Android heeft in Nederland marktaandeel van 34 procent onder smartphonebezitters

Redactie
16 maart 2011, 15:44
2 min leestijd
Android heeft in Nederland marktaandeel van 34 procent onder smartphonebezitters
android wereldbol

Zoals we eerder al op Androidplanet schreven heeft The Phone House een onderzoek uitgevoerd onder 1.000 smartphonegebruikers in Nederland. Uit dit onderzoek bijkt dat 34% van de Nederlandse smartphonegebruikers op Android is overgestapt. iOS staat met 21% op de tweede plaats, gevolgd door Windows Mobile (17%), BlackBerry (16%) en Symbian (13%). Interessant is dat veel Nederlanders nog maar recent op een smartphone zijn overgestapt. Maar liefst 60% gebruikt voor het eerst een smartphone. Bij de Android-gebruikers blijkt dat zij veel bewuster voor dit platform hebben gekozen: 39% heeft Android gekozen omdat het gebruiksvriendelijk is. Maar weet de gewone gebruiker eigenlijk wel wat Android is?

The Phone House ondervroeg ook 1.500 mensen zonder smartphone en daarbij bleek dat 68% geen idee heeft waar Android voor staat. Onder de smartphonebezitters is 87% wel op de hoogte wat Android is. Sommige mensen denken dat Android een sociaal netwerk, een spelcomputer of een meteoriet is.

Lees verder na de advertentie.

Android-gebruiker meest tevreden

Kijk je naar de tevredenheid van gebruikers, dan zijn Androidbezitters het meest tevreden over hun huidige toestel: 95% is blij met de huidige smartphone. Bij de iPhone is dat 94% en bij BlackBerry 93%, dus de platformen verschillen op dit punt nauwelijks. Bij Symbian zijn de gebruikers minder tevreden: 21% is ontevreden met de huidige smartphone. Symbian- en Windows Mobile-gebruikers zijn het meest geneigd om bij hun volgende toestel Android aan te schaffen. Ontevreden iPhone-bezitters zijn veel minder geneigd om voor Android te kiezen.

Android-bezitter gebruikt maar 12 apps

iOS-gebruikers downloaden de meeste apps (49 stuks, waarvan ze 24 regelmatig gebruiken). Bij Android ligt dat op 26 apps, waarvan ze 12 regelmatig gebruiken. Social media-apps, nieuwsapps en apps voor gratis communicatie zijn het meest populair (denk aan WhatsApp en Ping!).

Android-tablets vooral om muziek te luisteren

Bij de Nederlandse smartphonebezitters is 17% in het bezit van een tablet. Bij bezitters van een Android-smartphone is iets interessants te zien: 41% van hen heeft een Android-tablet maar eveneens 41% heeft gekozen voor een iPad. Op de Android-tablets wordt bovengemiddeld naar muziek geluisterd: maar liefst 153 minuten per maand.

Wat mij betreft de meest onzinnige vraag in het onderzoek, is hoe smartphonegebruikers zichzelf zien. Zoals te verwachten zien ze zichzelf helemaal niet als nerd of meeloper, maar als sociaal, creatief én uniek.

Categorie: Android OS
Thema: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's