De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android Enterprise Recommended: 4 vragen beantwoord

Wouter Nijsen
13 juni 2018, 14:02
4 min leestijd
Android Enterprise Recommended: 4 vragen beantwoord

Het Android Enterprise Recommend-programma werd enige tijd geleden opgezet voor bedrijven, maar ook als gebruiker heb je er wat aan. In dit artikel vertellen we wat het programma precies inhoudt en wat je er als gebruikers aan hebt.

Lees verder na de advertentie.

Misschien heb je de term ‘Android Enterprise Recommended’ wel eens voorbij zien komen. Het is een speciaal intiatief van Google bedoeld om organisaties te helpen bij het selecteren van Android-apparaten voor groepen medewerkers. Omdat bedrijven doorgaans een groot aantal toestellen in één keer aanschaffen, is het belangrijk dat de juiste worden gekozen.

android enterprise recommended uitg

Helaas is dat niet echt makkelijk. Door de fragmentatie van Android zijn er enorm veel verschillende apparaten, elk met verschillende specificaties. Om een handje te helpen, heeft Google een aantal richtlijnen opgesteld waar toestellen in het Android Enterprise Recommended-programma aan moeten voldoen. Bedrijven zijn er dan van verzekerd dat ze een kwalitatief goed toestel kiezen.

2. Wat zijn die richtlijnen dan precies?

Toestellen moeten minimaal draaien op Android 7.0 (Nougat) en beschikken over minstens 2GB RAM, 32GB opslag en een processor geklokt op 1,4GHz. Daarnaast moeten de camera’s aan de achter- en voorzijde foto’s maken in respectievelijk 10 en 2 megapixel (of meer). Op de pagina van Google vind je een compleet overzicht van alle minimale specificaties.

Verder vindt Google het belangrijk dat alle standaard-apps, zoals een goede contacten-, camera en downloads-app worden meegeleverd, en de verschillende tools om werktelefoons te beheren aanwezig zijn. Ook moet het natuurlijk mogelijk zijn om een werkprofiel voor alle medewerkers aan te kunnen maken.

3. Wat heb ik eraan als gebruiker?

Kies je een smartphone die onderdeel is van het Android Enterprise Recommended-programma, dan weet je dus dat deze over capabele hardware beschikt waarmee de meeste taken vloeiend uitgevoerd worden. Misschien nog wel belangrijker is dat fabrikanten regelmatig updates moeten uitrollen naar de toestellen. Google eist van fabrikanten dat de toestellen minstens elke 90 dagen een beveiligingsupdate ontvangen en minimaal één grote Android-update krijgen.

motorola moto g6 review

Met een toestel uit het Android Enterprise Recommended heb je dus een stukje zekerheid qua software-ondersteuning, die je in sommige gevallen niet van de fabrikant zelf krijgt. Android-bedrijven kunnen bij de lancering van een nieuw toestel regelmatige updates beloven, maar het is dan afwachten of de beloftes worden waargemaakt. Maar wanneer toestellen bij het Android Enterprise Recommended-programma horen, zijn fabrikanten verplicht om regelmatig updates uit te brengen.

Daar kun je als gebruiker dus ook je voordeel mee doen, omdat de toestellen gewoon overal te koop zijn. Een goede tip is daarom om bij de zoektocht naar een nieuwe Android-smartphone te kijken naar de lijst met Enterprise Recommended-toestellen. Houd er wel rekening mee dat er ook smartphones zijn die vaak updates krijgen, maar misschien niet onderdeel zijn van het programma. Niet alle Nokia’s en Sony’s staan bijvoorbeeld op de lijst.

Drie jaar beveiligingspatches en één grote Android-update

4. Welke toestellen doen mee?

Googles eigen Pixel-telefoons zijn logischerwijs onderdeel van Android Enterprise Recommended, maar ook verschillende andere fabrikanten doen mee. Onlangs werden verschillende smartphones van Motorola, Nokia en Sony aan het programma toegevoegd. Hieronder vind je een compleet overzicht van alle toestellen die Google aan bedrijven adviseert.

Zoals je ziet bestaat de lijst uit high-end, midrange maar ook budgettoestellen. Ook met goedkopere smartphones als de Huawei P Smart, Motorola Moto G6 en Sony Xperia XA2 ben je dus verzekerd van drie jaar lang gegarandeerde beveiligingspatches, en één grote Android-update.

Let op: er staan ook oudere apparaten als de Huawei P10 en P10 Lite in de lijst, die vorig jaar met Android Nougat werden uitgebracht. In dat geval kan het betekenen dat Android 8.0 (Oreo) die ene grote update is, en de toestellen geen Android P krijgen. De meeste telefoons uit het lijstje ontvangen die versie echter wel, omdat ze zijn uitgebracht met Oreo.

Lees ook: deze toestellen krijgen een Android P-update

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu