Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

‘Android-fabrikanten hebben geen distributierecht voor Linux’

Redactie
15 augustus 2011, 12:03
1 min leestijd
"Android-fabrikanten hebben geen distributierecht voor Linux"

Volgens Foss Patents lopen veel Android-fabrikanten het gevaar om te worden aangeklaagd omdat ze niet voldoen aan de licentie om op Linux gebaseerde apparaten te mogen verkopen. Android is gedeeltelijk gebaseerd op Linux, een open source besturingssysteem dat gratis beschikbaar. De voorwaarden van Linux zijn echter dat de code altijd openbaar moet zijn. Nu is dit bij Android niet het geval, en op basis hiervan kan iedereen die bijgedragen heeft aan Linux Android-fabrikanten aanklagen.

Het uitgangspunt van Linux is dat je van de code gebruik mag maken, maar als je deze verbetert moet je deze code vervolgens ook weer beschikbaar maken. Dit staat in de GPLv2-licentie van Linux vermeld. Als dit niet het geval is vervalt het recht van gebruik van het besturingssysteem voor commerciële doeleinden. Google kiest ervoor om sommige gedeeltes van de code later te verspreiden vanwege de concurrentie. Omdat onder andere Honeycomb, de tabletversie van Android, nog niet voor iedereen beschikbaar is, is het de vraag hoe open source Android nu eigenlijk.

Lees verder na de advertentie.

De laatste tijd wordt Android links en rechts aangeklaagd vanwege de vermoedelijke inbreuk van patenten. Zo claimen onder andere Apple en Microsoft dat zij over patenten beschikken die Android gebruikt waardoor Android-fabrikanten zoals HTC gedwongen worden om een vergoeding te betalen aan het bedrijf. Daarnaast wordt Google ook aangeklaagd door Oracle vanwege het gebruik van Java in Android.

Bron: Foss Patents

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu