De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android in 2017: het jaar van de randloze smartphone

Wouter Nijsen
29 december 2017, 19:15
6 min leestijd
Android in 2017: het jaar van de randloze smartphone

Het jaar zit erop en dat betekent dat het tijd is voor een uitgebreide terugblik. 2017 was op Android-gebied best een bijzonder jaar, zowel in positieve als negatieve zin. Dit was Android in 2017.

Lees verder na de advertentie.

1. Het jaar van de randloze smartphone

Aan het begin van het jaar vroegen we ons af hoeveel beter smartphones nog kunnen worden, en welke innovaties de fabrikanten door zouden voeren. Daar kwam al snel antwoord op in de vorm van het voorkantvullende scherm, zonder twijfel de grootste vernieuwing in smartphoneland van het afgelopen jaar.

Het begon met de Samsung Galaxy S8 en LG G6, twee toestellen met een groter en langer display met minimale bezels. De trend werd vervolgens overgenomen door fabrikanten als Huawei, Apple en OnePlus. Zoek je op dit moment naar een nieuwe high-end smartphone, dan kun je bijna niet om het randloze display heen.

Eén fabrikant bleef een beetje in het verleden hangen: Sony. Het bedrijf bracht diverse smartphones uit met het bekende OmbiBalance-design, waardoor ze enorm op elkaar lijken. De fabrikant zou nu alsnog bezig zijn met een nieuw ontwerp, maar we vragen ons af of dit niet te laat komt.

Makers van goedkopere Android-smartphones, zoals Motorola, Wileyfox en Nokia (waarover later meer) hielden logischerwijs vast aan een ‘normaal’ scherm, maar dat betekent niet dat je geen betaalbaar toestel met een randloos display in huis kunt halen. Met de Huawei Mate 10 Lite en LG Q6 zijn er twee goedkope alternatieven op de markt. We zijn benieuwd hoe dunner de schermranden in 2018 worden.

2. Veel nieuwe lekken in Android

Als Android-fans zijn we natuurlijk blij met de openheid van het besturingssysteem, maar het heeft ook een flinke keerzijde. Ook dit jaar werd dit weer pijnlijk duidelijk, gezien de hoeveelheid Android-malware, lekken en onveilige apps in de Play Store die opdoken. Met Google Play Protect zorgde de zoekgigant ervoor dat er minder malware in de Play Store verschijnt, maar uit onderzoek blijkt helaas dat het initiatief slechts beperkte bescherming biedt.

Gevaarlijke zaklamp-apps

Hierdoor moeten Android-gebruikers goed opletten welke apps ze downloaden en hopen dat fabrikanten beveiligingsrisico’s tijdig dichten. Voorbeelden van grote problemen in 2017 zijn het Blueborne– en KRACK-lek. Laatstgenoemde dook op in oktober en maakt het protocol waarmee vrijwel al onze wifi-verbindingen mee worden beschermd, onveilig. Door BlueBorne zijn bluetooth-apparaten, zoals Android-smartphones, onveilig. Het lek kan snel en onopgemerkt je toestel overnemen als bluetooth ingeschakeld is.

→ De 7 meestgestelde vragen over gevaarlijke apps in de Play Store

Voor zowel Blueborne als KRACK bracht Google beveiligingsupdates uit om de problemen te fixen. Het kan echter zijn dat je deze updates nog steeds niet hebt ontvangen, want veel Android-fabrikanten hebben een onduidelijk en inconsistent updatebeleid. Het laat nog maar eens zien wat de zwakke punten van Android zijn, en dat het besturingssysteem kwetsbaar is.

3. Google kiest voor stembesturing

In mei vond Google I/O 2017 plaats, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar Google ons bijpraat over zijn softwareplannen. Daar werd duidelijk dat de zoekgigant inzet op stembesturing, door de Google Assistant flink te verbeteren. Zo werd Google Lens aan de stemassistent toegevoegd, maar werd het ook mogelijk om te typen naar de Assistant.

Google Home Mini preview

De focus op de Google Assistant werd benadrukt met de Google Pixel 2, Pixel 2 XL en Home Mini en Home Max. Stuk voor stuk apparaten waarin de Assistant een belangrijke rol speelt. Er is echter één probleem: de slimme assistent is nog steeds niet in Nederland beschikbaar. Hierdoor zijn vrijwel alle nieuwe Google-producten officieel niet in ons land beschikbaar. Alleen de Google Wifi, een slimme router, verscheen in ons land. En dat is jammer, want Google mag Nederland best wat meer aandacht geven.

4. Release van Android Oreo

2017 stond natuurlijk ook in het teken van Android Oreo. Versie 8.0 van het mobiele besturingssysteem brengt enkele interessante vernieuwingen, maar bevat geen wereldschokkende features. De notificatiekanalen, notification dots, picture-in-picture-modus en autofill zijn slechts kleine verbeteringen. In dat opzicht lijkt Android Oreo veel op zijn voorganger, dat ook niet zo’n grote update was als bijvoorbeeld Lollipop en Marshmallow.

updateknop

Daar komt bij dat het nog wel even duurt voordat iedereen met de nieuwste Android-versie aan de slag gaat. Oreo is op een handjevol toestellen beschikbaar, terwijl veel fabrikanten nog aan de update werken. Bovendien ben je zeker niet verzekerd van een update. Heb je een duurder toestel, dan komt Oreo waarschijnlijk wel. Gebruik je een goedkopere Android-smartphones, dan is de kans groot dat je buiten de boot valt.

→ Krijgt mijn smartphone een Android 8.0-update?

Daar wil Google echter verandering in brengen met Project Treble, misschien wel de belangrijkste vernieuwing van Android 8.0. Project Treble is Googles modulaire systeem voor Android. Hiermee wordt het besturingssysteem onderverdeeld in een een deel voor Google en een deel voor de fabrikant. Hierdoor kan Google vlot updates uitrollen zonder dat het de fabrikant in de weg zit.

Treble is verplicht voor telefoons die uit de doos op Android 8.0 draaien, maar op toestellen met Android 7.0 is het lastig om toevoegen via een update. Ook op die functie moeten we dus nog lang wachten.

5. Terugkeer van Nokia

Wel zijn we enorm blij met de terugkeer van Nokia, dat zich nu volledig op Android focust. HMD Global, dat de rechten van de Nokia-merknaam bezit, bracht dit jaar de Nokia 2, Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 en Nokia 8 uit. De toestellen kenmerken zich door stock-Android én snelle updates. Het bedrijf belooft goede ondersteuning voor al zijn toestellen en houdt zich tot nu netjes aan die belofte.

nokia 5 review

Zo was de Nokia 8 één van de eerste smartphones met Android 8.0, en kun je Oreo al testen op de goedkopere Nokia 5 en 6. De toestellen zien we bijna als een soort ‘vervangers’ van de Pixel-telefoons voor de Nederlandse markt. We zijn blij met de terugkeer van Nokia en benieuwd wat de Finnen volgend jaar voor ons in petto hebben.

6. Weinig aandacht voor Android Wear

Naast Android heeft Google natuurlijk meer interessante besturingssystemen. Helaas lijkt het platform voor smartwatches, Android Wear, langzaam dood te bloeden. Dit jaar werden nauwelijks interessante smartwatches uitgebracht en er waren veel problemen met Android Wear 2.0. Het lijkt erop dat Google inziet dat smartwatches niet aanslaan, en daarom minder aandacht aan Wear besteedt.

→ Android Wear had een slecht jaar, maar er is misschien verbetering op komst

Met Chrome OS, Googles besturingssysteem voor Chromebooks, gaat het gelukkig een stuk beter. De Assistant werd naar de Chromebook gebracht, het platform kreeg een strak nieuw uiterlijk, het wordt mogelijk om sms’jes te sturen via je Chromebook en steeds meer laptops kunnen Android-apps draaien. Dat laatste is overigens niet nieuw, maar wel iets wat het besturingssysteem echt beter maakt.

Gemengde gevoelens

Dit alles zorgt ervoor dat we met gemengde gevoelens terugkijken op 2017 als Android-jaar. Aan de ene kant verschenen een boel goede smartphones en fijne verbeteringen voor Android zelf. Aan de andere kant lijkt Google Nederland weinig aandacht te geven en werd er niet genoeg gedaan aan de zwakke punten van het besturingssysteem. Daar komt verandering in, maar wel pas in het volgende jaar.

Wat vond jij van Android in 2017? Discussieer mee in de comments hieronder!

Lees ook onze eindejaarsartikelen:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu