De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit Google-patent laat mogelijk een nieuw Android-menu zien

Redactie
17 maart 2014, 17:37
2 min leestijd
Dit Google-patent laat mogelijk een nieuw Android-menu zien
Android menu

Een nieuw Google-patent onthult mogelijk de toekomst van de Android-interface. Het patent beschrijft een nieuw Android menu, dat ook wel een ‘radial menu’ wordt genoemd. Dit betekent dat het Android menu de vorm van een soort regenboog heeft: een kwart, half of driekwart rondje in de vorm van een boog.

In het Google-patent wordt beschreven hoe de gebruiker met twee vingers uit elkaar beweegt om het menu op te roepen. In dit menu kunnen gebruikers secties activeren door erover te vegen met hun wijsvinger terwijl de duim op het scherm blijft. Dan verschijnt er een nieuw menu waar de gebruiker allerlei opties te zijn krijgt, eveneens in een soortgelijk menu. De camera-app van Nexus-toestellen werkt op eenzelfde manier: hier moet je de vinger op het scherm gedrukt houden waarna eenzelfde menu verschijnt, maar dan met één vinger.

Lees verder na de advertentie.

Android menu: waar is het handig voor?

quick settings

Hoewel we betwijfel dat dit nieuwe menu ook daadwerkelijk als de gehele interface wordt gebruikt, kan het van pas komen in sommige situaties. Denk bijvoorbeeld aan een snel menu dat je overal in Android kunt oproepen, zoals het snel uitvoeren van acties. Google probeert dit nu met het snelle instellingen-menu op te lossen, maar dit zit voor velen toch nog redelijk verborgen. Daarnaast weten velen niet dat de knoppen bij de snelle instellingen ook als actieknoppen en snelkoppelingen fungeren door er respectievelijk lang en kort op te drukken.

Toch blijft de functionaliteit van een dergelijk Android menu een flink discussiepunt. Zo is er veel kritiek op het radial menu van de camera-app van Nexus-toestellen. Ook ondergetekende vindt het omslachtig om eerst je vinger lang op het scherm te houden, waarbij je 50 procent van de tijd met de camera focust in plaats van de instellingen oproept. Mogelijk kan Google de functionaliteit door het gebruik van twee vingers verbeteren. Dat klinkt eigenlijk ook logischer.

Omdat het een Google-patent betreft, is het niet zeker dat het radial menu ook daadwerkelijk aan Android wordt toegevoegd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu