Android meest gewilde mobiele besturingssysteem in de VS

Redactie
5 april 2010, 15:54
2 min leestijd
Android meest gewilde mobiele besturingssysteem in de VS

Marktonderzoeksbedrijf ChangeWave heeft de afgelopen jaren onderzocht hoe populair Android was bij mensen die een nieuwe telefoon gingen kopen. Aanvankelijk was er natuurlijk niet zo veel animo voor, maar inmiddels is dat wel veranderd.

In het onderzoek van december 2009 ondervroegen ze 4.068 personen. 21% daarvan zei een telefoon met Google’s Android OS te willen, als ze in de komende 90 dagen een nieuw toestel zouden kopen. Dat was 15% meer dan het kwartaal ervoor! Bij het vorige onderzoek stond Android nog op een gedeelte laatste plaats voor wat betreft de voorkeur voor mobiele besturingssystemen. Sindsdien heeft het een enorme sprong voorwaarts gemaakt naar de tweede plaats (21%), enkel nog achter iPhone OS X (28%). RIM OS (van de Blackberry) hield enigszins stand terwijl PalmOS en Windows Mobile ieder enkele procentpuntjes moesten laten schieten.

Lees verder na de advertentie.

52% van de ondervraagden zei inmiddels een smartphone te bezitten, drie procent meer dan een kwartaal eerder, terwijl nog eens 13% zei van plan te zijn een smartphone te gaan kopen. Dat was het hoogste percentage tot dan toe.

In Amerika is RIM met z’n BlackBerry nog steeds marktleider (39%) maar wordt op de voet gevolgd door Apple (31%), wiens iPhone onafgebroken groei heeft laten zien sinds de introductie tweeënhalf jaar geleden. Motorola Droid is de populairste Android-smartphone: men zag de verwachte vraag stijgen van 1% naar 13%! Ook HTC noteerde een groei in de verwachte vraag, maar eind vorig jaar waren er nog niet de nieuwe krachtige Android-toestellen van nu (lees: HTC Legend, Desire en opvolgers).

changewave onderzoek
changewave onderzoek
changewave onderzoek

Een onderzoek van Appcelerator laat vergelijkbare resultten zien, dus de strijd om de smartphone markt zal het komende jaar verder uitgevochten gaan worden. Google probeert de versnippering tegen te gaan en een consistentere look&feel bij alle leveranciers te krijgen. Apple zal met de iPhone 4 een inhaalslag maken de lat weer hoger neerleggen.

Update: Gartner bericht dat er in 2009 7 miljoen smartphones met Andoid verkocht zijn. Op een totaal van 1,2 miljard telefoons in het algemeen is dat nog weinig. Maar wereld-wijd gingen er in 2009 172,4 miljoen smartphones over de toonbank, een stijging van bijna 24% ten opzichte van 2008. Android’s marktaandeel is vorig met 3,5% toegenomen.

Update2: Nog een marktonderzoek, deze keer van ComScore

Categorie: Android OS
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's