Alles over Android L: Android wordt mooier, sneller en veiliger

Gijs Ettes
25 juni 2014, 21:00
5 min leestijd
Alles over Android L: Android wordt mooier, sneller en veiliger
android l release

Google heeft Android L onthuld: de nieuwe Android-versie voor smartphones, tablets en andere apparaten. De nieuwe versie is simpeler, intuïtiever en universeel, ongeacht van wat voor apparaat je gebruikmaakt. Android L maakt meer gebruik van  3D-effecten en schaduwen, heeft een  nieuw toetsenbord, nieuwe  snelle instellingen  en een ‘niet storen’-functie.  Google noemt het vernieuwde design ‘material design’ en geeft Gmail als voorbeeld. De app ziet er gestroomlijnder uit, heeft een nieuw lettertype, betere animaties, andere iconen en werkt soepeler.

Android L  kent verder naadloze overgangen tussen apps en vensters en koppelt kleuren in het systeem aan afbeeldingen op de telefoon of foto’s die je op het web bekijkt. Verder is er een kekke nieuwe telefoon-app die vloeiend en met 60 frames per seconde werkt – net als de rest van het besturingssysteem. Lees verder, check de screenshots en kom alles te weten over de nieuwe Android-versie!

Lees verder na de advertentie.

Check onze Android L overzichtspagina met meer informatie over alle vernieuwingen!

1 miljard wereldwijde gebruikers voor Android

De Google I/O keynote werd gestart met de mededeling dat momenteel maar liefst 1 miljard mensen wereldwijd gebruikmaken van Android. Een jaar geleden had Android nog ‘slechts’ 530 miljoen actieve gebruikers. Google is echter voornemens om dat aantal de komende tijd flink op te schroeven, onder andere middels Android One.

Android L Android One

Het nieuwe programma, eerder bekend onder de naam Android Silver, heeft het doel goedkope smartphones naar consumenten te brengen door hardwarestandaarden open te stellen en hardware te subsidiëren. Met Android One krijgen gebruikers de mogelijkheid om goedkope smartphones te kopen die voorzien van zijn stock Android en Google Play en direct updates van Google krijgen.

Nieuwe features in Android L

Hieronder hebben we de belangrijkste nieuwe features in Android L voor je op een rijtje gezet:

Design

 • Een simpeler, intuïtiever en universeel design, ongeacht welk apparaat je gebruikt
 • Overgangen tussen apps en vensters zijn naadloos en kleuren in het systeem worden gekoppeld aan afbeeldingen op de telefoon of foto’s die je op het web bekijkt
 • Onder andere Gmail en de Telefoon-app hebben een flinke lik verf gekregen, met een nieuw lettertype, mooiere animaties en verbeterde iconen

Interface

 • Notificaties zweven boven in beeld en worden op het vergrendelscherm getoond. Ze zijn makkelijk te negeren of op te volgen
 • Notificaties worden slim gerangschikt, zodat je meldingen ziet die voor jou het belangrijkst zijn
 • Het multitaskscherm is veranderd in een soort verticale carrousel
 • Een ‘niet storen’-functie laat je meldingen beperken
 • Een vernieuwd en slimmer toetsenbord

Onder de motorkap

 • Android gaat vanaf L volledig 64-bit, waardoor meer geheugen aan een telefoon of tablet kan worden toegevoegd
 • Dankzij Android Extension Pack krijgen graphics (van bijvoorbeeld games) een flinke boost
 • Project Volta maakt Android energiezuiniger dan ooit, zodat je batterijduur flink verbetert. Je ziet precies welke app veel energie (heeft) verbruikt en kan direct actie ondernemen
 • Veiligheidspatches worden snel doorgevoerd  middels updates van Google Play Services
 • Onderdelen van Samsungs beveiligingssuite KNOX worden ingebouwd in Android L, waardoor zakelijke gebruikers en IT-beheerders bedrijfsdata veilig kunnen gebruiken en opslaan
 • Er is een ‘kill switch’ ingebouwd, zodat je gestolen of verloren Android-toestel op afstand kan worden gewist
 • Dankzij Personal Unlocking hoef je in een veilige omgeving niet je ontgrendelcode in te voeren
 • Android laat je bepalen welke apps toegang krijgen tot welke informatie (denk aan je locatiegeschiedenis)

De vernieuwingen in Android L nader bekeken

android l telefoon app

Hieronder zie je de nieuwe notificaties van Android in beeld. Ze worden op een logische manier gerangschikt, zodat je meldingen ziet die voor jou het belangrijkst zijn. Bovendien zijn ze ook al vanaf het vergrendelscherm te zien.  Het multitaskscherm is veranderd in een soort verticale carrousel.

android l

Over de gehele linie heeft Android meer animaties gekregen; zo wordt er een rimpeleffect getoond als je het scherm aanraakt.  Ook de  Telefoon-app is vernieuwd en beter dan ooit:

Gmail Android L

Ook Gmail heeft een flinke lik verf gekregen, met een nieuw lettertype, mooiere animaties en verbeterde iconen.

Android L Keyboard

Het nieuwe keyboard in de volgende Android-versie  is slimmer en mooier:

heads up notification

Notificaties in  Android L zweven  boven in beeld, zijn snel weg te vegen als je ze wilt negeren of in één tik op te volgen.

64bit

Android gaat vanaf L volledig 64-bit, waardoor meer geheugen aan een telefoon kan worden toegevoegd. Dankzij Android Extension Pack krijgen graphics (van bijvoorbeeld games) een flinke boost.

android l

Dankzij Project Volta wordt Android energiezuiniger dan ooit, zodat je batterijduur flink verbetert. Je ziet precies welke app veel energie (heeft) verbruikt en kan direct actie ondernemen.

io17

ART en Android L

Android L betekent een definitief afscheid van de verouderde virtuele omgeving Dalvik, die plaatsmaakt voor ART. Het voordeel van ART, dat staat voor Android Runtime, is dat deze geen gebruikmaakt van Dalvik maar beschikt over een Ahead-Of-Time-compiler. Dankzij ART-technologie werken apps sneller en vloeiender, wat met name merkbaar is bij het scrollen door zwaardere applicaties. Ook zorgt ART ervoor dat apps efficiënter met de beschikbare hardware kunnen omgaan, zodat het energieverbruik van apps en daarmee ook Android afneemt.

art

Verbeterde beveiliging in Android L

Goed om te weten is dat Android L veel stappen maakt op het gebied van beveiliging en malware. Veiligheidspatches worden snel doorgevoerd  middels updates van Google Play Services en er wordt een ‘kill switch’ ingebouwd, zodat je gestolen of verloren Android-toestel op afstand kan worden gewist.

Android L introduceert daarnaast ‘Personal Unlocking’, zodat je toestel herkent of het in een veilige omgeving is, bijvoorbeeld omdat het ziet dat je een smartwatch draagt. Het gevolg: je hoeft geen pincode in te voeren om je toestel te ontgrendelen. Ook handig is dat de volgende Android-versie je laat bepalen welke apps toegang krijgen tot informatie als je locatiegeschiedenis.

Tot slot worden onderdelen van Samsungs beveiligingssuite KNOX ingebouwd in Android L, waardoor zakelijke gebruikers en IT-beheerders bedrijfsdata veilig kunnen gebruiken en opslaan. Volgens Samsung voldoet KNOX aan de toenemende vraag naar een veilig en flexibel mobiel platform. De beveiligingssuite versleutelt data en speciaal ontwikkelde applicaties binnen de KNOX-container, waardoor je een Android-toestel met KNOX zowel voor werk- privédoeleinden kunt gebruiken. Bedrijfsdata is immers altijd goed versleuteld en beveiligd.

io20

Video: material design in Android L

Google noemt het nieuwe ontwerp in Android L ‘material design’. In de video hieronder krijg je een indruk van het design van de nieuwe Android-versie.
http://youtu.be/Q8TXgCzxEnw

Android L release

Android L komt morgen beschikbaar voor onder andere de Nexus 5 en Nexus 7. Dit betreft uiteraard wel nog een previewversie. De uiteindelijke versie voor consumenten verschijnt in het najaar van 2014.

Lees meer over Google

Categorie: Android OS
Thema's: Google, Google I/O

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's