Android 5.0 Lollipop is eindelijk hier: alles over de nieuwe Android-versie

Gijs Ettes
15 oktober 2014, 18:09
2 min leestijd
Android 5.0 Lollipop is eindelijk hier: alles over de nieuwe Android-versie
Lollipop Forest

Google heeft de langverwachte nieuwe Android-versie eindelijk officieel gepresenteerd. Na alle geruchten van de afgelopen weken heeft Google uiteindelijk gekozen voor de naam Android 5.0 Lollipop. De nieuwe versie is standaard te vinden op de Nexus 6 en Nexus 9 en zal ook snel zijn weg vinden naar andere recente Nexus-toestellen. We verwachten dat in de komende weken ook grote fabrikanten als Samsung, LG, Sony en HTC volgen met hun Android-updates. Wanneer die precies worden uitgerold is nu echter nog moeilijk te zeggen.

Lees verder na de advertentie.

Over de verbeteringen die de nieuwe Android-versie met zich meebrengt, is wel al het nodige bekend. Tijdens Google I/O maakten we al kennis met het minimalistische nieuwe ontwerp dat is voorzien van elementen van het zogenoemde Material Design. Android Lollipop kent speelse Android-knoppen, maakt meer gebruik van 3D-effecten, schaduwen en naadloze overgangen tussen apps en vensters. Hierdoor werkt het besturingssysteem intuïtiever en natuurlijker. Android Lollipop is ook volledig 64-bit, waardoor meer geheugen aan een telefoon of tablet kan worden toegevoegd. Momenteel hebben diverse apps een Material Design-update gekregen, waardoor ze er gestroomlijnder uitzien en soepeler werken.

Meer over de nieuwe Android-versie

Naast het design is ook het snelle instellingenpaneel op de schop gegaan. Met een veeg van boven naar onder verschijnt er aan de bovenzijde een grijsblauwe balk. Hier kun je nog een keer overheen swipen of op drukken om de snelle instellingen te tonen. Er zijn opties als wifi, bluetooth, vliegtuigmodus, automatische rotatie en het casten van een scherm te vinden. Druk je op een actie, dan activeer je de snelle instelling of verschijnt er een nieuwe sectie met aanvullende opties.

Nexus-Family

Notificaties worden in Android Lollipop voortaan in een witte balk getoond. Deze notificaties verschijnen op het lockscreen waar de gebruiker direct een actie kan ondernemen, zoals reageren of archiveren. Verder is er een nieuw multitaskvenster te vinden. Dit bestaat uit kleine schermpjes die één voor één weggeveegd kunnen worden. Er is nog steeds geen knop om alle actieve processen in één keer te sluiten. In deze carrousel van vensters komen later ook Chrome-tabbladen te staan, zoals de actieve vensters van de Chrome-browser op je desktop.

Tot slot is de Android-versie dankzij Project Volta energiezuiniger dan ooit, waardoor je waarschijnlijk langer met de accu van je toestel kunt doen. Je ziet precies welke app veel energie (heeft) verbruikt en kunt direct actie ondernemen. Het besturingssysteem wordt ook geleverd met Google Fit, het nieuwe gezondheidsplatform van de zoekgigant.

Check onze preview van Android Lollipop

Veel meer over de nieuwe Android-versie lees je uiteraard op onze overzichtspagina van Android 5.0. Daar vind je alle vernieuwingen, een uitgebreide preview en onderstaande video, die een goede eerste indruk geeft van het nieuwe besturingssysteem.

Lees het laatste Android nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu