handjevol bugs, soms worden er in één maand tientallen fouten opgelost. Hoewel ze doorgaans geen verbeteringen of nieuwe features bieden, zijn het dus heel belangrijke updates.

Lees ook: de meestgestelde vragen over Android-beveiligingsupdates

Bron: Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu