Google maakt Android bewust geschikt voor veel soorten apparaten. Dit gaat soms mis, zoals bij Wear OS. Desondanks is het een logische keuze: wij vertellen je in dit artikel waarom.
Lees verder na de advertentie.
Waarom het Android ecosysteem gigantisch is
Android draait naast smartphones en tablets onder meer op tv’s, mediaboxen en smartwatches. Alhoewel Android inmiddels het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld is, gaat het niet altijd van een leien dakje.
Het meest recente voorbeeld hiervan is Wear OS: hoeveel moeite Google ook in het platform voor slimme horloges lijkt te stoppen, het komt (voorlopig) niet van de grond. Ook Android voor smartphones is niet vrij van kritiek, zoals blijkt uit de vele reacties op ons stuk over het updatebeleid van Motorola.

Al met al is Android behoorlijk gefragmenteerd, waardoor je niet kunt spreken van één besturingssysteem. Waarom heeft Google dan toch besloten om Android naar zoveel apparaten te brengen? Hier zijn globaal gezien drie redenen voor.
Reden 1: pure noodzaak?
Toen de eerste Android-telefoons uitkwamen, was de iPhone al hard op weg om de dominante speler in de smartphonemarkt te worden. In een poging snel marktaandeel te vergaren, heeft Google andere fabrikanten gevraagd of zij telefoons wilden ontwikkelen met hun besturingssysteem. Diverse partijen hapten toe, waaronder Samsung.
Volgens sommige analisten handelde Google hier uit pure noodzaak: er moest snel gehandeld worden om niet te ver achterop Apple te raken. Google zelf bestrijdt dit overigens. Op de website van het bedrijf valt te lezen dat Android gebouwd is met de gedachte dat producten op hun best zijn, wanneer deze openbaar en transparant ontwikkeld worden.
Reden 2: Van ‘Mobile first’ naar ‘AI first’
Ten tweede heeft Google nooit de ambitie gehad om ‘simpelweg’ een besturingssysteem te maken. Dit werd bevestigd tijdens de presentatie van de eerste Google Pixel. Het bedrijf introduceerde toen namelijk ook haar herziene slogan: ‘From mobile first, to AI first’. Met andere woorden: Google heeft een bepaald doel voor ogen, en Android is onderdeel hiervan.

Google snapt als geen ander dat de technologiewereld snel verandert en daarom wedt men niet op één paard. Wie tien jaar geleden had gezegd dat smartphones populairder zouden zijn dan computers, werd waarschijnlijk raar aangekeken.
Sundar Pinchai, ceo van Google, zegt hierover: “Wij maken precies de hardware en software die je nodig hebt, zonder dat jij als gebruiker over de technologie hoeft in te zitten. De volgende innovatie gaat op het snijvlak van hard- en software plaatsvinden, met kunstmatige intelligentie precies in het midden”. Oftewel: zodra een nieuwe productgroep populair wordt, maakt Google Android hiervoor compatibel. Het bedrijf gelooft namelijk in technologie, niet zozeer in bepaalde apparaten of systemen.
Reden 3: Geld moet rollen
Dit alles leidt tot de overheersende reden achter de beweegreden om Android geschikt te maken voor zoveel mogelijk apparaten. Die heeft – niet geheel verrassend – te maken met geld. Googles grootste inkomstenbron zijn advertenties. Door gebruikers nauwlettend te volgen op zoveel mogelijk apparaten, kunnen adverteerders hun producten heel gericht aan de man brengen. Dit levert Google (veel) geld op.
Zoals een voormalig Google-medewerker in 2002 al zei: slimme bedrijven proberen aanvullende producten zo goedkoop mogelijk te maken, omdat de vraag voor het hoofdproduct op die manier stijgt. In het geval van Google betekent dit dat advertenties verkopen het hoofdproduct is. De manier waarop gebruikersdata wordt verzameld voor de advertenties, en op welke schermen deze worden getoond, zijn de bijproducten.

Denk hierbij aan telefoons, tablets, koelkasten en ga zo maar door. In feite is ieder systeem waarop Android draait een manier voor Google om zowel advertenties te tonen, als te leren van jouw gebruik. Daarom breidt Google het Android ecosysteem steeds verder uit.
Het gaat weleens mis
Uiteraard gaat dit weleens mis: falen hoort bij innovatie. Wear OS wordt bijvoorbeeld geteisterd door bugs, die bovendien ook nog eens traag worden opgelost. Zodra er een update verschijnt komt die vaak enkel uit voor populaire smartwatches, waardoor een groot aantal onbediend blijft.
→ De grootste flops die op Android draaien: van Ouya tot de Galaxy Note 7
Hetzelfde probleem heeft Android voor smartphones in meer of mindere mate. Ontwikkelaars moeten hun apps voor ontelbaar veel merken, modellen, schermformaten en resoluties maken, waardoor de kwaliteit soms te wensen overlaat.

Conclusie: Google is geen zoekmachine of telefoonmaker, maar…
Het is echter niet meer dan logisch dat Google Android voor zoveel mogelijk apparaten beschikbaar maakt: men verdient er simpelweg geld mee. Google is daarom ook niet zozeer een hardwarefabrikant of zoekmachine, maar eerder een datahandelaar en advertentienetwerk.
Vermoedelijk verklaart dit ook waarom men zo fors inzet op het ontwikkelen van AI-toepassingen. Door kunstmatige intelligentie verder in mensen hun levens te integreren, leert Google nog meer van haar gebruikers. Op die manier komt er meer geld in het laatje.
Lees het laatste nieuws over Google
- (Extreme) batterijbesparing: zo pers je alles uit de accu van je Pixel-telefoon (26-9)
- Privacy op een Chromecast: zo verwijder je digitale sporen (25-9)
- ‘Alle specificaties Google Pixel 8 en 8 Pro gelekt, krijgen 7 jaar updates’ (25-9)
- Android-tips: zo betaal je met een smartwatch van ieder merk (23-9)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 38 (22-9)