Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

EU legt Google boete op van 4,3 miljard euro voor verplichten eigen Android-apps

Thomas Haenen
18 juli 2018, 10:39
3 min leestijd
EU legt Google boete op van 4,3 miljard euro voor verplichten eigen Android-apps

Volgens de Europese Unie mogen fabrikanten niet verplicht worden om Chrome en de Google-app mee te leveren op hun Android-smartphones. Google krijgt een boete van bijna 5 miljard euro en wordt mogelijk verplicht dat aan te passen.

Lees verder na de advertentie.

Waarom krijgt Google een boete van de Europese Unie?

Google moet forse aanpassingen maken aan Android om een boete van de Europese Unie te voorkomen, zo gaat Margrethe Vestager, Europese Commissaris voor Mededinging, vandaag aankondigen. Het zoekbedrijf mag smartphonemakers niet verplichten om eigen apps mee te leveren.

Vestager kondigt vandaag een boete aan van 4,3 miljard euro, zo meldt onder andere Bloomberg. Google wordt bovendien verplicht om binnen 90 dagen aanpassingen te maken aan Android, wil het meer boetes in de toekomst te voorkomen. Het bedrag is gebaseerd op de omzet van de hele mobiele markt, en kan niet meer zijn dan 10% van de jaaromzet van een bedrijf. Vorig jaar ontving Google ook al een boete van 2,4 miljard euro voor het bevooroordelen van Google Shopping-links in zijn zoekresultaten.

“Android heeft meer keuze voor iedereen gecreeerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie. We zullen in beroep gaan tegen de beslissing van de Commissie,” laat een woordvoerder van Google ons weten in een reactie.

google in beroep

De precieze termen van het besluit van de Europese Unie worden later duidelijk. Waarschijnlijk wordt Google verplicht om fabrikanten de mogelijkheid te geven meer eigen apps te installeren op Android-smartphones. Bedrijven als Samsung, Huawei en HTC kunnen er dan bijvoorbeeld voor kiezen om Chrome weg te laten, en een eigen browser mee te leveren.

Hoewel Android open software is, houdt Google de touwtjes in werkelijkheid stevig in handen. Fabrikanten mogen bijvoorbeeld alleen de Play Store op hun toestel plaatsen als ze óók een flink aantal andere Google-apps meeleveren. Aangezien een Android-smartphone zonder Play Store weinig interessant is voor veel gebruikers, wordt zowat elk toestel voorzien van een complete suite aan Google-apps.

Wat zijn de gevolgen voor Google en Android?

De Europese Unie is al geruime tijd bezig met een onderzoek naar Google vanwege deze oneerlijke concurrentie, zo meldde de Washington Post eerder deze maand. In de wandelgangen werd al gesproken over een boete van enkele miljarden euro’s.

Dat heeft mogelijk forse gevolgen voor Android. Mogelijk kunnen fabrikanten straks hun eigen browser meeleveren en Chrome weglaten. Ook kunen ze een samenwerking aangaan met Microsoft of andere bedrijven om een andere zoekmachine dan Google als standaard in te stellen. Een groot deel van Google’s inkomsten uit Android komt echter uit advertenties die getoond worden bij zoekresultaten. Als (veel) minder gebruikers standaard Google’s zoekmachine gebruiken, verdient Google stukken minder aan Android.

Zit de EU alleen Google dwars?

Vestager houdt Google al langer in de gaten. In 2017 legde zij het zoekbedrijf nog een recordboete van 2,4 miljard euro op voor het bevooroordelen van Google Shopping in de zoekresultaten. Ook Amazon, Apple, Starbucks en Fiat hebben in de afgelopen jaren onder vuur gelegen van de eurocommissaris.

De klacht tegen Google is vergelijkbaar met de zaak die tussen 2004 en 2013 tegen Microsoft liep. Die softwaremaker ontving verschillende boetes van in totaal meer dan 1 miljard euro, ook vanwege het bevooroordelen van eigen software. Zo werd ook Microsoft op de vingers getikt voor het meeleveren van een standaardbrowser en het automatisch instellen van de eigen zoekmachine Bing.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu