De eerstvolgende grote release van Android gaat Key Lime Pie heten. In dit artikel zetten we op een rijtje wat er bekend is en wat we zoal kunnen verwachten. Het is vrijwel zeker dat Google de nieuwste Android-versie gaat aankondigen tijdens Google I/O. Dit vindt plaats van 15 tot 17 mei 2013 in San Francisco. Waarom Key Lime Pie? De naam is af te leiden uit het alfabet (na de J van Jellybean komt er een zoetigheid met de letter K). Bovendien publiceerde een Google-medewerker bovenstaan plaatje, waar Amerikanen meteen de limoen-roomtaart Key Lime Pie in herkennen.
Key Lime Pie is een specialiteit uit Florida, genoemd naar de key limes die daar groeien. Het wordt gegeten als dessert. Maar wij zullen bij Key Lime Pie vooral aan Android 5.0 gaan denken. Officieel is Key Lime Pie nog niet bevestigd door Google en we hebben ook nog geen officiële bevestiging dat het de codenaam voor Android 5.0 wordt. Maar alles wijst erop, waaronder opmerkingen van chipfabrikant Qualcomm: zij beweren dat Android 5.0 Key Lime Pie in het voorjaar van 2013 zal verschijnen.
Lees verder na de advertentie.
Update: inmiddels is duidelijk dat de Key Lime Pie betrekking had op Android 4.4. Die Android-versie heeft uiteindelijk een andere naam gekregen: KitKat.
Verbeterde batterijduur
Misschien niet zo spannend, maar wel een inkopper waar iedereen blij mee zal zijn: verdere optimalisaties in de firmware moeten zorgen voor een betere batterijduur. Hier ligt ook een taak voor toestelfabrikanten, die Android moeten doorvoeren voor hun eigen toestellen.
Functies voor Google Glass
De kans is groot dat Google tijdens de I/O-ontwikkelaarsconferentie veel aandacht besteedt aan Google Glass. Wat we nog nauwelijks hebben gehoord is hoe Google Glass samenwerkt met Android-toestellen, bijvoorbeeld nieuwe functies om notificaties naar Glass te sturen.
Verbeteringen voor Google Now
Google Now kan op een aantal punten worden verbeterd, zodat het nauwkeuriger wordt en meer bruikbare functies bevat. Het aantal cards in Google Now kan verder worden uitgebreid. Ook zou Google het simpele uiterlijk van Google Now in andere apps kunnen doorvoeren, zoals ze onlangs al deden met de vernieuwde Google Play-update.
Google Keep wordt bruikbaar
Google introduceerde Google Keep, een alternatief voor Evernote… en daarna werd het weer stil. Te weinig mensen gebruiken het. Om de echte Evernote-fans over te halen zal Google meer moeten doen. Nieuwe functies, betere integratie met andere Google-diensten, verzin het maar.
Google’s antwoord op Facebook Home
Google en Facebook zijn op bepaalde punten concurrenten van elkaar. Terwijl Google probeert om Google+ beter in de markt te zetten, slaat Facebook z’n slag met een eigen Facebook Home-skin. We hoeven niet te verwachten dat Facebook Home standaard deel gaat uitmaken van Key Lime Pie, maar misschien heeft Google wel een antwoord klaarliggen met meer sociale functies.
Google’s oplossing voor back-up en toestelbeheer
Blackberry heeft het, de iPhone heeft het. Maar bij Android-toestellen moet je voor het maken van een back-up teruggrijpen op apps van derden, net zoals voor het op afstand wissen van je telefoon en het sturen van een noodbericht naar een zoekgeraakte telefoon. Zou Google dat zelf niet kunnen aanbieden en standaard deel laten uitmaken van Android OS? Voor het maken van back-ups is Google Drive de meest logische plek.
Verbeteringen in widgets en notificaties
Misschien gaat Google helemaal geen radicale veranderingen doorvoeren in Key Lime Pie. Jellybean was al een update waarbij de puntjes op de i werden gezet en waarbij je bijna zou gaan zeggen dat Android in de huidige vorm wel ‘af’ is. Maar er kunnen natuurlijk altijd wat kleine dingen worden aangescherpt, zoals verbeteringen in de notificatiebalk en nog meer acties bij het ontvangen van een notificatie. Bij de widgets zouden de lockscreen-widgets uitbreiding kunnen krijgen.
Google Babel?
Deze hebben we tot het laatst bewaard. Er gaan al weken geruchten over een chat- of communicatiedienst van Google, die de naam Babel zal krijgen. Het combineert allerlei communicatiemogelijkheden van Google, zoals Talk, Google+ en Hangouts. Het zou een unified messaging-oplossing kunnen zijn, waarbij anderen je nog maar op één manier hoeven te benaderen en niet hoeven na te denken of ze moeten e-mailen, sms’en of chatten: zodra je in Babel iets zegt, komt het binnen op de manier waar jij op dat moment de voorkeur aan geeft. Geruchten zeggen dat Google Babel synchroniseert tussen Android, Chrome en zelfs iOS.
Ongetwijfeld zijn er nog veel meer verbeteringen te verzinnen. We horen het graag via onze reactiemogelijkheid op Twitter: @planetandroid.