EU: ‘Google mag eigen apps niet verplichten op Android-smartphones’
Thomas Haenen

Volgens de Europese Unie mogen fabrikanten niet verplicht worden om Chrome en de Google-app mee te leveren op hun Android-smartphones. Als Google zijn beleid niet aanpast, moet het mogelijk een forse boete betalen.

Wat is de Europese Unie van plan?

Google moet forse aanpassingen maken aan Android om een boete van de Europese Unie te voorkomen, zo gaat Margrethe Vestager, Europese Commissaris voor Mededinging, mogelijk aankondigen. Het zoekbedrijf mag smartphonemakers niet verplichten om eigen apps mee te leveren.

Hoewel Android open software is, houdt Google de touwtjes in werkelijkheid stevig in handen. Fabrikanten mogen bijvoorbeeld alleen de Play Store op hun toestel plaatsen als ze óók een flink aantal andere Google-apps meeleveren. Aangezien een Android-smartphone zonder Play Store weinig interessant is voor veel gebruikers, wordt zowat elk toestel voorzien van een complete suite aan Google-apps.

google in beroep

Wat zijn de gevolgen voor Google en Android?

De Europese Unie overweegt Google op de vingers te tikken vanwege deze oneerlijke concurrentie, zo meldt de Washington Post. Hoewel er nog geen officieel besluit is genomen, claimt de krant dat Vestager Google binnenkort een boete oplegt van enkele miljarden euro’s.

De precieze hoogte van de boete is onbekend. Bovendien wordt Google vervolgens verplicht om zijn beleid aan te passen, omdat het anders nieuwe, hogere boetes kan verwachten in de toekomst.

Dat heeft mogelijk forse gevolgen voor Android. Mogelijk kunnen fabrikanten straks hun eigen browser meeleveren en Chrome weglaten. Ook kunen ze een samenwerking aangaan met Microsoft of andere bedrijven om een andere zoekmachine dan Google als standaard in te stellen. Een groot deel van Google’s inkomsten uit Android komt echter uit advertenties die getoond worden bij zoekresultaten. Als (veel) minder gebruikers standaard Google’s zoekmachine gebruiken, verdient Google stukken minder aan Android.

Zit de EU alleen Google dwars?

Vestager houdt Google al langer in de gaten. In 2017 legde zij het zoekbedrijf nog een recordboete van 2,4 miljard euro op voor het bevooroordelen van Google Shopping in de zoekresultaten. Ook Amazon, Apple, Starbucks en Fiat hebben in de afgelopen jaren onder vuur gelegen van de eurocommissaris.

De klacht tegen Google is vergelijkbaar met de zaak die tussen 2004 en 2013 tegen Microsoft liep. Die softwaremaker ontving verschillende boetes van in totaal meer dan 1 miljard euro, ook vanwege het bevooroordelen van eigen software. Zo werd ook Microsoft op de vingers getikt voor het meeleveren van een standaardbrowser en het automatisch instellen van de eigen zoekmachine Bing.

Zowel Google als de Europese Unie hebben nog niet gereageerd op het bericht van de Washington Post. De verwachting is dat de nieuwe boete binnen enkele dagen tot weken officieel wordt aangekondigd. Vervolgens kan Google in hoger beroep gaan om de klachten te weerspreken, maar ook dan zal het bedrijf aanpassingen moeten beloven om verdere boetes te vermijden.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.