Een nieuwe versie van Android, nieuwe toestellen, virtual reality, smartwatches, Chromecast, op nieuwe manieren betalen en meer. Dit was Android in 2015.
Lees verder na de advertentie.
Android in 2015: Marshmallow
Het grootste nieuws voor Android in 2015 was natuurlijk een nieuwe versie van het besturingssysteem van Google. Android 6.0 werd in mei tijdens Google I/O 2015 onthuld met weer een bijzonder zoete naam: Marshmallow. In 2014 maakte Android 5.0 al een enorme stap voorwaarts met onder andere een compleet nieuw design, waardoor Marshmallow het wat rustiger aan kan doen qua vernieuwingen. De previewversie van Marshmallow kwam direct in mei uit, terwijl de publieke uitrol voor de Nexus-toestellen in oktober plaatsvond en langzaamaan ook andere toestellen de upgrade kregen.
→ Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 6.0-update
Het is nog niet zolang geleden dus, maar toch zijn we nu al ruim gewend aan de enkele nieuwe functies. Zo maakt Marshmallow je toestellen energiezuiniger door de energiebesparende stand Doze. Je kunt nu afzonderlijke app-machtigingen goedkeuren en afwijzen, waardoor je meer controle hebt over wat apps wel of niet mogen op je toestel. Daarnaast is Google Now on Tap samen met Android 6.0 uitgekomen, waardoor je snel meer informatie kunt krijgen over wat er op je scherm te zien is. Helaas wel alleen nog in het Engels.
Met de nieuwe versie van Android kwam vooral ook meer ondersteuning voor de toekomst van smartphone-gebruik. Zo wordt usb-c nu ondersteund, de nieuwe usb-standaard om snel bestanden te verzenden en op te laden. Ook is er vanaf Marshmallow standaard ondersteuning voor Android Pay en vingerafdrukscanners voor extra veiligheid.
Nieuwe toestellen: Samsung, Nexus, OnePlus
Die vingerafdrukscanners zijn inmiddels te vinden in praktisch alle nieuwe high-end Android-toestellen. Er zijn in 2015 een hoop nieuwe smartphones uitgebracht, maar aan de top bleef het redelijk overzichtelijk. Zo verschenen in de eerste helft van het jaar de nieuwe vlaggenschepen van Samsung: de Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge. Beide toestellen schitterden in design en snelheid, maar de TouchWiz-software hield de apparaten toch iets tegen.
→ Samsung Galaxy S6 Edge en Galaxy S6 videoreview
De uitstekende OnePlus 2 maakte ook zijn opwachting (inclusief het enigszins vermoeiende invitesysteem), terwijl de LG G4 qua vernieuwing wat achterbleef. Vooral Motorola viel dit jaar op met de Moto X Play en Moto X Style. Met deze telefoons wordt een kale versie van Android aangeboden voor een redelijke prijs. Alle deze toestellen werden echter weggeblazen door een Nexus-smartphone richting het eind van het jaar.
Dit was niet de Nexus 5X. Hoewel deze opvolger van de Nexus 5, weer gemaakt door LG, op een aantal punten duidelijk vooruit is gegaan, had het niet genoeg te bieden om de hoge prijs te rechtvaardigen. Dit was wel anders met de Nexus 6P van Huawei. Met een mooi design, fraaie accuduur, goede camera en natuurlijk de nieuwste versie van Android is dit wat ons betreft de beste smartphone van het jaar. Onze onderbouwing daarvoor lees je in de Nexus 6P review.
Het jaar van virtual reality
2015 was ook jaar van virtual reality. Hoewel pas in 2016 de grote brillen voor desktops en spelcomputers worden uitgebracht, werden dit jaar belangrijke stappen gezet. Uiteraard door de lancering van de nieuwe Samsung-bril Gear VR, met onder andere een nieuwe game van de makers van de succesvolle mobiele game Monument Valley.
→ Samsung Gear VR review: maakt virtual reality toegankelijk
Afgelopen maart kondigde smartphonemaker HTC een samenwerking aan met gamemaker Valve voor de vr-bril HTC Vive. Hoewel die bril niet gericht is op mobiel gebruik, is het wel opvallend dat HTC op deze manier de markt instapt. Het is de meest geavanceerde vr-bril die in 2016 op de markt gebracht wordt, omdat het met extra sensoren je bewegingen in een ruimte kan registreren.

Het was tevens het jaar van de leuke vr-toepassingen, zoals OnePlus die zijn nieuwe toestel met een half uur durende vr-presentatie uit de doeken deed. Daarnaast verschenen er vooral heel erg veel 360 graden-video`s, met onder andere de eerste stappen in vr-porno. Een echte must have vr-ervaring hebben we echter nog niet gezien dit jaar.
Overige devices
Het afgelopen jaar zijn er ook weer een stapel andere nieuwe devices verschenen, naast de toestellen en vr-brillen. Wat dacht je van al die smartwatches? Apple kreeg voornamelijk de aandacht door de Apple Watch, maar ook Android-gebruikers hebben inmiddels meer keuze. De opvallendste smartwatch is toch wel de Samsung Gear S2, met de draaiknop voor besturing. Vergeet echter ook niet de opvolgers van de Moto 360 en de Asus Zenwatch, die voortborduren op de goede basis van hun voorgangers.
→ Asus ZenWatch 2 vs Samsung Gear S2: smartwatches vergeleken
Qua tablets was het een stuk minder spannend jaar. De Samsung Galaxy Tab S2 is een mooi dun apparaat, met een scherp amoled-scherm en verder fijne hardware. Tevens was er de fijn geprijste Asus ZenPad S 8.0 en kwam vlak voor het eind van het jaar Google nog met de Pixel C op de proppen. Het probleem met laatstgenoemde is echter dat de hard- en software vooralsnog niet echt op elkaar afgestemd zijn.
Ook kwam er dit jaar een nieuwe versie van de Chromecast uit, het streamingapparaatje van Google waarmee je van elke televisie een smart-tv kunt maken. De nieuwe versie heeft een rond design en betere connectiviteit. Helemaal nieuw dit jaar was de Chromecast Audio, die elke speaker kan inzetten om je muziek naartoe te streamen. Wat minder onder de indruk waren we van de Nexus Player, die niet echt een meerwaarde biedt tegenover de Chromecast.
Android als gameplatform in 2015
Android is als gameplatform weer gegroeid afgelopen jaar, maar loopt nog wat achter vergeleken met iOS. Vaak moeten we maanden wachten tot games die al op iOS verschenen zijn, voor ons speelbaar worden. Dit is niet gek, gezien de hoeveelheid verschillende toestellen waar gamemakers tijdens de ontwikkeling rekening mee moeten houden. Tevens is Android minder aantrekkelijk als platform voor makers, omdat piraterij gemakkelijker is dan bij iOS.
In 2015 verschenen er een groot aantal fantastische Android-games
Toch was 2015 een van de beste gamejaren voor Android met een sloot aan fantastische nieuwe games. Wat dacht je van Hearthstone, de multiplayer kaartgame van Blizzard die je kunt blijven spelen. Fallout Shelter, als voorafje voor Fallout 4 op spelcomputers en pc. Maar ook nieuwe series van Telltale, zoals Minecraft: Story Mode, het verslavende Alphabear, het indrukwekkende Lara Croft Go en het prachtige Prune. Het is maar een kleine selectie van de games die dit jaar uitgekomen zijn.
Opvallend is dat de grote gamehits steeds minder afhankelijk zijn van free to play-mechanieken zoals energie verzamelen en betalen om verder te kunnen. Veel games zijn of gratis en kun je gratis blijven spelen, of je betaalt er éénmalig voor en je krijgt de volledige game.
Betalen en back-uppen
In 2015 zijn we ook (meer) gaan betalen met onze smartphones. Even je Android-telefoon voor de betaalautomaat houden en je boodschappen zijn afgerekend. Het beste voorbeeld hiervan is ING, de bank die als snelst is ingesprongen op deze trend. Ook Rabobank doet mee, maar nog in mindere mate. Diensten als Android Pay en Samsung Pay zijn dit jaar ook breder beschikbaar geworden, maar zijn allebei nog niet in de Benelux te gebruiken.
Net als Apple Pay overigens, maar Apple stond dit jaar wel wel plots op onze Android-apparaten. Apple Music is verschenen geworden voor Android als alternatief voor bijvoorbeeld Spotify en Google Play Music. Hoewel de app niet echt iets nieuws biedt vergeleken met de andere services, is het wel de eerste keer dat Apple de iTunes-bibliotheek beschikbaar stelt voor Android-gebruikers.
En als laatste heeft Google dit jaar de manier waarop met foto`s omgaan op onze Android-apparaten voor altijd veranderd. We hoeven ons niet meer zorgen te maken om de beperkte vrije ruimte, want oude foto`s worden met Google Foto’s automatisch in de cloud bewaard. Tevens worden ze automatisch geĂŻndexeerd, waardoor zoeken naar oude foto`s extreem makkelijk is. Dat je nu helemaal niet meer hoeft te denken over je foto`s, maar je gewoon kunt focussen op mooie shots, is waanzinnig.
Wat is jou bijgebleven van Android in 2015? Laat het weten in de comments!