3 zaken die je moet weten over Android-malware Judy

Erwin Vogelaar
29 mei 2017, 18:42
2 min leestijd
3 zaken die je moet weten over Android-malware Judy

Onderzoeksbedrijf Check Point heeft nieuwe malware in de Play Store ontdekt. Android-malware Judy heeft mogelijk tientallen miljoenen toestellen geïnfecteerd. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

Android-malware Judy

android-malware judy

Nieuw ontdekte malware in de Play Store heeft mogelijk tientallen miljoenen toestellen geïnfecteerd. Dit stelt onderzoeksbedrijf Check Point. De malware heet Judy en gebruikt je toestel om onopgemerkt te klikken op advertenties. De daders harken op deze manier een hoop geld binnen. De malware is pas laat ontdekt. Een van de oudste apps waar de malware in gevonden is, werd voor het laatst april 2016 geüpdatet. Het is echter onduidelijk hoeveel apps de malware in hun geschiedenis hebben bevat en hoe vaak deze gedownload zijn. Check Point denkt daarom dat tussen de 8,5 en 36,5 miljoen gebruikers geïnfecteerd zijn.

Waar komt malware Judy vandaan?

De malware is te vinden in apps van het Koreaanse bedrijf Kiniwini, in de Play Store bekend als ENISTUDIO corp. Dit bedrijf omzeilt de beveiliging van de Play Store door een onschuldige app aan te bieden. Bijvoorbeeld een vrolijk ogend spelletje. Dat spelletje maakt tijdens het spelen stilletjes verbinding met een server, waarna er code wordt gedownload op het toestel. Via deze code worden er linkjes geopend in een verborgen webpagina en op advertenties geklikt. De malware heet Judy, omdat het in apps verstopt zat met Judy in de naam, bijvoorbeeld Fashion Judy, Animal Judy en Chef Judy. Check Point merkt op dat er ook enkele apps van andere makers zijn, waar dezelfde malware in gevonden is.

Hoe bescherm ik mij tegen Judy?

De bekende geïnfecteerde apps zijn inmiddels door Google verwijderd, maar toch moet je alert blijven. Het is echter bijna onmogelijk om je volledig van deze vorm van malware te beschermen. Normaal raden we bijvoorbeeld aan om de downloadaantallen en recensies in de Play Store te controleren voordat je een onbekende app downloadt, maar met deze specifieke malware maakt dat niet uit. De malware zit namelijk in prima gewaardeerde apps verborgen. Het belangrijkste wat je kunt doen om jezelf tegen malware als Judy te beschermen is om alleen apps te downloaden van aanbieders die je vertrouwt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu