Android in mei: Google I/O, Sony Xperia XZ Premium en meer

Thomas Haenen
1 mei 2017, 20:35
3 min leestijd
Android in mei: Google I/O, Sony Xperia XZ Premium en meer

Mei wordt een drukke maand voor Android-fans. Zo pakt Google groots uit met zijn jaarlijkse I/O-conferentie, en verwachten we van onder andere HTC en Sony nieuwe smartphones.

Veel nieuws komt natuurlijk onverwacht, maar met Android Planet ben je net wat beter voorbereid. Maandelijks zetten we het belangrijkste nieuws dat we de komende weken verwachten op een rijtje. Van grote evenementen tot belangrijke onthullingen: dit zijn de aankondigingen die je deze maand niet mag missen.

Lees verder na de advertentie.

16 mei: aankondiging HTC U

Hoewel de meeste fabrikanten hun grootse vlaggenschepen voor dit voorjaar gepresenteerd hebben, heeft HTC nog een toestel achter de hand. Het bedrijf kondigt op dinsdag 16 mei, om 08:00 uur Nederlandse tijd, een gloednieuw toptoestel aan.

htc u 11-kleuren

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de HTC U 11, waarvan al verschillende geruchten zijn verschenen. De meest bijzondere feature is de drukgevoelige zijkant. Door in de rand te knijpen of erover te vegen, kun je allerlei acties uitvoeren. Zo maak je snel een selfie in de camera-app, of breng je de notificaties in beeld met een veegbeweging.

Het toestel beschikt verder over high-end specificaties. Zo wordt gesproken over een 5,5 inch-scherm, Snapdragon 835-chip en een 12 megapixel-camera. Ook zou de telefoon op Android 7.1 (Nougat) draaien. Is het echter genoeg om te concurreren met de Samsung Galaxy S8 en Huawei P10? Wij zijn benieuwd.

17-19 mei: Google I/O 2017

Ieder voorjaar vindt Google I/O plaats, een jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar het bedrijf zijn plannen toont. Van zelfrijdende auto’s tot nieuwe versies van Android: allemaal beleefden ze hun primeur op I/O.

Google I/O 2016

Dit jaar vindt het evenement plaats van woensdag 17 mei tot en met vrijdag 19 mei. De belangrijkste aankondigingen verwachten we tijdens de keynote, die op woensdagavond 19:00 uur Nederlandse tijd plaatsvindt. In een presentatie van ruim twee uur worden verschillende nieuwe producten getoond. Wat Google gepland heeft blijft altijd goed geheim, maar we verwachten naast nieuwe apps ook verbeteringen voor Google Home en mogelijk nieuwe Android-features.

17 mei: Android O Developer Preview

Android is ieder jaar weer een belangrijk onderdeel van Google I/O. De kans is groot dat Google de definitieve naam van Android O bekend maakt. Wordt het Android 8.0 Oreo, of Oatmeel Cookie? Of gooit Google het op de Nederlandse toer met Android 8.0 Oliebol?

Wat de naam ook wordt, mei brengt ons in ieder geval een nieuwe Developer Preview. Een eerste ontwikkelaarsversie verscheen in maart, maar zat nog vol met bugs. We verwachten komende maand een nieuwe preview die veel problemen oplost. De definitieve versie van Android O is overigens pas vanaf dit najaar beschikbaar.

→ Lees ook: de beste Android O-verbeteringen

Eind mei: release van Sony Xperia XZ Premium

Sony presenteerde zijn nieuwe topmodel eind februari al, maar pas vanaf eind mei ligt de Xperia XZ Premium in de winkels. Aan de hardware is dat echter niet te merken. Het is bijvoorbeeld de eerste smartphone met een superslowmotioncamera die 960 frames per seconde schiet.

Ben je een van de eerste die hem bestelt, dan krijg je bovendien een koptelefoon cadeau van Sony. Normaal betaal je 300 euro voor deze headset, maar bij een Xperia XZ Premium pre-order krijg je hem volledig gratis.

Waar kijk jij het meeste naar uit in mei? Laat het ons weten in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu