Google laat Android-gebruikers makkelijker eigen browser of zoekmachine kiezen

Thomas Haenen
20 maart 2019, 9:28
2 min leestijd
Google laat Android-gebruikers makkelijker eigen browser of zoekmachine kiezen

Binnenkort kun je direct bij het instellen van je nieuwe Android-smartphone kiezen voor een andere browser. Ook de standaardzoekmachine wordt aanpasbaar.

Lees verder na de advertentie.

Android browser aanpassen wordt standaard bij instellen

Als Android-gebruiker kun je natuurlijk altijd al zelf een browser installeren of de zoekmachine aanpassen, maar dat kon pas nadat het toestel de eerste keer was ingesteld. Binnen nu en enkele maanden maakt Google deze keuze echter onderdeel van het instelproces. Nadat je je simkaart plaatst en back-ups van eerdere toestellen downloadt, kun je kiezen uit verschillende browsers of zoekmachines naast Chrome en Google zelf.

De wijzigingen zijn het gevolg van een recordboete van de Europese Commissie. Die bepaalde vorig jaar dat Google 4,3 miljard euro moest betalen, omdat het oneerlijke concurrentie voert met zijn mobiele besturingssysteem. Android is veruit het meestgebruikte besturingssysteem op smartphones, en dat geeft Google volgens de Commissie flinke voordelen voor het promoten van eigen diensten.

→ Lees ook: EU legt Google boete op van 4,3 miljard euro voor verplichte Android-apps

Europese Commissie voert druk op Google op

Hoewel Android open software is, houdt Google de touwtjes in werkelijkheid stevig in handen. Fabrikanten mochten tot voor kort bijvoorbeeld alleen de Play Store op hun toestel plaatsen als ze ook een flink aantal andere Google-apps meeleverden. Aangezien een Android-smartphone zonder Play Store niet interessant is voor veel gebruikers, werd zowat elk toestel voorzien van een complete suite aan Google-apps.

motorola moto g6 review

Sinds eind vorig jaar laat Google fabrikanten al een iets vrijere selectie maken in welke apps meegeleverd worden. Willen fabrikanten de Play Store, Google Maps, YouTube, Google Foto’s en Gmail op hun smartphone meeleveren, dan moeten ze daarvoor sinds dit jaar een eenmalig bedrag betalen. Wel worden de apps nog steeds gebundeld, dus fabrikanten kunnen niet zelf kiezen welke apps ze precies op hun smartphones installeren.

Waarom fabrikanten nu Google moeten betalen voor Android-apps

“We gaan er meer aan doen om Android-gebruikers op de hoogte te stellen van alle browsers en zoekmachines die beschikbaar zijn voor hun smartphones,” aldus een woordvoerder van Google. “Deze nieuwe wijzigingen demonstreren onze commitment om open en eerlijk te opereren.”

Of de Europese Commissie tevreden is met deze aanpassingen, is nog onbekend. Het overheidsorgaan maakt later vandaag namelijk een derde recordboete voor Google bekend. Waarvoor is nog onduidelijk – mogelijk hoopt Google met de aankondiging van vandaag het nieuws over de boete te snel af te zijn.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google-blog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu