Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

‘Android M direct geschikt als besturingssysteem voor auto’s’

Gijs Ettes
19 december 2014, 9:08
2 min leestijd
‘Android M direct geschikt als besturingssysteem voor auto’s’

Naar verluidt werkt Google aan een versie van Android die direct in auto’s is in te bouwen. Op die manier zouden gebruikers geen smartphone meer nodig hebben om gebruik te maken van de functies van het systeem.

Lees verder na de advertentie.

Verovert Google de automotive branche?

Android M Android Auto
De eerste auto’s met Android Auto verschijnen in 2015.

Het betrouwbare Reuters meldt op basis van bronnen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Android M – de eerstvolgende grote Android-versie – dat het systeem ook direct in auto’s is in te bouwen. De software wijkt daarmee af van Android Auto, dat een smartphone nodig heeft om te functioneren. Deze verbindt je met het infotainmentsysteem in je auto, waarna je toegang hebt tot je notificaties, apps en muziek. Ook is het mogelijk om de navigatiefuncties van je mobiele apparaat te benutten. De eerste bolides met Android Auto worden in 2015 verwacht, net als Android M overigens.

Omdat de vermeende volgende Android-versie direct in auto’s is in te bouwen, kan het waarschijnlijk beter gebruikmaken van de inbouwde camera’s, sensoren, brandstofmeter en internetverbinding die standaard aanwezig zijn in moderne auto’s. Ook heb je niet per se meer een Android-toestel nodig.

De stap zou er voor kunnen zorgen dat Google meer voet aan de grond krijgt in de automotive branche, al moet het de autofabrikanten eerst overtuigen van de noodzaak van Android M. Anderzijds zou het systeem Google ook toegang geven tot informatie over de gebruiker, zoals de plekken waar deze heenrijdt en hoeveel er wordt getankt. De zoekgigant  zelf heeft niet op de geruchten gereageerd.

Android Auto en CarPlay

Android Auto API

Voor de implementatie van Android Auto, dat eerder dit jaar werd aangekondigd, heeft Google het zogenoemde Open Automotive Alliance in het leven geroepen: een samenwerkingsverband tussen autofabrikanten en elektronicaleveranciers om het infotainmentsysteem in de auto open te stellen. Tot het verbond behoren onder meer grote namen als Audi, Ford, Fiat, Kia, Volkswagen en Volvo.

Ook het concurrerende CarPlay van Apple mag rekenen op brede ondersteuning van onder andere BMW, Ford, Kia, Mercedes en de PSA-groep van Peugeot en Citroën. Verschillende fabrikanten waaronder Audi, Honda, Hyundai, Opel en Volvo hebben toegezegd beide platforms te ondersteunen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je ooit van type smartphone wisselt. De verwachting is dat meer fabrikanten hun auto`s in de nabije toekomst zullen voorzien van een systeem dat met beide platforms werkt.

Marktonderzoeker ABI Research verwacht dat Android Auto en CarPlay jaarlijks met respectievelijk 179 en 165 procent zullen groeien. Tegen 2020 zullen dan circa 40 miljoen auto’s van Android Auto en 37 miljoen auto’s van CarPlay voorzien zijn, terwijl het alternatieve platform MirrorLink slechts een beperkte rol van betekenis zal spelen.

Het laatste nieuws over Google

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu