Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google reageert op aanklacht EU over machtsmisbruik Android

Erwin Vogelaar
10 november 2016, 20:48
2 min leestijd
Google reageert op aanklacht EU over machtsmisbruik Android

Het heeft even op zich laten wachten. Google heeft eindelijk een reactie gegeven tegenover de Europese Commissie over de aanklacht van Android machtsmisbruik.

Lees verder na de advertentie.

Android machtsmisbruik

Afgelopen april heeft de Europese Commissie Google aangeklaagd, omdat het bedrijf zich schuldig zou maken aan machtsmisbruik met Android. De boete die Google boven het hoofd hangt kan in de miljarden gaan zitten. Sindsdien heeft Google meerdere malen uitstel gekregen voor het geven van een reactie. Nu is het eindelijk zover. Google stelt dat de Europese Commissie de situatie niet goed begrepen heeft.

“Android heeft de concurrentie niet geschaad, maar juist uitgebreid”, stelt Google senior vice president Kent Walker. “Android is het meest flexible mobiele platform dat er is. Met dit platform worden de behoeften van duizenden fabrikanten en exploitanten, miljoenen app-makers en meer dan een miljard consumenten gebalanceerd. Verstoring van dit evenwicht zou prijzen verhogen, innovatie tegenhouden, keuze verminderen en concurrentie beperken.”

Google gaat in op verschillende details van de aanklacht. Zo stelt de Europese Commissie dat Android niet concurreert met iOS van Apple. “Zo zien wij het niet”, stelt Walker. “We denken dat Apple dat ook niet zo ziet.”

Vooraf geïnstalleerde apps

Een groot hekelpunt voor de Europese Commissie, is dat Google smartphonemakers verplicht een serie aan Google-app vooraf op hun toestellen te installeren. Volgens Google is dit nodig om Android gratis te kunnen verspreiden en het platform door te kunnen ontwikkelen.

Android machtsmisbruik

“Android’s concurrentie, inclusief Apple’s iPhone en Microsoft’s Windows phone, doet niet enkel hetzelfde, maar biedt veel minder keuze in de apps die op hun toestellen geïnstalleerd worden”, stelt Walker. “Op Android bestaan de Google-apps doorgaans maar uit een derde van de vooraf geïnstalleerde apps. Consumenten kunnen onze apps wegswipen wanneer ze maar willen. Uniek is daarnaast dat hardwaremakers en providers concurrerende apps ernaast kunnen installeren.”

De Europese Commissie zou ook graag zien dat ontwikkelaars hun eigen versie van Android kunnen maken, maar Google zou teveel compatibiliteit-eisen stellen. Volgens Google onderschat de Europese Commissie het gevaar van fragmentatie. “Onze vrijwillige compatibiliteit-afspraken maken verscheidenheid mogelijk, terwijl ontwikkelaars het vertrouwen hebben dat hun apps naadloos op duizenden verschillende smartphones en tablets draaien. Deze balans stimuleert concurrentie tussen Android-toestellen en ook tussen Android en Apple’s iPhone.” De volledige reactie van Walker lees je hier.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu