Android geschiedenis: een overzicht van alle Android-versies

Redactie
27 september 2013, 12:16
2 min leestijd
Android geschiedenis: een overzicht van alle Android-versies
android-versies-overzicht

Google viert vandaag zijn vijftiende verjaardag. Daarom kijkt AndroidPlanet terug op de Android geschiedenis van de afgelopen vijf jaar.

Om de verjaardag van Google te vieren, eert AndroidPlanet Android met zijn grote Android versies overzicht.

Hier staat alle Android-versies chronologisch gesorteerd, met screenshots en informatie over de betreffende update. Zo krijg je een goed beeld van de ontwikkeling van Android van de afgelopen vijf jaar. De komende jaren wordt dit overzicht bijgehouden en geüpdatet met nieuwe informatie over alle toekomstige Android-versies.

Lees verder na de advertentie.

Android geschiedenis

android versies

In september 2008 (nu ruim 5 jaar geleden) werd de eerste officiële Android-versie uitgebracht (Android 1.0). In de jaren hierna zijn er veel verschillende versies uitgebracht met diverse ‘zoete’ namen. Je kunt zelf controleren welke Android-versie je hebt.

Android versies: de highlights chronologisch op rij

Wij hebben de belangrijkste verschillen en highlights van de Android-versies voor je in een handig overzicht gezet. Je hebt zo snel een overzicht van de meest belangrijke features en highlights per android versie:

Android geschiedenis in het kort

Android is ontwikkeld door Android Inc waarna Google de startup in 2005 overnam. Andy Rubin, de toenmalige directeur en eigenaar van Android Inc, verhuisde mee naar Google waar hij de leiding kreeg over de ontwikkeling van Android. Het mobiele besturingssysteem maakt gebruik van Linux en Java en kreeg de naam Android om Rubin helemaal gek van robots is.

google-android-mascot

Google zag aan zijn gegevens dat steeds meer mensen via hun mobiele telefoon gingen internetten en wilde ervoor zorgen dat deze gebruikers ook mobiel gebruik maken van de diensten van Google. Met een eigen besturingssysteem voor telefoons zouden ze beter diensten als Google Zoeken en Gmail kunnen promoten. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk fabrikanten Android zouden gaan gebruiken, besloot Google om de software gratis weg te geven.

Inmiddels bezit Android ruim 80 procent van de smartphonemarkt en groeit het mobiele besturingssysteem hard binnen de tabletmarkt. Google maakte recentelijk bekend dat er meer dan 1 miljard Android-toestellen zijn geactiveerd.

Lees meer over Android in ons artikel Wat is Android?

Android groei van de afgelopen jaren

AndroidPlanet heeft een infographic gemaakt die laat zien hoe Android de afgelopen jaren is gegroeid. De aantallen zijn in procenten van het marktaandeel op de smartphonemarkt.

Categorie: Android OS
Thema: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's