Zo gaat Android Go goedkope smartphones veel beter maken

Thomas Haenen
5 december 2017, 10:42
3 min leestijd
Zo gaat Android Go goedkope smartphones veel beter maken

Vandaag verschijnt niet alleen Android 8.1, maar ook de allereerste versie van Android Go. De nieuwe versie van het besturingssysteem is gericht op opkomende markten.

Lees verder na de advertentie.

Dit is Android Go

Inmiddels lopen er wereldwijd meer dan twee miljard apparaten op Android, wat het veruit het meest populaire mobiele besturingssysteem maakt. Ondanks dat grote bereik hoopt Google de komende jaren nog veel meer te groeien. Daarom focust het bedrijf hevig op opkomende markten als China en India, waar smartphones tot nu toe nog vaak te duur zijn voor veel klanten. Door Android geschikt te maken voor goedkope hardware, hoopt het bedrijf deze landen te veroveren.

Eerder dit jaar werd daarom Android Go aangekondigd, een speciale versie van het besturingssysteem voor dit soort landen. Het is een grondige herziening van Android, waarbij niet alleen de software maar ook meegeleverde apps worden aangepakt. Vandaag wordt de eerste definitieve versie van de software vrijgegeven, als Android Oreo (Go Edition). Dat betekent dat fabrikanten vanaf nu smartphones met Android Go kunnen uitbrengen.

Wat voor aanpassingen maakt Android Go?

Ieder jaar wordt Android voorzien van tal van nieuwe features en aanpassingen. Die maken de software beter, maar het zorgt er ook voor dat er steeds krachtigere hardware vereist is. En omdat Android met allerlei soorten hardware moet werken, is er tevens veel opslagruimte vereist om met alle mogelijke onderdelen compatibel te zijn.

Met Android Go heeft Google talloze optimalisaties voor minder krachtige hardware doorgevoerd. Waar je op smartphones met 8GB opslagruimte nu nog hooguit 2GB vrij hebt, bieden Android Go-toestellen tot wel bijna 5GB vrij. Ook starten apps gemiddeld zo’n 15 procent sneller op. Daarnaast staat standaard de Data Saver-optie aan in alle mogelijke apps. Die zorgt ervoor dat apps niet zomaar data op de achtergrond verbruiken.

Werken alle apps op een Android Go-smartphone?

Open je de Play Store op een Android Go-toestel, dan wordt direct een selectie van geoptimaliseerde apps geopend. Denk bijvoorbeeld aan apps als WhatsApp en Subway Surfers, die sowieso al goed werken op minder krachtige smartphones. Maar ook Facebook Lite en Skype Lite worden getoond, aangepaste versies van populaire diensten.

Lees ook: Beperk je dataverbruik met deze 5 ‘Lite’-apps voor Android

Je bent echter niet beperkt tot deze selectie van apps. Elke app die in de Play Store staat, kun je gewoon op jouw smartphone downloaden. Hou er echter wel rekening mee dat intensievere apps waarschijnlijk wat minder soepel lopen op de meeste budgetsmartphones. Games als Pokémon GO en Animal Crossing Pocket Camp kun je wel installeren, maar zullen vermoedelijk geregeld haperen en stotteren.

Google heeft bovendien aangepaste versies gemaakt van vrijwel alle apps die met Android-smartphones worden meegeleverd. Zo is er een YouTube Go, Google Maps Go en Files Go. Er is zelfs een Google Go-app, een aangepaste versie van de Google-app. Deze beperkt het dataverbruik met 40 procent, is een stuk sneller en is slechts 5MB groot. Hoewel deze aangepaste apps soms enkele functies missen, bieden ze wel de belangrijkste opties.

Komt Android Go naar Nederland?

Hoewel de software vooral gericht is op opkomende markten, is Go ook interessant voor Nederlanders. Er zijn namelijk genoeg gebruikers die gewoon een goede, goedkope smartphone zonder fratsen zoeken. Fabrikanten bieden nu al verschillende hele goedkope Android-smartphones aan van zo’n 100 euro, zoals de Motorola Moto C Plus en de Nokia 3. Hoe duur smartphones met Android Go worden is nog onbekend, maar ze zullen vooral een stuk soepeler lopen op die minder krachtige hardware.

Volgens Google is Android Go wereldwijd beschikbaar voor alle fabrikanten. Op papier houdt niets dus bedrijven als Samsung, HTC en Nokia tegen om een eigen Android G0-smartphone te ontwikkelen en deze ook in Nederland uit te brengen. In de praktijk zit het ietsje anders: op moment van schrijven zijn veel van de Go-apps hier nog niet beschikbaar. Het is onbekend of Google die later wel vrijgeeft voor Nederland. Daarnaast zijn zelfs beginnende gebruikers hier al gewend aan veel features op elke smartphones, die op een Go-toestel mogelijk ontbreken. Fabrikanten zijn daardoor wellicht huiverig om deze features weg te nemen, zelfs als het op een hele goedkope smartphone gaat.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu