De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Dit was Android in 2018: de 6 belangrijkste gebeurtenissen

Erwin Vogelaar
31 december 2018, 13:30
4 min leestijd
Dit was Android in 2018: de 6 belangrijkste gebeurtenissen

Als Android-gebruikers hoef jij je nooit te vervelen, want er gebeurt altijd wel wat. Dat was het afgelopen jaar niet anders. Dit was Android in 2018.

Lees verder na de advertentie.

Android in 2018: De 6 belangrijkste gebeurtenissen

Als we terugkijken op Android in 2018, dan denken we al snel aan smartphones en apps. Toch is er nog veel meer gebeurd. Dingen die onze relatie met Android voor altijd veranderen, de toekomst gaan bepalen en Android vooruit helpen als platform. We zetten de 6 belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

1. Google Assistent in het Nederlands

Voor Google is de Google Assistent een van zijn belangrijkste producten. Het was daarom vervelend dat we in Nederland zo lang moesten wachten op de Nederlandse versie. Die wachttijd kwam dit jaar ten einde, want in de zomer sprak de spraakassistent eindelijk Nederlands.

android in 2018

De Google Assistent biedt een hoop mogelijkheden. Denk aan het besturen van je slimme huis of het in contact komen met allerlei Nederlandse bedrijven. Niet veel later kwamen de Google Home en Google Home Mini ook in Nederlandse winkels te liggen.

De Nederlandse Google Assistent had op deze slimme speaker aanvankelijk nog wat moeite met bepaalde acties, maar inmiddels gaat het goed. Bovendien blijkt hij inmiddels razend populair. Volgens Rachid Finge, woordvoerder bij Google Nederland, is er geen enkel ander land waar de Google Assistent zo kort na de launch al zoveel gebruikt wordt.

De mogelijkheden van de Google Assistent worden in de toekomst uitgebreid, dus dit is nog maar het begin. Toch is het absoluut een goede start. Voor meer informatie check je de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over de Google Assistent.

Lees ook: Deze Google Assistent vragen kun je stellen
Lees ook: De 45 grappigste antwoorden van de Google Assistent

2. Android 9.0 (Pie) uitgebracht

Nieuwe versies van Android zijn elk jaar een belangrijke gebeurtenis. Hoewel de impact niet direct te voelen is door de trage uitrol van updates, is het toch belangrijk. Dit is namelijk de versie die iedereen op een gegeven moment gaat gebruiken. Tevens biedt Android 9.0 (Pie) een aantal toffe verbeteringen.

Zo wordt kunstmatige intelligentie ingezet om van jou te leren zodat het besturingssysteem beter op jouw behoeftes kan inspelen. Daarnaast ligt er meer nadruk op privacy, zijn notificaties beter en gaat Pie beter om met je accu. Ook biedt Android 9.0 ondersteuning voor de notch en is het hele systeem via gebaren te bedienen. Lees ook de Android 9.0 (Pie) review of kijk hieronder de videoreview:

3. Smartphoneverslaving wordt aangepakt

Vorig jaar werd er flink aan de alarmbel getrokken omdat men verslaafd zou raken aan de smartphone. Dit jaar nemen bedrijven zoals Google hun verantwoordelijkheid door gebruikers te helpen om hun smartphone weg te leggen. Dat gebeurt voornamelijk door je inzicht te geven in je smartphonegebruik en je de middelen te geven om het gebruik te beperken.

Google doet dat met de Android Pie-app Digitaal Welzijn. Helaas is de app op dit moment maar voor een handjevol toestellen beschikbaar. Lees in onze tweede indruk hoe de app na een tijdje gebruiken bevalt.

Ook laat YouTube tegenwoordig zien hoeveel tijd je besteed aan video’s kijken en is het mogelijk om een tijdslimiet op Facebook en Instagram in te stellen.

4. Fortnite niet in de Play Store

Voor Android was 2018 deels het jaar van Fortnite. De grootste game van het jaar kwam dit jaar uit voor smartphones, maar maker Epic Games maakte een opvallende beslissing: de game werd niet in de Play Store geplaatst maar als los apk-bestand aangeboden via de Epic Games-website. Hierdoor hoeft de ontwikkelaar geen dertig procent van alle inkomsten in te leveren bij Google. Fortnite downloaden werkt zo.

Voor Android-gebruikers is dit echter een gevaarlijke strategie. Malwareverspreiders maken namelijk allerlei nepversies van de app. Volgend jaar zal Epic Games zijn eigen digitale winkel gaan gebruiken voor het aanbieden van Android-games als concurrentie voor de Play Store.

android in 2018

5. Google stopt met apps

Google staat er om bekend om diensten en apps zonder pardon te stoppen. Dat was dit jaar niet anders. De ene app voelt echter logischer dan de ander. Zo was het te voorspellen dat de stekker uit Google Allo getrokken zou worden, want de app is nooit echt aangeslagen.

Opvallender is de keuze om de populaire en fijne e-mail-app Inbox te stoppen. Google gebruikte deze app om nieuwe functies te testen en dat zorgde voor een extreem gebruiksvriendelijke en handige app. Nu moeten gebruikers naar Gmail overstappen.

Minder droevig is het stopzetten van Google+. Googles gefaalde sociale dienst bleek dit jaar zo lek als een mandje te zijn. Mogelijk stopt Google binnenkort ook met Google Hangouts.

android in 2018

6. China wordt grotere speler

In 2018 is China een stuk belangrijker geworden voor Android, ook in Nederland. Huawei heeft dit jaar Apple ingehaald qua smartphoneverkopen en staat nu achter Samsung op de tweede plek. Niet gek, want de fabrikant maakt waanzinnige smartphones. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Huawei Mate 20 Pro of de Huawei P Smart Plus. Deze groei zorgt echter ook voor vragen rond de privacy van deze toestellen.

Daarnaast moet je de smartphones van Xiaomi ook niet onderschatten. Belsimpel gaat deze toestellen in Nederland verkopen. In China is Xiaomi een van de populairste merken en de smartphones vallen op door hun lage prijs, maar toch verrassend krachtige hardware.

android in 2018

Meer terugblikken

We kijken aan het eind van het jaar op meerdere manieren terug op 2018. Dat doen we onder andere met de 15 beste Android-apps van 2018 en de 20 beste Android-game van 2018.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's