Android Oreo maakt verre van een vliegende start. Ruim vier maanden na de release staat de software op minder dan een procent van alle smartphones.
Lees verder na de advertentie.
Android-distributiecijfers januari 2018
Uit de distributiecijfers van Google blijkt dat Oreo op slechts 0,7 procent van alle Android-smartphones staat. Dat is een kleine toename ten opzichte van december, toen de software op 0,5 procent van alle toestellen stond. Een nog kleiner deel (0,2 procent) loopt op Android 8.1, de nieuwste versie die enkele weken geleden verscheen.

De cijfers zijn verre van indrukwekkend. De nieuwste versie van Android staat nu nipt op meer toestellen dan Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Dat terwijl die update alweer uit 2011 dateert. De hardste groei kwam deze maand vanuit Android Nougat. Daar steeg het marktaandeel van 23,3 naar 26,3 procent. De software is daarmee ongeveer even populair als het twee jaar oude Android Marshmallow en het nog oudere Android Lollipop.
Nieuwe smartphones, oude software
Verrassend is het niet. Veel grote Android-fabrikanten verwachten pas begin dit jaar hun Oreo-updates uit te rollen. De Samsung Galaxy S8, Huawei P10 en vrijwel alle andere populaire Android-smartphones wachten nog op een update. Het feit dat zelfs recente vlaggenschepen nog gelanceerd worden met oude versies van Android, helpt ook niet. De LG V30, Samsung Galaxy Note 8 en OnePlus 5T zijn allemaal uitgebracht met het oudere Android 7.1.
→ Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 8.0-update
Updates zijn al jaren één van de grote zwakke punten van Android. Hoewel Google zegt dat het er alles aan doet om fabrikanten sneller en eerder van nieuwe software te voorzien, lijkt dat vooralsnog weinig effect te hebben. De distributiecijfers zijn namelijk identiek aan voorgaande Android-versies. In januari 2017 had het toen-nieuwe Android Nougat ook een marktaandeel van 0,7 procent, terwijl ook Marshmallow in januari 2016 nog op 0,7 procent bleef steken.
Dit is er nieuw in Android Oreo
Android Oreo introduceert verschillende nieuwe features, zoals notificatiekanalen. Daarmee bepaal je precies welke notificaties een app je wel en niet mag sturen. Ook nieuw zijn achtergrondlimieten, die het accuverbruik van smartphones op stand-by aan banden leggen. Tot slot zijn een groot aantal stabiliteitsverbeteringen die ervoor zorgen dat Android soepeler en vlotter loopt.
Overigens ben je met een verouderde versie van Android niet direct onbeschermd. Google brengt namelijk maandelijks ook beveiligingsupdates uit, die weerstand bieden tegen alle bekende kwetsbaarheden in het besturingssysteem. Veel fabrikanten zijn sneller en consistenter in het uitrollen van die updates. Het is echter onbekend hoeveel toestellen precies over de laatste beveiligingsupdate beschikken.