Waarom de appdrawer van Android M beter is dan die van Lollipop

Redactie
5 juni 2015, 14:30
2 min leestijd
Waarom de appdrawer van Android M beter is dan die van Lollipop

De appdrawer van Android 6.0 mag er dan niet zo fraai uitzien als die  van Lollipop, maar hij  werkt in de praktijk simpeler, sneller en beter. Android Planet legt uit waarom.

Lees verder na de advertentie.

Na de installatie van de Android M Developer Preview was de vernieuwde appdrawer het eerste dat mij direct opviel. De appdrawer was groter, scrolt verticaal en sorteert apps per sectie op de eerste letter, zoals AB in de eerste rij. Aan de bovenkant zijn je meest recente apps te zien, samen met een nieuw zoekicoon waarmee je naar apps kunt zoeken.

Waarom de Android M appdrawer beter is

In de afbeelding hieronder is aan de linkerkant de appdrawer van Lollipop te zien. Hij mag dan misschien iets mooier ogen, de apppdrawer was niet echt functioneel. Als je een app met bijvoorbeeld de letter W wilde openen, moest je eerst verschillende pagina’s doorbladeren om uiteindelijk bij de W uit te komen. Met de nieuwe app-drawer scrol je in één keer naar onderen. En alsof dat niet genoeg is, kun je met het groene scrollbalkje aan de rechterkant heel snel door al je apps scrollen.

appdrawers

Maar dat is niet het enige wat veel fijner werkt. Het is door de indeling op basis van letter veel gemakkelijker om een app te zoeken. De S van Slack of Spotify, kwam ‘ie nou voor of na de R? Tijdens het scrollen in Lollipop merkte ik dat ik vooral op zoek was naar het icoontje, terwijl ik in de nieuwe appdrawer van Android M veel sneller de juiste app zoek.

De lijst met recent gebruikte apps vind ik een beetje overbodig. Het neemt iets te veel ruimte in, hoewel ik het gek genoeg wel een paar keer heb gebruikt omdat de app die ik wilde openen toevallig erin stond. De zoekfunctie is daarbij ook fijn: als je veel apps hebt geïnstalleerd en je hebt geen zin om te scrollen, kun je gewoon de eerste paar letters invoeren. Vervolgens worden automatisch de apps met die letters getoond.

Als Google de komende maanden de nieuwe app-drawer hier en daar nog wat verfijnt – vooral wat mooier maakt -, biedt de Google Now Launcher als Android M officieel uit is een veel fijnere ervaring dan  gebruikers met Lollipop hebben.

Video: de 8 tofste features van Android M

In onze video over Android M bespreken we ook de nieuwe app-drawer.

Laatste nieuws over Android M

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu