Google laat je straks een andere Android-browser kiezen: dit is waarom

Thomas Haenen
18 april 2019, 13:49
2 min leestijd
Google laat je straks een andere Android-browser kiezen: dit is waarom

Google gaat alle Europese Android-gebruikers wijzen op alternatieven voor Chrome en zijn eigen zoekmachine. De melding duikt binnenkort op zodra je de Play Store opent. Zo hoopt Google te voldoen aan eisen van de Europese Commissie.

Lees verder na de advertentie.

Zo ga je straks een andere Android-browser kiezen

Alle Europese Android-gebruikers krijgen binnenkort een update voor hun smartphone die de keuze in browser- en zoekmachine prominenter maakt. Open je na het installeren van die update de Google Play Store, dan krijg je in twee stappen de keuze voor andere zoekmachines en alternatieve Android-browsers. Google wijst je op enkele alternatieven voor zijn eigen zoekmachine en Chrome. In een voorbeeldscreenshot worden onder andere Qwant, DuckDuckGo, Firefox en Microsoft Edge getoond.

Google Play Store browserkeuze

Als je één van de nieuwe apps selecteert, geeft Google nog wat extra instructies. De Play Store legt uit hoe je een snelkoppeling naar de app op je homescreen plaatst, en hoe je er de standaard-app van maakt. Dan openen alle links automatisch in je nieuwe browser, en niet in Chrome. Kies je voor een nieuwe zoekmachine, dan krijg je de volgende keer dat je Chrome opent een melding dat je de standaardzoekmachine kunt wijzigen. Gebruikers die geen zin hebben in nieuwe apps, hoeven niets te wijzigen.

Deze aanpassing geldt voor alle Android-smartphones die in Europa verkocht zijn. Of je nou een nieuw toestel koopt of al twee jaar dezelfde telefoon gebruikt, de melding duikt binnenkort op als je de Play Store opent.

Europese Commissie bestraft oneerlijke concurrentie Google

De wijzigingen zijn het gevolg van een recordboete van de Europese Commissie. Die bepaalde vorig jaar dat Google 4,3 miljard euro moest betalen, omdat het oneerlijke concurrentie voert met zijn mobiele besturingssysteem. Android is veruit het meestgebruikte besturingssysteem op smartphones. Dat geeft Google volgens de Commissie flinke voordelen voor het promoten van eigen diensten.

→ Lees ook: EU legt Google boete op van 4,3 miljard euro voor verplichte Android-apps

Hoewel Android open software is, houdt Google de touwtjes in werkelijkheid stevig in handen. Fabrikanten mochten tot voor kort bijvoorbeeld alleen de Play Store op hun toestel plaatsen als ze ook een flink aantal andere Google-apps meeleverden. Aangezien een Android-smartphone zonder Play Store niet interessant is voor veel gebruikers, werd zowat elk toestel voorzien van een complete suite aan Google-apps.

Sinds eind vorig jaar mogen fabrikanten al een iets vrijere selectie maken in welke apps ze meeleveren. Willen fabrikanten de Play Store, Google Maps, YouTube, Google Foto’s en Gmail op hun smartphone meeleveren, dan moeten ze daarvoor sinds dit jaar een eenmalig bedrag betalen. Wel worden de apps nog steeds gebundeld, dus fabrikanten kunnen niet zelf kiezen welke apps ze precies op hun smartphones installeren.

→ Waarom fabrikanten nu Google moeten betalen voor Android-apps

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu