De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Zo werken de Instant Apps van Android

Lars Paymans
22 mei 2016, 10:02
2 min leestijd
Zo werken de Instant Apps van Android

Apps installeren voordat je ze kunt gebruiken is als het aan Google ligt binnenkort verleden tijd. Met Instant Apps kun je een app direct gebruiken, zonder hem eerst te downloaden. Android Planet legt uit hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Android Instant Apps: zo werkt het

Om dit indrukwekkende trucje klaar te spelen heeft Google een slimme manier bedacht om slechts een deel van een app direct beschikbaar te maken. Een volledige app zonder te downloaden naar je toestel streamen is immers wel erg veel gevraagd.

Instant Apps werken zo. Een app-ontwikkelaar splitst zijn Android-app in verschillende delen, die afzonderlijk een stuk kleiner zijn dan de volledige applicatie. Deze `app-stukjes` kunnen één voor één direct naar een smartphone gestuurd worden, zonder dat je hoeft te wachten tot ze gedownload zijn.

Android Instant Apps

Als voorbeeld om Instant Apps te demonstreren noemde Google een parkeermeter-app. Deze gebruik je maar zelden en hoeft dus eigenlijk niet op je toestel te staan. In plaats daarvan sla je de app tijdelijk op in een cache, die weer geleegd wordt als je klaar bent met het gebruiken ervan.

Met Instant Apps kun je met een druk op een url  de startpagina van de app openen, waarna je het onderdeel opent waarmee je het bedrag betaalt. Het bijzondere hieraan is dat je gewoon door de hele app kunt navigeren. Op de achtergrond worden steeds de juiste onderdelen ingeladen, maar daar merk jij als het goed is niets van.

Een middenweg tussen websites en smartphone-apps

In feite vindt Google met Instant Apps dus een (gouden?) middenweg tussen de website en smartphone-app. In de regel zijn mobiele websites een stuk slechter en minder gebruiksvriendelijk dan een app, dus wil Google met Instant Apps gemakkelijk en snel een mini-app aanbieden.

Deze Instant Apps zijn dus nauw verbonden met de websites die ze ondersteunen, inclusief de account die je daar misschien aan gekoppeld hebt. Handig, want dit betekent dat je ook in een Instant App direct ingelogd bent en niet eerst handmatig je inlognaam en wachtwoord in hoeft te vullen. Dit  alles wordt geregeld door Smart Lock.

android instant apps

Of Instant Apps een groot succes gaan worden hangt voor een groot deel af van app-ontwikkelaars. Zij moeten namelijk bereid zijn om deze functie in te bouwen, wat ook betekent dat het even zal duren voordat we Instant Apps vaak tegenkomen.

Gaan ontwikkelaars overstag?

Daarnaast zullen ontwikkelaars ongetwijfeld de overweging maken of het het waard is om deze functie in te bouwen. In alle voorbeelden die Google heeft gegeven wordt een app slechts vluchtig gebruikt, waarna hij automatisch uit de cache en van het toestel gegooid wordt.

App-ontwikkelaars willen immmers veel liever dat iemand permanent een app op zijn toestel laat staan. Anderzijds is de drempel om een app te gebruiken lager dan ooit, wat in potentie ook voor nieuwe gebruikers kan zorgen. Het feit dat Instant Apps al vanaf Android 4.2 (Jelly Bean) worden ondersteund, zal hier zeker aan meehelpen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu