De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Samenvatting: wat je moet weten over Android Lollipop, de Nexus 6 en Nexus 9

Gijs Ettes
14 oktober 2014, 19:35
2 min leestijd
Samenvatting: wat je moet weten over Android Lollipop, de Nexus 6 en Nexus 9
Android Lollipop

Het lijkt erop dat de aankomende Android-versie, die morgen waarschijnlijk gelijktijdig met de Nexus 6 en Nexus 9 wordt onthuld, toch de naam Lollipop krijgt. Eerder gingen geruchten dat Android L uiteindelijk de naam Lemon Meringue Pie of Licorice (drop) zou krijgen, maar uit beelden van de Chromium Issue Tracker (zie hiernaast) blijkt dat Google toch voor Lollipop heeft gekozen. In de notificatiebalk is namelijk een klein Android L debug-icoontje te zien in de vorm van een lolly.

Net als bij de vorige Android-versie (4.4) hebben de afgelopen weken de nodige geruchten de revue gepasseerd voor wat betreft de naam. Zo dachten we aanvankelijk dat Android 4.4 de naam Key Lime Pie zou krijgen, maar verrassend genoeg werd gekozen voor het snoepgoed KitKat.

Lees verder na de advertentie.

Meer over Android Lollipop, de Nexus 6 en 9

Nexus 6 persfoto

Alle berichten wijzen erop dat we morgen eindelijk kennis kunnen maken met twee nieuwe Google-apparaten: de Nexus 6 en Nexus 9. De verwachting is dat Google de toestellen niet op een apart evenement gaat onthullen, maar dit doet middels een simpele blogpost. De reden hiervoor is dat de zoekgigant zich liever wilde richten op het finetunen van Android Lollipop dan het voorbereiden van een groots persmoment.

De prijzen dan: volgens geruchten gaat de Nexus 9, de 8,9 inch-tablet die HTC heeft ontwikkeld, 399 dollar/euro kosten voor het 16GB-model (wifi) en 499 dollar/euro voor het 32GB-model (wifi én 4G). De Nexus 6, de flinke 5,9 inch-smartphone van Motorola, krijgt waarschijnlijk ook een vanafprijs van 399 dollar/euro en beschikt standaard over 4G-ondersteuning.

Verwachte specs nieuwe Nexus-toestellen

Nexus 9 officieel

De Nexus 6 staat ook wel bekend als de Nexus X of Shamu en is de grootste Google-telefoon tot nu toe. Het toestel beschikt namelijk over een 5,9 inch-scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De Nexus 6 wordt naar verwachting aangedreven door een Snapdragon 805-chip en 3GB aan werkgeheugen. De 3200 mAh-accu moet voorkomen dat hij binnen een dag alweer aan de lader moet. De camera schiet foto’s met 13 megapixels en heeft optische beeldstabilisatie.

De Nexus 9 krijgt hoogstwaarschijnlijk een 8,9 inch-scherm met resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een Tegra K1 64-bit-processor. De vlotte processor is volgens fabrikant Nvidia krachtiger dan die in de Xbox 360 en PS3 en bovendien een stuk energiezuiniger. De maximale kloksnelheid van de kernen bedraagt 2,5GHz. Verder heeft de tablet 3GB aan werkgeheugen en 16GB of 32GB opslag. Aan de achterzijde bevindt zich een 8 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie en de frontcamera schiet plaatjes met maximaal 3 megapixels.

Update: Android L is op 15 oktober 2014 officieel onthuld als Android Lollipop. Lees meer over de nieuwe Android-versie op de Android 5.0 Lollipop pagina!

Het laatste nieuws over Google

(Via)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC Nexus 9
HTC Nexus 9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu