De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Android-fabrikanten geïnteresseerd in eigen versie van Apples Face ID’

Erwin Vogelaar
8 oktober 2017, 10:30
2 min leestijd
‘Android-fabrikanten geïnteresseerd in eigen versie van Apples Face ID’

Heeft straks iedere Android-fabrikant een eigen versie van Apples Face ID? Het lijkt erop dat fabrikanten de vingerafdrukscanner onder het scherm voorlopig laten liggen.

Lees verder na de advertentie.

Fabrikanten gaan voor Android Face ID

De focus van Android-fabrikanten verschuift van een vingerafdrukscanner naar 3d-gezichtsherkenning. Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in hun eigen versie van Apples Face ID. Dit komt door de onthulling van de iPhone X, stelt analist Ming-Chi Kuo. Volgens Kuo tonen Android-fabrikanten sinds Apples presentatie in september driemaal zoveel interesse in potentiële oplossingen voor 3d-gezichtsherkenning in hun toestellen.

Deze verschuiving is logisch. Verschillende smartphonemakers proberen namelijk al jaren de bekende vingerafdrukscanner onder het scherm te plaatsen. Dit werkt niet, dus wordt de scanner achterop nieuwe toestellen gezet om toch een randloos scherm voor elkaar te krijgen. Apple laat met zijn nieuwste smartphone de vingerafdrukscanner helemaal achterwege en gaat volledig over op gezichtsherkenning. Android-makers lijken nu interesse te hebben om dat voorbeeld te volgen.

android face id

Gezichtsherkenning wordt niet alleen gebruikt om je identiteit te bevestigen en je toestel te ontgrendelen. Apple gebruikt de technologie bijvoorbeeld ook om gebruikers emoji te laten bewegen met de animoji. Ook wordt het gebruikt voor augmented reality, om maskers op je gezicht te plaatsen. Kuo stelt dat Android-makers daarom best wat extra willen uitgeven aan deze technologie.

Veiligheid

Het gevaar van deze omschakeling is dat verschillende fabrikanten met eigen versie van de technologie komen. Niet elke versie zal dezelfde standaard aan veiligheid bieden. Als consument moet je daar dus extra alert op zijn. Eerdere versies van gezichtsherkenning op smartphones waren namelijk relatief makkelijk te foppen. Apple zegt alles op alles te zetten om dat te vermijden. Of elke kleine Android-fabrikant dat ook doet is twijfelachtig.

Nu al gezichtsherkenning activeren

Je kunt nu ook al je Android-toestel ontgrendelen met je gezicht. Deze versie gebruikt echter geen 3d-beeld van je gezicht en is daardoor minder veilig.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu