Deze Android-smartphones krijgen een update tegen Meltdown en Spectre

Thomas Haenen
11 januari 2018, 20:44
2 min leestijd
Deze Android-smartphones krijgen een update tegen Meltdown en Spectre

Beveiligingsonderzoekers ontdekten onlangs een fors cpu-lek, wat onder andere vrijwel elke smartphone treft. Slechts een handjevol toestellen krijgt een update die het probleem aanpakt.

Lees verder na de advertentie.

Android meltdown-updates in de maak

Alleen recente en populaire smartphones kunnen een update verwachten die bescherming biedt tegen Spectre en Meltdown. Dat blijkt uit een lijst die het Italiaanse RiCompro heeft samengesteld. Daarop staan in ieder geval nieuwe vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S8Galaxy Note 8Huawei P10 en LG V30. Wanneer de updates precies verschijnen is onbekend.

De lijst is niet volledig, omdat fabrikanten als Sony, Nokia, Wileyfox en OnePlus ontbreken. Deze bedrijven hebben nog geen specifieke plannen aangekondigd, maar zijn in het verleden vrij snel en volledig geweest met beveiligingsupdates. Het is aannemelijk dat zij op korte termijn een update uitbrengen voor hun toestellen.

Android meltdown-updates

Google heeft de bugfix verwerkt in de meest recente beveiligingsupdate, die begin januari verscheen. Hoewel deze beveiligingsupdate in theorie voor elke Android-smartphone uitgebracht kan worden, ondersteunen veel fabrikanten vaak alleen hun meest recente toestellen. Ook budgettoestellen vallen vaak buiten de boot. Daardoor is het overgrote deel van alle Android-smartphones straks onbeschermd tegen één van de meest kritieke hardwarelekken van de afgelopen jaren.

Volgens het overzicht worden er vrijwel geen Android-smartphones van vóór 2015 bijgewerkt. Daardoor zijn oudere toestellen die nog altijd populair zijn, zoals de Huawei P8 en de Samsung Galaxy S5, straks onbeschermd. Dat terwijl Apple inmiddels al heeft toegezegd dat elke iPhone sinds de 5S uit 2013 een update krijgt.

Wat zijn Meltdown en Spectre?

De cpu-lekken werden vorige week wereldkundig gemaakt door beveiligingsonderzoekers. Door fouten in het ontwerp van chipsets kunnen kwaadwillenden relatief makkelijk inbreken en ‘veilige’ applicaties overnemen, zo claimen de onderzoekers. Vrijwel elke processor van de afgelopen twintig jaar is gevoelig voor het lek. Niet alleen smartphones, maar ook computers, laptops en tablets zijn vatbaar.

→ Lees ook: Dit moet je weten over cpu-lekken Meltdown en Spectre

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: RiCompro
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu