Android: een terugblik op 2008

Redactie
2 januari 2009, 10:55
2 min leestijd
Android: een terugblik op 2008

Het jaar 2009 wordt dé doorbraak voor Android, zo verwacht iedereen. Maar ook in 2008 vonden er al belangrijke ontwikkelingen plaats, die de basis hebben gelegd voor het komende jaar. Android, dat voorheen alleen interessant was voor ontwikkelaars, kwam binnen bereik van de gewone gebruiker door de lancering van de T-Mobile G1. Op dit moment alleen nog verkrijgbaar in de VS, maar binnen afzienbare tijd kunnen we de G1 in diverse Europese landen (waaronder Nederland) verwachten.

Eigenlijk was 2008 het jaar van de iPhone. Apple’s telefoon brak definitief door en had dat te danken aan twee factoren: het feit dat eindelijk 3G werd ondersteund, maar vooral het feit dat het toestel in ruim 70 landen te koop is. Andere concurrenten? Windows Mobile is bij zakelijke gebruikers nog steeds populair, maar lijkt de afgelopen jaren z’n edge kwijt te zijn geraakt. Er zijn te weinig vernieuwingen. Symbian is nog steeds marktleider bij smartphones maar moet het vooral hebben van mensen die ‘uit gewoonte’ steeds opnieuw een Nokia kopen. De eerste Symbian-toestellen met touchscreen zijn er al, maar qua functionaliteit is er nauwelijks iets veranderd ten opzichte van de oude versie van het besturingssysteem. En de eerste reacties op de eerste BlackBerry met touchscreen (de BlackBerry Storm) zijn ook nogal afwachten. Dat biedt goede kansen voor Android: een nieuw besturingssysteem dat geen ballast uit het verleden meebrengt en waar veel telefoongebruikers meer over willen weten.

Lees verder na de advertentie.

Aan het eind van 2008 heeft Android dus een goede uitgangspositie. HTC had in het afgelopen jaar de primeur door als eerste een Android-toestel te ontwikkelen dat klaar is voor de markt. Misschien was dit niet de flitsende iPhone-killer waar we stilletjes op hadden gehoopt (door het QWERTY-toetsenbordje en het typische HTC-design is het meer een toestel voor übernerds geworden dan een model voor hippe Android-trendsetters), maar er staat veel moois in de planning: toestellen van Samsung en LG bijvoorbeeld, twee merken die precies weten wat de consument wil. Wij toosten alvast op een spannend en succesvol Android-jaar. Proost!

Categorie: Android OS
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's