Android krijgt ondersteuning voor meer schermresoluties

Redactie
10 oktober 2009, 14:13
3 min leestijd
Android krijgt ondersteuning voor meer schermresoluties
htc tattoo

Op de officiële Android Developers Blog is een bericht verschenen, waarin Google aankondigt dat er ondersteuning voor meer schermresoluties en densities aankomt. Is dat een probleem dan? Ja, want als er iets opvalt bij het gebruik van de HTC Tattoo, dan is dat er zo ontstellend weinig applicaties in de Android Market verkrijgbaar zijn. TXXI staat er niet in, de nieuwe applicatie MyOrder niet (binnenkort meer daarover) is niet te vinden en ook de applicatie Barcode Scanner niet.

Twidroid dan? Nee, wel Search Tweet en My Location Widget, maar niet de populaire Twitter-app. Ik ben niet de enige die het is opgevallen (Martijn van Mobile Cowboys zag het ook) en ik had ook precies hetzelfde vermoeden: zou het aan de veel lagere schermresolutie van 240 x 320 liggen? Na wat zoeken kwam ik bij een discussie die in de Google Group ‘Android Developers’ heeft plaatsgevonden, waarin Android framework Engineer Dianne Hackborn uitlegt dat de HTC Tattoo veel applicaties niet kan draaien, tenzij ze door de ontwikkelaars zijn aangepast voor het kleinere scherm.

Lees verder na de advertentie.

Over toestellen met een QVGA- of WQVGA-scherm in in het bijzonder de HTC Tattoo zegt ze:

One of the important things to know about the QVGA devices like this is that none of the existing apps will show up on the market there, because until 1.6 developers have had no requirement to design for a smaller screen, and there is little the platform can do to make existing apps work on a smaller screen with a good experience.

Pas bij Android 1.6 krijgen ontwikkelaar dus de verplichting om rekening te houden met de kleinere schermresoluties en veel ontwikkelaars zijn daar simpelweg nog niet op voorbereid.

Op Google’s developersblog is te lezen dat één van de grote veranderingen in Android 1.6 de ondersteuning voor nieuwe schermgroottes is. Android komt nu op toestellen met afwijkende schermresoluties en densities (dichtheden) beschikbaar. Ontwikkelaar hebben tot nu toe alleen rekening gehouden met toestellen zoals de G1 en de Samsung Galaxy, allemaal voor zien van een resolutie van 320 x 480 en met een schermdiameter van circa 3,2 inch. Het is mogelijk om zo’n zelfde resolutie op een schermdiameter van 2,5 inch te tonen, maar daardoor zijn tekstapplicaties misschien niet meer goed leesbaar. Hetzelfde geldt voor tablets zoals de Archos 5 Internet Tablet: je zou een applicatie kunnen oprekken naar een scherm van 5 inch, maar het ziet er niet uit. Vandaar dat er iets moet veranderen: applicaties moeten rekening houden met kleinere en grotere schermen.

Vanaf nu introduceert Google drie schermafmetingen, die simpel: ‘small’, ‘normal’ en ‘large’ heten. Elk apparaat valt in één van deze drie groepen. Ontwikkelaars geven aan in welke groep de applicatie getoond moet worden.

schermresoluties

In welke categorie je toestel valt is nu dus afhankelijk van de resolutie (waarbij ‘normaal’ tussen de 240×400 en 480×854 ligt), de schermdiameter (tussen 2,8 en 5,8 inch) en de dichtheid (dpi tussen 120 en 240).

In de blogposting staat ook te lezen waarom er in de Android Market op de HTC Tattoo zo weinig applicaties te vinden zijn:

Devices with small-class screens, however, will only be shown apps which explicitly declare (via the AndroidManifest) that they will run properly on small screens. In our studies, we found that “squeezing” an app designed for a larger screen onto a smaller screen often produces a bad result.

Het probleem is dus inderdaad de schermgrootte. Alle schermafmetingen en de voorwaarden waar je als ontwikkalaar aan moet doen zijn te vinden in het document Supporting Multiple Screens, ook op de Android Developer Blog.

Meer info: Google Android Developer Blog

Categorie: Firmware
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's