‘Android L verlengt accuduur met 36 procent’

android L accuduurEen fijn vooruitzicht voor toekomstige gebruikers van Android L: de accuduur wordt zeer waarschijnlijk met zo’n 36 procent verlengd. Dat blijkt uit testen van het betrouwbare Ars Technica, die het batterijbesparende Project Volta van de nieuwe Android-versie aan de tand hebben gevoeld. Uit hun accutesten blijkt dat Android L inderdaad de accuduur verlengt, zoals Google beloofde tijdens de presentatie op Google I/O.

Onder andere door de telefoon slimmer te ‘ontwaken’ en het gebruik van ART kun je met Android L langer van je smartphone of tablet genieten. Hoe die twee features precies werken en waarom ze energiebesparend zijn? AndroidPlanet legt het even uit.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Android L accuduur enorm verbeterd

De test van Ars Technica is gehouden via een Nexus 5 (zowel Android L en Android 4.4) met dezelfde config en helderheid, waardoor de accutest zeer betrouwbaar is. De eerste belangrijke verbetering in Android L is het slimmer ontwaken van de smartphone. Apps kunnen de telefoon ontwaken – om bijvoorbeeld nieuwe informatie op te halen of te versturen – zonder dat de gebruiker hier iets van merkt. Het scherm wordt bijvoorbeeld niet ingeschakeld.

Het ontwaken van een Android-toestel zorgt er echter wel voor dat er twee minuten aan standby-tijd verloren gaat. Gebeurt het ontwaken enkele tientallen keer per uur, gaat de batterijduur aanzienlijk omlaag. Android L groepeert deze taken van apps, waardoor het ontwaken minder vaak gebeurt. In de nieuwe Android-versie ontwaken apps gezamenlijk het toestel.

android_l_-_battery_life

Daarnaast zorgt ART ook voor een langere accuduur. ART, dat staat voor Android Runtime, vervangt Dalvik, de virtuele omgeving binnen Android waarin apps draaien. Apps worden gedraaid in een virtuele omgeving om zo met veel verschillende hardware compatibel te zijn.

ART maakt geen gebruik meer van Dalvik en beschikt over een Ahead-Of-Time-compiler. Dit zorgt ervoor dat, op het moment dat de app wordt geïnstalleerd, een speciale native-code wordt aangemaakt dat per toestel kan verschillen. Native apps zijn apps die direct communiceren en een stap die Dalvik wel maakt overslaat. Hierdoor draaien apps vloeiender en sneller en werken ze efficiënter samen met de hardware, waardoor er energie wordt bespaard.

Android L video preview

Lees ook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.