Android-malware: minder dan 0,001% passeert Google Play-beveiliging

Redactie
4 oktober 2013, 13:04
2 min leestijd
Android-malware: minder dan 0,001% passeert Google Play-beveiliging
image-1-mlod1

De berichten over Android malware vliegen je om de oren. Android zou enorm lek zijn, vol virussen zitten en als je niet oppast heb je binnen de kortste keer een app op je telefoon die al je wachtwoorden verzameld. Volgens Google is dit grote onzin en komt maar 0,001 procent van alle Android-malware de Google Play- en Android-beveiliging omzeilt. Android biedt op dit moment verschillende lagen van beveiliging aan en als je toestel van Google Play Services is voorzien, wat vrijwel alle Nederlandse toestellen zijn, kun je met een gerust hart apps installeren – hoewel je altijd gezond moet blijven nadenken en de permissies van een app moet lezen. Lees ook vooral onze tip hoe je jezelf moet beschermen tegen Android-virussen.

Lees verder na de advertentie.

Verkeerde vergelijking van Android-malware

Google baalt ervan dat onderzoekers vaak schatten hoeveel malware Google Play bevat, maar dat ze niet kunnen zien hoevaak dergelijke Android-malware wordt geïnstalleerd. Hierdoor zijn de cijfers van deze onderzoeken veelal krom. Daarnaast zijn er veel Android-toestellen in specifieke landen in omloop waar gebruikers apps uit onofficiële app-winkels downloaden omdat ze niet de beschikking hebben over Google Play en Google Play Services. Deze toestellen zijn veel kwetsbaarder voor malware en virussen.

virus-android

Google meldt dat het overgrote gedeelte van Android-malware komt door het installeren van APK-bestanden op je toestel. Deze apk-bestanden kunnen gemakkelijk zodanig worden aangepast dat de bestanden malware bevatten. Als een Android-gebruiker een geïnfecteerd bestand downloadt, installeert hij of zij ook automatisch de malware mee. Dit zie je veelal bij louche fora waar betaalde apps gratis worden aangeboden.

Nog een paar fijne cijfers: 95 procent heeft de beveiliging Verify Apps, dat niet-Google Play apps scant op mogelijke malware en virussen, ingeschakeld en in totaal geeft de beveiliging bij 0,5 procent van de app-installaties buiten Google Play een melding. Van die 0,5 procent denk Google dat 40 procent eigenlijk geen échte bedreigingen zijn. Een dergelijke melding kan ook bij een root-app worden weergegeven. Na de melding van Verify Apps installeert nog maar 0,13 procent de app. Dat brengt ons bij 0,001 procent van de apps die uiteindelijk geïnfecteerd op je Android-toestel worden geïnstalleerd.

via

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu