Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android Market stopt: zo zag Googles eerste app-winkel er uit

Thomas Haenen
21 juni 2017, 17:06
2 min leestijd
Android Market stopt: zo zag Googles eerste app-winkel er uit

De Play Store gaat al sinds sinds 2012 mee, maar zijn voorganger was tot voor kort nog altijd beschikbaar voor oudere Android-smartphones. Die ondersteuning wordt nu geschrapt; tijd voor een allerlaatste terugblik op Googles eerste verzamelplaats voor apps.

Lees verder na de advertentie.

Android Market stopt: dit is waarom

Google stopt eind deze maand met de Android Market. Deze voorloper van de Play Store is nog altijd te vinden op oudere smartphones met Android 2.1 of eerder. Gebruikers worden niet op hun toestel op de hoogte gesteld van de gesloten Android Market. Volgens Google is dat technisch niet mogelijk. Vanaf juli kunnen deze gebruikers geen updates of nieuwe apps meer via de winkel downloaden.

Android Market stopt

Volgens Google is het besluit het gevolg van het zeer geringe aantal gebruikers van de Android Market. Android Cupcake, Donut en Eclair zijn allen minimaal zeven jaar oud. Uit cijfers blijkt dat de software op minder dan 0,1 procent van alle Android-smartphones wereldwijd te vinden is. Het aantal gebruikers dat getroffen wordt, is dus minimaal. Bovendien vereist het overgrote deel van alle apps toch al een recentere versie van Android.

Voorloper van de Play Store

Toch betekent Googles besluit het einde van een stukje Android-geschiedenis. De Android Market werd op 28 augustus 2008 geïntroduceerd, en was de eerste app-winkel die Google voor het besturingssysteem lanceerde. In de eerste maanden was de Market zeer beperkt. Ontwikkelaars konden geen geld vragen voor hun applicaties, en een app mocht maximaal 25MB groot zijn.

Android Market stopt

Hoewel we apps inmiddels als onmisbaar zien, duurde het even voor de Android Market populair werd – zowel onder ontwikkelaars als gebruikers. In maart 2009, ruim een half jaar na de introductie, waren er ‘slechts’ 2300 apps beschikbaar. Pas na een jaar doorbrak Google de grens van 1 miljard app-downloads. Ter vergelijking: de bijna 3 miljoen apps die nu in de Play Store te vinden zijn, worden jaarlijks meer dan 80 miljard keer gedownload.

In maart 2012 kondigde Google aan dat de Android Market vervangen werd door de Play Store. De naamswijziging kwam er, zodat het bedrijf naast apps ook muziek, films, ebooks en andere media kon aanbieden via de online winkel. Hoewel de Android Market officieel dus al ruim vijf jaar niet meer in gebruik is, heeft Google de dienst nog lang ondersteund.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu