Android viert vandaag zijn verjaardag en mag 11 kaarsjes uitblazen. Tijd voor een terugblik op de geschiedenis van het populairste besturingssysteem ter wereld. Dit is hoe Android is ontstaan aan de hand van negen mijlpalen.
Lees verder na de advertentie.
De Android-geschiedenis in 9 mijlpalen
Android mag vandaag 11 kaarsjes uitblazen. Na een bèta in november 2007 bracht Google het besturingssysteem officieel uit op 23 september 2008. Tegenwoordig staat Android op meer dan 2,5 miljard apparaten geïnstalleerd en is daarmee veruit het populairste besturingssysteem ter wereld. In 2008 stonden de zaken er echter heel anders voor in de wereld van smartphones.
Nokia’s Symbian was op haar hoogtepunt, of daar misschien al overheen. Apple bracht in 2007 de iPhone uit, die destijds nog op iPhone OS draaide. BlackBerry was de hippe, nieuwe speler en Microsoft stond op het punt om Windows Mobile te vervangen voor Windows Phone. Kortom: de markt was volop in beweging.
Nu, 11 jaar later, is de markt een stuk overzichtelijker. Android is de onbetwiste marktleider en staat op meer dan 85 procent van de smartphones geĂŻnstalleerd. Er is in de loop der jaren veel geschaafd aan het besturingssysteem, maar er zijn ook meer dan genoeg dingen hetzelfde gebleven. In dit artikel behandelen we de belangrijkste mijlpalen uit de Android-geschiedenis.

1. De oprichting van Android – 2003
Laten we bij het begin beginnen. Android Inc. werd in oktober 2003 opgericht in CaliforniĂ« door vier mannen, waaronder Andy Rubin. Rubin is tegenwoordig directeur van Essential, dat tot dusver één smartphone heeft uitgebracht. Het was in eerste instantie de bedoeling om een besturingssysteem voor digitale camera’s te maken, maar dit mislukte.
Het was te lastig om investeerders te vinden en daarom besloot Android Inc. het roer om te gooien. Men ging zich storten op een concurrent voor Nokia’s Symbian en Windows Mobile. Uiteindelijk werd het bedrijf in juli 2005 overgenomen door Google en gingen de voormalig medewerkers aan de slag met een systeem gebaseerd op Linux: de basis voor Android is gelegd.
In 2007 werd de eerste iPhone aangekondigd, en dat betekende dat Rubin en zijn team haast moesten maken. Google bleef ondertussen bezig met partners zoeken voor haar nieuwe besturingssysteem, en niet zonder succes. In november van 2007 spraken destijds belangrijke telefoonfabrikanten als HTC, Motorola en Samsung samen met de providers Sprint en T-Mobile de ambitie uit om een “open en uitgebreid platform voor mobiele apparaten” te ontwikkelen.
Ook interessant: Uitleg: dit komt er kijken bij het maken van een beveiligingsupdate

2. Eerste Android-telefoon – september 2008
Zo gezegd, zo gedaan. Eind 2008 kwam de HTC Dream uit, die in Amerika bekendstaat als de T-Mobile G1. Het toestel is de eerste commerciële smartphone die op Android draait en lijkt in de verste verten niet op de smartphones van tegenwoordig. Zo kan het touchscreen van de HTC Dream maar met één vinger tegelijk worden aangeraakt. Toch heeft dit toestel wel het fundament gelegd.
EĂ©n van de grootste revoluties was het notificatiescherm. Door vanaf de bovenkant van het scherm naar onderen te vegen, kon je alle oproepen, sms’jes en andere meldingen zien. Het toenmalige iPhone OS kreeg deze mogelijkheid pas drie jaar later. Ook was het mogelijk om widgets op het thuisscherm te plaatsen, zodat je bijvoorbeeld je Gmail-inbox kon inkijken.
3. Android Market – oktober 2008
In 2008 bracht Apple de App Store uit, een centrale winkel om nieuwe apps te downloaden. Dit was een belangrijke stap naar volwassenheid voor de Android-concurrent. Het duurde daarom niet lang voordat Google met haar eigen app-winkel op de proppen kwam. Op 22 oktober 2008 maakte de wereld kennis met de Android Market.

De app-winkel was toen nog behoorlijk leeg en bestond vooral uit weer- en e-mail-apps. Ook was het in die tijd behoorlijk lastig om kwalitatief goede applicaties te vinden, want er was nog geen streng selectiebeleid. Dit heeft er nog lang voor gezorgd dat veel Android-critici het besturingssysteem ‘rommelig’ vonden ogen. Uiteindelijk werd de winkel in 2015 omgedoopt tot de Google Play Store, met veel aandacht op veiligheid.
Lees ook: Je smartphone beschermen met Google Play Protect: werkt dat?
4. Eerste Samsung Galaxy – 2009

Wanneer Samsung een nieuwe telefoon presenteert, is dat een happening. Pers is live aanwezig om verslag te doen en geĂŻnteresseerden kunnen alles thuis vanachter de computer, telefoon of tv volgen via een livestream op YouTube. De lancering van de eerste Samsung Galaxy, voluit Samsung i7500 Galaxy, op 27 april 2009 ging een stuk geruislozer voorbij.
Dit toestel met 3,2 inch-scherm had een resolutie van 480 bij 320 pixels. Ook waren er nog fysieke knoppen aan de onderkant aanwezig, zodat je oproepen kon aannemen of afwijzen. Specifieke verkoopcijfers zijn niet bekend, maar ze staan in schril contrast met de populaire Galaxy-telefoons van nu. Het zou nog tot 2011 duren voordat Samsung van start ging met de S-serie, waarvan de Galaxy S10 de meest recente toevoeging is.
5. Google gaat telefoons maken – juni 2010
Op 15 oktober 2019 wordt de Google Pixel 4 aangekondigd. Nog lang voor het succes van de Pixel-serie was Google ook al actief als telefoonfabrikant, maar dan onder de Nexus-merknaam. De Google Nexus One kwam op 10 juni 2010 uit en legde het fundament voor latere toestellen. Google beloofde klanten een schone versie van Android (destijds versie 2.1) zonder opsmuk en met rappe updates.

In tegenstelling tot de huidige Pixel-telefoons werden de Nexus-toestellen in samenwerking met een andere fabrikant gemaakt. Zo nam LG de productie van de Google Nexus One op zich. Uiteindelijk verdween de Nexus-merknaam in 2016 naar de achtergrond, en ging Google verder met de Pixel-reeks.
Lees ook: Made by Google 2019-evenement: dit zijn onze verwachtingen
6. Eerste Android-tablet – september 2010
Wie terugkijkt naar reviews van Android-tablets uit de jaren 2010 tot en met ongeveer 2014, komt altijd één centrale vraag tegen: kan de tablet het opnemen tegen de iPad? Lange tijd werd gedacht (en misschien ook wel gehoopt) dat tablets de rol van laptops in zouden nemen, en dan is het natuurlijk de vraag welke je beter in huis kunt halen.
Deze hype ontstond begin 2010, toen Apple de eerste iPad aankondigde. Alhoewel veel critici sceptisch waren over het apparaat, dat in principe een grotere iPhone was zonder telefoon, bewezen de verkoopcijfers het tegendeel. De eerste iPad was een doorslaand verkoopsucces.
Het leek er daarom op dat de tablet een grote toekomst beloofde. Het duurde daarom niet langer voordat de eerste Android-tablet uitkwam. De Samsung Galaxy Tab 7.0 werd in september van 2010 onthuld. De haast waarmee dit apparaat is ontwikkeld is merkbaar, want Android 2.2 was nog totaal niet klaar voor het grotere scherm van de tablet. Ook TouchWiz, dat tegenwoordig OneUI heet, werkte allesbehalve vlekkeloos.

7. Android zoals we het kennen – mei 2014
Tegenwoordig is Material Design dé standaard als het op app-ontwerp aankomt. Deze nieuwe manier van design werd in 2014 door Google aangekondigd en wordt gekenmerkt door het gebruikmaken van een raster. Ook de afwisseling tussen vette, schuine en normale letters valt op. Daarnaast wordt veel in laagjes gewerkt.
Inmiddels weten we niet beter, maar dankzij Material Design is het uiterlijk van onder meer Gmail, YouTube en Google Maps ingrijpend veranderd. In hetzelfde jaar dat de nieuwe designfilosofie uitrolde kwam Android ook uit voor smartwatches onder de naam Android Wear. Sinds 2018 staat deze software bekend onder de naam WearOS.
8. Overal Android – rest van 2014
2014 was een belangrijk jaar voor Google. In maart kwam namelijk de eerste versie van de Chromecast uit, een stick die je achterin je tv kunt steken en zo ‘slimme’ functies kunt geven. In diezelfde maand werd ook Android Auto geprimeurd, een aangepaste versie van het besturingssysteem speciaal voor in de auto.

Enige tijd later, in juni 2014, zag Android TV het levenslicht. Dit besturingssysteem draait tegenwoordig op legio tv’s van onder meer Sony. Ook de NVIDIA Shield maakt gebruik van Android TV. Google was echter al veel langer bezig om (platformen gebaseerd op) Android breder uit te rollen. In 2011 verscheen bijvoorbeeld de eerste Chromebook, laptops die gemaakt zijn voor het internet.
Ook interessant: Een Chromebook voor scholieren: de voor- en nadelen op een rijtje
9. Android 10 – 2019
Inmiddels zijn we aanbeland bij Android 10 en heeft Google afscheid genomen van de namen die verwijzen naar zoetigheden, zoals Android 4.4 KitKat. Android 10 voegt onder meer een systeembrede donkere modus toe, waardoor de witte apps en menu’s nu donker kleuren. Dit is beter en fijner voor je ogen.
Ook maakt de nieuwe versie het makkelijker om je privacy te beschermen. Het volgende hoofdstuk van de Android-geschiedenis en Google begint op 15 oktober. Dan wordt namelijk de Pixel 4 aangekondigd. Naar verwachting krijgen we dan ook de Nest Mini te zien, de opvolger van de Google Home Mini.
Lees meer over Android 10
- Cijfers: twee jaar oude Android 10 is populairste Android-versie (23-11-2021)
- Tip: deel snel en simpel een wifi-netwerk met je Android-telefoon (20-7-2020)
- Google: Android 10 rolt veel sneller uit dan vorige Android-versies (10-7-2020)
- Video van de week: Alles over Android-updates (3-7-2020)
- Huawei P20 en P20 Pro krijgen Android 10-update in Nederland (19-6-2020)