Symbian-topman: ‘Openheid van Android slechts marketing’

Redactie
24 februari 2009, 14:09
2 min leestijd

Volgens Lee Williams, directeur van de Symbian Foundation, is Android helemaal geen open besturingssysteem. Williams is van mening dat open source niet meer is dan een marketinglabel dat Google gebruikt om het besturingssysteem te verkopen. Ze willen verbergen voor het publiek dat Android eigenlijk een gesloten project is van Google zelf, niet iets dat geleid wordt door de community. Bij Symbian is dat wel het geval, meent Williams: op korte termijn zijn de lijnen uitgezet, maar wat er op langere termijn gebeurt staat nog helemaal open en mag door de community zelf worden beslist.

Letterlijk zei Williams:

Lees verder na de advertentie.

Android is not open. It`s a marketing label. It`s controlled by Google. It`s a pretty label but I don`t think the use of Linux is synonymous with open and they may have made that mistake of assuming it is.

Williams reageert met zijn uitspraken op Rich Miner, topman van Google, die tijdens Mobile World Congress vorige week beweerde dat Android juist wel open is. Toestelfabrikanten en operators kunnen het besturingssysteem naar eigen wens aanpassen. Gek genoeg geldt dat niet voor eindgebruikers, die zich in bochten moeten wringen om hun Android-toestel naar eigen wens aan te passen. Miner was tijdens zijn presentatie op Mobile World Congress van mening dat juist Symbian niet open is, omdat ervoor betaald moet worden: ontwikkelaars betalen 1.500 dollar om onderdeel te mogen zijn van het ‘Symbian ecosysteem’ en het lidmaatschap staat niet open voor individuele ontwikkelaars. Rich Miner:

If you`re talking about a platform and the source code isn`t completely available for that platform, I would say it`s misleading to call that platform open.

Bij Android liggen de toetredingskosten voor ontwikkelaars een stuk lager (25 dollar) en kan iedereen zich aanmelden, particulier of bedrijf.

Wie meer over het onderwerp wil weten kan terecht bij GigaOM, waar gastcolumnist Mark Sigal een uitgebreide analyse heeft geschreven waarom openheid van een platform niet altijd de beste keuze is.

Via: Android Community

Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's