De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android in 2014: dit kun je allemaal verwachten

Gijs Ettes
1 januari 2014, 12:10
5 min leestijd
Android in 2014: dit kun je allemaal verwachten
Android in 2014

2014 wordt wat ons betreft een minstens zo spannend jaar als 2013. In de maanden die volgen, maken we waarschijnlijk kennis met de nieuwe toptoestellen van onder andere Samsung, LG, Sony en HTC, maar zal ook draagbare technologie als Google Glass en smartwatches zich meer en meer ontwikkelen.

Lees verder na de advertentie.

Ook interessant is de opkomst van Quantified Self (QS): een beweging die technologie integreert in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in de vorm van apps en (fitness)accessoires. Deze kunnen je sportprestaties, slaapritme en levensstijl monitoren. QS is niet nieuw, maar de toepassingsvormen ervan worden steeds breder en geavanceerder. QS-apps hebben de potentie ons leven drastisch te verrijken en verbeteren. Lees verder en kom erachter wat je nog meer kunt verwachten van Android in 2014.

Nieuwe toptoestellen in 2014

Het Mobile World Congress (eind februari) is een interessant evenement om het komende jaar in de gaten te houden. Hier kunnen we naar verwachting voor het eerst aan de slag met toestellen als de Galaxy S5, HTC (One) Two, LG G3 en de nieuwe vlaggenschepen van onder andere Sony en Huawei.

Berichten over welke onthullingen we tijdens de MWC 2014 tegemoet kunnen zien, druppelen langzaam binnen; zo gaan geruchten dat Samsung in ieder geval de Galaxy Gear 2 en de Galaxy Band (draagbaar fitnessaccessoire) gaat aankondigen. Als een fabrikant als Samsung meer van dat soort apparaten uitbrengt, zien we Quantified Self in 2014 definitief doorbreken.

De IFA in Berlijn is eveneens een belangrijk technologie-evenement in 2014. Deze beurs, die jaarlijks groter wordt, vindt plaats van 5 tot en met 10 september in de Messe Berlin. Het afgelopen jaar werden belangrijke apparaten als de Samsung Galaxy Note 3, de Asus New Transformer Pad, LG G Pad 8.3 en de Sony Xperia Z1 tijdens de beurs officieel onthuld. Ook in het komende jaar worden er tijdens de IFA waarschijnlijk weer een aantal interessante Android-toestellen voor het eerst aan het grote publiek getoond.

Google Glass, Google I/O en Android 5.0

AndroidPlanet voorspelt verder dat de ontwikkelaarsconferentie Google I/O (mei/juni) wederom in het teken zal staan van Google Glass; mogelijk wordt de slimme bril van Google na het evenement breder (internationaal) beschikbaar wordt. Een goed teken is in ieder geval dat afgelopen oktober de productie van de bril door Google werd opgeschroefd. De consumentenversie van Glass zal tevens beter overweg kunnen met lenzen en brillenglazen op sterkte.

Android in 2014 Glass

Daarnaast verwachten we nieuwe features voor de Chromecast en zijn we erg benieuwd of en hoe het marktaandeel van Chrome OS zich gaat ontwikkelen in 2014. In het derde kwartaal van 2013 betrof slechts een klein deel van alle verscheepte pc’s en tablets een Chromebook. Vooralsnog lijkt Googles besturingssysteem alleen in de educatieve sector populair. Wordt 2014 dan wél het jaar van de Chromebook?

Over Android 5.0 is op het moment van schrijven nog vrijwel niets bekend, maar mogelijk komt daar tijdens de I/O verandering in. De verwachting is dat de nieuwe Android-versie met de L begint, aangezien KitKat (Android 4.4) is reeds beschikbaar. Wij vermoeden dat Android 5.0 de naam `Lollipop` gaat dragen. Verder is er nog geen informatie over de nieuwe versie bekend.

2014: het jaar van mobiele beveiliging

In 2013 zagen we fabrikanten steeds vaker antivirus-apps en zelfs hele beveiligingssuites meeleveren op Android-toestellen. Samsung loopt hiermee duidelijk voorop met KNOX, een suite met verschillende functies om privédata, zakelijke gegevens, communicatie en het toestel zelf te beschermen. In 2014 zullen meer Galaxy-telefoons en -tablets worden voorzien van KNOX, wat mobiele beveiliging – althans op mobiele apparaten van Samsung – drastisch moet verbeteren.

Aangezien steeds meer mensen hun smartphone en tablet mee naar het werk nemen, lijkt het ons niet meer dan logisch dat ook andere fabrikanten op korte termijn uitgebreidere beveiligingssuites met hun toestellen gaan meeleveren. Slecht beveiligde mobiele apparaten zijn immers een grote bedreiging voor bedrijven en kunnen miljoenen euro’s aan schade veroorzaken.

Android in 2014 beveiliging

Ook Google onderneemt stappen om met elke Android-versie een veiliger besturingssysteem te ontwikkelen. Zo is het bij Android 4.4 zowel voor gebruikers als voor malware lastiger om root-toegang te krijgen, maar de mogelijkheid om (onofficiële) apps buiten de Play Store om te downloaden en installeren, blijft de grootste bedreiging voor het OS. Android 4.4 pakt echter ook de fragmentatie van het platform aan, aangezien het minder veeleisend is en (in theorie) vloeiend draait op apparaten met slechts 512MB aan werkgeheugen.

Helaas zullen de meeste oudere Android-toestellen niet van een update worden voorzien, omdat fabrikanten je willen pushen om een nieuwe smartphone of tablet te kopen. Ruim een kwart van alle Android-toestellen draait nog op Android 2.3 of lager en dat is een flink veiligheidsrisico. Een min of meer geruststellende gedachte is dat het marktaandeel van oudere Android-versies steeds verder afneemt: Google lijkt daardoor succesvol in het terugdringen van de fragmentatie van Android.

Accuduur: langer dan een dag in 2014

Android in 2014 accuduur

Maar wat heb je aan al die mooie ontwikkelingen als de accu van je Android-apparaat maar een paar uurtjes meegaat? Afgelopen jaar hebben fabrikanten grote stappen gezet in het implementeren van grotere en dunnere accu’s in hun toestellen en softwarematige aanpassingen om deze optimaal te benutten. Daarnaast hebben moderne processoren de mogelijkheid om op een lagere snelheid te functioneren om zo energie te besparen. Bij toppers als de Galaxy Note 3 werpt dit nu al zijn vruchten af.

In 2014 zullen steeds meer smartphones en tablets op Android 4.4 draaien of een update ontvangen, wat eveneens een positief effect heeft op de accuduur. Daarnaast wordt accu’s met een capaciteit van 3000 mAh meer regel dan uitzondering bij aankomende telefoons, waardoor ze niet meer dagelijks aan de lader hoeven. En moet je Android-toestel toch opgeladen worden, dan heb je steeds vaker de mogelijk om dit draadloos te doen. Handig!

→ Naast de populairste Nederlandse Android apps hebben we de afgelopen dagen ook afgeteld naar de beste Android-smartphones en -tablets van 2013.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu