De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Face ID-equivalent pas in 2019 beschikbaar voor Android-smartphones’

Thomas Haenen
20 maart 2018, 9:25
2 min leestijd
‘Face ID-equivalent pas in 2019 beschikbaar voor Android-smartphones’

Apple heeft een voorsprong van twee jaar op de concurrentie als het om gezichtsherkenningtechnologie gaat, zo melden componentenmakers. Een waardig equivalent van Face ID voor Android-smartphones zien we daarom waarschijnlijk pas in 2019.

Lees verder na de advertentie.

‘Android Face ID-alternatief duurt nog even’

Hoewel velen aanvankelijk skeptisch waren over Face ID, doet de beveiligingsfunctie van de iPhone X zijn werk verrassend goed. Apple heeft de vingerafdrukscanner weggehaald op zijn nieuwste smartphone, en deze vervangen door een set sensoren die je gezicht in een fractie van een seconde detecteren en registreren. Vervolgens wordt het toestel direct ontgrendeld.

De feature werkt zo goed, dat veel Android-fabrikanten aan hun eigen variant werken. Het duurt echter nog tot 2019 voor we een goede variant van Face ID terugzien op Android, zo schrijft Reuters. Het persbureau sprak met Viavi Solutions, Finisar Corp en Ams AG, drie grote componentenmakers. De bedrijven produceren onderdelen die essentieel zijn bij het maken van 3D-gezichtsscantechnologie voor smartphones.

Samsung Galaxy S8 irisscanner

Vooralsnog kunnen deze onderdelen echter nog maar zeer beperkt geproduceerd worden, zo claimen de componentenmakers. Bijna alle onderdelen die gemaakt worden, zijn op dit moment geclaimd door Apple. “Het gaat lang duren voordat Android-fabrikanten genoeg productiecapaciteit hebben voor hun eigen variant,” aldus Bill Ong van Viavi. “We verwachten dat een tweede fabrikant eind dit jaar met een Face ID-equivalent komt, maar op een toestel met slechts beperkte oplage. Pas in 2019 verwachten we meer toestellen.”

Welke fabrikanten de technologie als eerste gaan toepassen, is onbekend. Hoog op de lijst staat waarschijnlijk Samsung. De Galaxy S9 moet het nog zonder de feature doen, maar de kans is groot dat een eventuele Galaxy S10 begin 2019 er wel over beschikt.

Infrarood en irisscanners

Natuurlijk bieden veel Android-smartphones nu ook al een optie voor gezichtsondergrendeling. Daarbij wordt echter vaak een scan uitgevoerd met de selfiecamera, die geen diepte meet. In veel gevallen is deze methode daarom al voor de gek te houden met een foto van de eigenaar van het toestel. Apple gebruikt daarnaast onder andere infraroodsensoren, die met duizenden kleine lichtpuntjes diepte meten. Zo wordt een 3D-scan gemaakt van je gezicht. Dat is sneller en accurater.

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy Note 8 bieden een alternatief in de vorm van een irisscanner. Die is echter relatief langzaam, en werkt bovendien minder goed in het donker of als je een (zonne)bril draagt.

Als de componentenmakers gelijk hebben, is het één van de grootste voorsprongen van een technologiebedrijf in jaren. Toen Apple eind 2013 de iPhone 5S van een vingerafdrukscanner voorzag, duurde het slechts zes maanden tot Samsung soortgelijke technologie in zijn homeknop stopte. Andersom bracht Apple zijn eerste randloze smartphone een half jaar na de introductie van de Samsung Galaxy S8 uit.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu