De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Android L hands-on: aan de slag met de nieuwe Android-versie

Redactie
27 juni 2014, 14:37
8 min leestijd
Android L hands-on: aan de slag met de nieuwe Android-versie
Android L preview

De previewversie van Android L is te downloaden voor enkele Nexus-apparaten. Wij hebben ‘m gisterenavond geïnstalleerd op onze Nexus 5 en de nieuwe Android-versie flink aan de tand kunnen voelen. In onze Android L preview lees je wat er allemaal nieuw is en wat wij van deze veranderingen vinden.

Lees verder na de advertentie.

Homescreen en snelle instellingen

Android L is nog wel een work-in-progress. De release van Android L is nog niet spoedig en de developer preview is eigenlijk alleen bedoeld voor ontwikkelaars om hun apps klaar te maken voor de nieuwe Android-versie. Hierdoor is de software vrij buggy, maar kun je wel een goede indruk krijgen van hetgeen dat Android L gaat brengen.

Het homescreen is niet enorm veranderd. Je ziet een nieuw icoon voor de app-drawer en ook de nieuwe touchscreenknoppen. Ze lijken een beetje op de iconen die Sony voor de PlayStation gebruikt, waarbij de knoppen respectievelijk de terug-, home- en multitask-functie hebben. In het app-overzicht zien we onder andere nieuwe iconen voor de calculator en instellingen, maar verder blijft Android L grotendeels gelijk aan Android 4.4 KitKat.

De grootste vernieuwing is zonder twijfel het nieuwe snelle instellingen-paneel. Met een veeg van boven naar onder verschijnt er aan de bovenzijde een grijsblauwe balk. Hier kun je nog een keer overheen swipen of op drukken om de snelle instellingen te tonen. Hier vind je onder andere de helderheid, wifi, bluetooth, verbinding, vliegtuigmodus, telefoonmodus, automatische rotatie, locatie en het casten van een scherm. Op een actie drukken, activeert de snelle instelling, en bij sommige instellingen verschijnt er een nieuwe sectie met extra opties. Denk bijvoorbeeld aan de telefoonmodus, waar je een niet-storen-functie kunt activeren. Lang drukken op een snelkoppeling brengt je daarbij niet naar de betreffende instelling.

Het valt daarbij op dat de automatische helderheid niet meer beschikbaar is. In plaats daarvan kiest Google nu voor een  helderheid die zichzelf aanpast – een soort van automatische helderheid, maar waarbij jij de gemiddelde helderheid bepaalt. Dit is handig voor wie  de automatische helderheid van hun toestel te fel of juist te donker vindt. Daarnaast zijn de telefoonmodi voor geluid, trillen en stil verdwenen uit het powermenu. Je vindt ze nu onder de snelle instelling ‘Meldingen’. Hierop kun je drukken om geluid of trillen te selecteren. Lang drukken op het icoontje activeert de stille modus: zeer ingewikkeld, want ik ben ruim een kwartier bezig geweest om deze te vinden.

Notificaties en multitasken

Notificaties worden in Android L voortaan in een witte balk getoond. Deze notificaties verschijnen op het lockscreen waar de gebruiker direct een actie kan ondernemen, zoals reageren of archiveren. De meldingen zijn nog steeds via een swipe naar beneden uit te klappen. Erop drukken activeert snelle acties, zoals reageren. Twee keer op een melding drukken brengt je naar de betreffende app. En als laatste kun je notificaties nog steeds naar de zijkant swipen om ‘m te negeren.

De notificaties verschijnen logischerwijs ook in de nieuwe notificatiebalk, waar tussen de notificaties wat ruimte te vinden is. In eerdere Android-versies werden notificaties direct onder elkaar getoond, in een soort rij. Nu zijn het wat meer afzonderlijke notificaties: logisch, als elke notificatie binnenkort ook de mogelijkheid biedt  om direct een actie te ondernemen, zoals reageren op een WhatsApp-bericht.

Daarnaast is er een nieuw multitaskvenster te vinden. Dit bestaat uit kleine schermpjes die één voor één weggeveegd kunnen worden. Er is nog steeds geen knop om alle actieve processen in één keer te sluiten. In deze carrousel van vensters komen later ook Chrome-tabbladen te staan, zoals de actieve vensters van de Chrome-browser op je desktop. Het werkt vrij soepel en vlot, maar het is alleen een visuele verbetering ten opzichte van KitKat. Meer functies biedt het multitaskoverzicht voorlopig nog niet.

Niet-storen en instellingen

Bij de Meldingen-sectie van de snelle instellingen kun je ook een niet-storen-modus inschakelen. Zo is de optie in te stellen voor één of meerdere uren, of totdat je de functie weer zelf uitschakelt. Deze niet-storen-modus laat je alles blokkeren, van telefoongesprekken tot berichten, maar biedt ook de optie om inkomende telefoontjes of berichten van een specifiek contactpersoon toe te laten. Handig voor als je in de nacht wel bereikbaar wil zijn voor enkele naasten.

De instellingen hebben eveneens  een flinke make-over gekregen. Zo oogt alles lichter en zijn de knoppen vervangen door bolletjes en lijntjes. Daarmee ogen de instellingen van Android wat frisser en overzichtelijker, mede omdat Google meer ruimte beschikbaar laat tussen de verschillende instellingen. Google is afgestapt van het Holo-design dat met Android 4.0 werd geïntroduceerd, waar donkere kleuren en witte letters juist de belangrijkste aspecten waren.

Nieuwe telefoon-app

De telefoon-app heeft mogelijk de grootste make-over gekregen en is al helemaal in de stijl van het nieuwe Material Design. De app kleurt felblauw en aan de bovenkant is nog steeds de zoekbalk te vinden waarmee je naar bedrijven en contacten kunt zoeken om ze direct te bellen. Het snelkeuzemenu bestaat opnieuw uit grote hoekige avatars, waarbij er drie tabbladen zijn om tussen te kiezen. Als je op zo’n tabblad drukt, licht de knop geel op. Dit geeft een leuk effect, maar het oogt door het hoekige design nog wel een beetje houterig. De ronde knop aan de onderzijde roept het numerieke toetsenbord op.

De contacten-app is niet zo heftig veranderd als de telefoon-app. Het contactenoverzicht wordt nu in een lange lijst met ronde avatars getoond, maar van de vernieuwingen die we tijdens de Google I/O zagen, is nog niets te zien. Zo zijn Gmail, Google Maps en Keep nog steeds precies hetzelfde als op KitKat, en biedt de ‘nieuwe’ contacten-app eigenlijk op dit moment niets nieuws. Als je iemand belt of wordt gebeld, dan is er ook een nieuwe interface van de telefoon-app beschikbaar. Dezelfde blauwe kleur is te zien, met een ronde rode knop om het gesprek te beëindigden. Onder de naam van degene die belt, staan snelkoppelingen om onder andere de luidspreker te activeren, het geluid te dempen of het numerieke toetsenbord op te roepen.

Toetsenbord en casten

Een andere belangrijke vernieuwing is het toetsenbord. Dit  oogt veel strakker en platter dan de vorige, waarbij er geen duidelijke scheiding tussen letters meer is. En toegegeven: dat is even wennen, omdat je sneller op een verkeerde toets drukt of net in het midden van twee toetsen tikt. Dit valt echter wel mee als je wat langer met Android L speelt. De knop aan de rechter onderkant, die je onder andere naar emoji brengt of een zoek-icoon toont in een zoekbalk, is daarbij een fraaie toevoeging. Ook de spatiebalk oogt heerlijk minimalistisch, precies in lijn met het nieuwe toetsenbord.

Naast de telefoon-app is ook de calculator voorzien van een lik Android L-verf. Opnieuw zien we flink wat kleuren, waarbij er ruimte is voor een felgroene en -blauwe kleur. Het oogt een stuk frisser en vlotter dan de Android-versies die op het donkere Holo zijn gebaseerd, en dat is een positieve ontwikkeling. Zo wordt Android toegankelijker en opener, alleen door visueel aantrekkelijker te zijn.

Ook de nieuwe cast-functie valt voortaan onder de snelle instellingen. Helaas werkt deze feature nog niet met de huidige Chromecast-firmware. Door deze nieuwe cast-functie wordt het mogelijk om het scherm van je Android-device op de tv te tonen.

ART en Project Volta

art android l hands-on

Android L maakt gebruik van ART. Dit is de opvolger van Dalvik waardoor apps sneller en energiezuiniger draaien en jouw Android uiteindelijk een stuk sneller, beter en vloeiender werkt. ART, dat staat voor Android Runtime, beschikt over een Ahead-Of-Time-compiler. Dit zorgt ervoor dat, op het moment dat de app wordt geïnstalleerd, een speciale native-code wordt aangemaakt waardoor apps geheel native en daarmee sneller en energiezuiniger kunnen  draaien. In de praktijk is dit verschil ook zeker te merken: ik draai ART al een tijdje met KitKat en apps zijn inderdaad sneller en energiezuiniger. Het nadeel van ART is dat het installeren van apps wat langer duurt.

Project Volta

Project Volta is Googles project om de accuduur van Android te verlengen. Volta bestaat grotendeels uit opties voor ontwikkelaars om te kijken welke onderdelen van hun apps het meeste energie verbruiken. Deze informatie is echter ook inzichtelijk voor de gebruiker, waardoor hij of zij precies kan zien of bijvoorbeeld de Facebook Android-app de boosdoener is van een  snel leeglopende accu.

Ook is er een speciale nieuwe feature, genaamd Job Scheduler, die de achtergrondprocessor van de apps beter indeelt en ze activeert  op het moment dat er het energieverbruik minimaal is. Dit moet er in de praktijk voor zorgen dat het Android-toestel minder vaak wakker wordt. Deze ‘wake locks’ zorgen ervoor dat de accuduur aanzienlijk wordt verkort.

Android L preview conclusie en Android L release

Android L notificaties

Android L is vooralsnog écht een preview-versie. De software laat enkele flinke verbeteringen zien, waarbij Android frisser en toegankelijker oogt dan ooit. Dat gezegd hebbende zijn er nog wel enkele onderdelen waar Google verbeteringen moet doorvoeren, met name in het snelle-instellingenpaneel. Het Material Design werkt enorm fijn en de felle kleuren geven Android eindelijk eens de speelsheid die het al die jaren al nodig heeft. Daarmee wordt Android minder nerdy en wat hipper, en dat zullen vele gebruikers toejuichen.

De lockscreen-notificaties en niet-storen-modus zijn fijne extra’s, maar er is eigenlijk nog maar heel weinig veranderd als het om functionaliteit gaat. Android L brengt vooral een nieuwe lik verf, waardoor deze Android-versie de mooiste is die ik tot op heden heb gezien. Het is nu wachten op de nieuwe apps en features die nog niet in deze preview-versie van Android L aanwezig zijn.

De officiële release van Android L vindt dit najaar plaats, waarna fabrikanten vrij snel zullen volgen. HTC en Sony hebben al aangeven binnen negentig dagen na de release hun toestellen naar Android L te updaten. Heb jij nog vragen over Android L? Stel ze vooral in een reactie op dit artikel!

Lees meer over de nieuwe Android-versie op onze Android L overzichtspagina!

Android L video preview

Android L preview (Dutch) - Nederland - AndroidPlanet.nl

Meer over Android L

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu