De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android heeft een wereldwijd marktaandeel van bijna vijftig procent

Redactie
2 augustus 2011, 12:16
2 min leestijd
Android heeft een wereldwijd marktaandeel van bijna vijftig procent

Onderzoeksbureau Canalys heeft berekend dat Android wereldwijd een marktaandeel heeft van 48 procent. In vergelijking met een jaar terug is het aantal verscheepte Android-telefoons gestegen met 379 procent. In het tweede kwartaal maakten 51,9 miljoen Android-toestellen de weg van de fabriek naar de winkel. De totale smartphonemarkt is gegroeid met 73 procent in een jaar tijd. In het tweede kwartaal van 2011 107,7 miljoen smartphones verscheept.

Voor het berekenen van haar cijfers kijkt Canalys naar het aantal verscheepte apparaten, niet het aantal verkochte apparaten. Hieruit blijkt dat Android het dominante platform is in 35 van de 56 landen die door het onderzoeksbureau worden bijgehouden. Android doet het vooral goed in Zuid-Korea (het thuisland van Samsung en LG) en Taiwan (het thuisland van HTC) waar Google’s besturingssysteem een marktaandeel heeft van respectievelijk 85 procent en 71 procent. De grootste Android-fabrikant is Samsung die zo’n 17 miljoen smartphones wist te verschepen. Dit zijn echter niet allemaal Android-telefoons, omdat Samsung ook andere besturingssystemen ondersteund zoals het eigen Bada en Windows Phone.

Lees verder na de advertentie.

Apple wist 20,3 miljoen iPhones te verschepen in het tweede kwartaal van 2011, goed voor een marktaandeel van 19 procent. Hiermee wist ze onder meer Nokia te verslaan als grootste smartphonefabrikant. Apple’s besturingssysteem is nu na Android het tweede grootste besturingssysteem ter wereld. Verwacht wordt dat het aandeel van Apple het komende kwartaal zal toenemen als (volgens de geruchten) de volgende generatie iPhone op de markt komt.

Nokia dat het laatste kwartaal is ingehaald door Apple en Samsung is vooral sterk in opkomende marken als Brazilië, China, India en Rusland. De fabrikant is bezig met de overgang van Symbian naar Windows Phone en moet nu zwaar inboeten. In het tweede kwartaal van 2011 werden 1,5 miljoen telefoons verscheept met Windows Phone, wat resulteert in een wereldwijd marktaandeel van nog geen 1 procent. Naar verwachting zal Nokia dit jaar nog haar eerste Windows Phone 7 telefoon uitbrengen.

Ook RIM, bekend van de BlackBerry-telefoons, heeft een flinke daling gezien in haar marktaandeel. Dit liep in een jaar tijd terug van 33 procent naar 12 procent. De fabrikant wist wel meer 11 procent meer telefoons te verschepen in vergelijking met een jaar geleden. RIM doet het vooral goed in Latijns-Amerika waar het de smartphonemarkt leidt met een marktaandeel van 28 procent.

Bron: Canalys

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu