Adoptie Marshmallow legt probleem Android bloot

Gijs Ettes
6 januari 2016, 9:10
2 min leestijd
Adoptie Marshmallow legt probleem Android bloot

Ondanks dat er steeds meer toestellen de update naar Android Marshmallow ontvangen, blijft de adoptie van de Android-versie beperkt. Nog geen 1 procent van alle toestellen draait op Googles recentste mobiele besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Android Marshmallow adoptie beperkt

Android 6.0 Marshmallow werd afgelopen oktober beschikbaar gemaakt voor Nexus-toestellen en vond de afgelopen maanden langzaam maar zeker ook zijn weg naar toestellen van andere fabrikanten. In de week die eindigde op 4 januari groeide het marktaandeel van Marshmallow naar 0,7 procent, terwijl Lollipop (5.x) een hoger aandeel van 32,6 procent noteerde. De meestgebruikte versie van Android is nog steeds KitKat (4.4), dat op 36,1 procent van de toestellen met toegang tot Google Play staat.

Het gebruik van oudere Android-versie daalt weliswaar,  al hebben Froyo (2.2), Gingerbread (2.3.x), Ice Crean Sandwich (4.0.x) en Jelly Bean (4.x) gezamenlijk nog een aandeel van 30,6 procent. Dat Froyo nog terugkomt in de cijfers van Google is opvallend, omdat het besturingssysteem bijna zes jaar geleden werd geïntroduceerd. Ook Gingerbread, uitgerold in december 2010, is nog vertegenwoordigd met een aandeel van 3 procent. Check ook ons overzicht met Android-versies  en de verbeteringen die deze hebben gebracht.

Platform blijft gefragmenteerd

In de afbeelding hieronder kun je zien hoe de Android Marshmallow adoptie zich verhoudt tot de eerder uitgebrachte versies. Het platform is nog steeds enorm gefragmenteerd en dat is problematisch voor zowel gebruikers als app-ontwikkelaars. De eerste groep weet vaak niet wanneer (en überhaupt of) hun toestel een update krijgt, terwijl ontwikkelaars bij het optimaliseren van hun apps rekening moeten houden met veel verschillende toestellen en versies. Apple biedt wat dat betreft meer duidelijkheid, door te zorgen dat vrijwel alle toestellen op dezelfde softwareversie draaien.

android marshmallow adoptie

Als we recente berichtgeving mogen geloven, kunnen we ons de komende maanden opmaken voor Android N. Over deze nieuwe Android-versie, die mogelijk in het najaar wordt uitgebracht, is nog weinig bekend. Het enige dat min of meer is bevestigd, is dat Android N waarschijnlijk een splitscreenmodus introduceert, zodat gebruikers twee apps onder elkaar kunnen draaien. Ook zal de update waarschijnlijk een iets aangepast design en meer beheerfuncties bevatten. Lees over onze eerste Android N verwachtingen.

Het laatste nieuws over Android Marshmallow

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu