Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google rolt Android Instant Apps uit: apps gebruiken zonder installeren

Thomas Haenen
24 januari 2017, 11:55
2 min leestijd
Google rolt Android Instant Apps uit: apps gebruiken zonder installeren

Google heeft vannacht Android Instant Apps beschikbaar gemaakt voor een klein publiek. Daarmee kun je een handjevol apps uitproberen zonder ze te installeren.

Lees verder na de advertentie.

Android Instant Apps beschikbaar

Een handjevol apps zijn vanaf vandaag beschikbaar als Android Instant Apps, zo maakte Google vannacht bekend. Onder andere BuzzFeed, Periscope, Wish en Viki worden getest. De nieuwe versies van de apps zijn nog niet beschikbaar voor iedereen. Google zegt dat het de functies de komende tijd geleidelijk uitrolt naar meer apps en meer gebruikers, op basis van de feedback die het ontvangt.

Android Instant Apps werd in de zomer van 2015 gepresenteerd op de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie. Met de functie kun je apps gebruiken op je Android-smartphone of -tablet zonder ze te installeren. Zo profiteer je wel van de voordelen van apps zonder dat je moet wachten tot de installatie voltooid is. Ook hou je zo meer opslagruimte vrij op je smartphone. Apps zijn vaak sneller dan websites en bieden doorgaans extra functies, zoals informatie op basis van je locatie, de mogelijkheid om in te loggen en de kans om mobiele betalingen te verrichten.

Om Instant Apps te gebruiken hoef je helemaal niets te doen. Open je een link naar Periscope, Buzzfeed of een van de andere ondersteunde diensten, dan krijg je straks niet meer hun website maar een app te zien. Daarvoor hoef je niets extra’s te downloaden vanuit de Play Store, ook als de app niet op je toestel staat.

Lees ook: Zo werken Instant Apps op Android

De functie is onderdeel van Google Play Services, de achterliggende software van Android die door Google bijgewerkt kan worden. Daardoor werken Instant Apps met vrijwel elke versie van Android. Ook als je een toestel hebt van enkele jaren oud kun je de functie straks gebruiken. Bovendien is het voor ontwikkelaars relatief makkelijk om de functionaliteit toe te voegen aan bestaande apps. Verlopen de tests goed, dan kan het best zo zijn dat er eind dit jaar een groot aantal populaire Android-apps als Instant App beschikbaar zijn.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu