Het multitaskvenster is sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich een belangrijk onderdeel van Googles mobiele besturingssysteem. Android Planet legt uit waarom je de multitaskfunctie van Android vooral zijn gang moet laten gaan.
Lees verder na de advertentie.
Android bestaat uit Linux, een besturingssysteem dat een specifieke manier van werkgeheugen beheren heeft. In tegenstelling tot Windows, dat graag RAM-geheugen vrijhoudt, zorgt Linux ervoor dat RAM-geheugen juist vaak in gebruik wordt genomen. Dit zie je bijvoorbeeld in OS X van Apple, maar ook in Android, die beide op Linux draaien.
Android multitask: zo werkt het

Android heeft als één van de weinige mobiele besturingssystemen een echte multitask-optie. Apps vullen het werkgeheugen en worden automatisch in het cache-geheugen geplaatst als ze een tijd niet worden gebruikt. Dit cache-geheugen raakt op een gegeven moment vol, waarna de app die het minst wordt gebruikt automatisch plaatsmaakt voor de volgende app in het cachegeheugen.
Heel veel apps worden opgeslagen in dit cachegeheugen, terwijl kleine functies van apps juist op de achtergrond draaien. Dit is bij Facebook en WhatsApp bijvoorbeeld het geval. Het RAM-geheugen dat deze apps innemen, verplaatst zich snel naar het cachegeheugen, maar de dienst om bij beide apps berichten te ontvangen blijft op de achtergrond draaien. Dit is belangrijk voor de werking van apps.
Waarom geen apps uit het multitaskvenster swipen?
Laten we beginnen met melden dat het ook niet veel kwaad kan om actieve apps uit het multitaskvenster te swipen. In veel gevallen wordt de app ook daadwerkelijk afgesloten, maar bij apps die een actieve dienst op de achtergrond hebben draaien – zoals Facebook en WhatsApp – heeft het wegswipen uit het multitaskvenster niet tot gevolg dat de app ook daadwerkelijk wordt afgesloten. Mensen swipen apps dus uit het multitaskoverzicht om ze te sluiten en uit het geheugen te halen, maar dat is niet altijd effectief.
Het afsluiten van apps is in Android grotendeels nergens goed voor, behalve op het moment dat een app vastloopt. Het afsluiten en opnieuw opstarten van een app kost namelijk meer energie dan een app in het cachegeheugen laten en deze vervolgens weer, na het opnieuw opstarten, in het actieve werkgeheugen plaatsen. Degenen die dus veelvuldig apps wegswipen om het multitaskvenster leeg te maken, zorgen er indirect voor dat de accu sneller leeg raakt. Het is logisch dat Android-gebruikers hun multitaskvenster een beetje overzichtelijk willen houden, maar swipe vooral niet constant alle apps weg. Dat heeft alleen maar een negatief effect op de accuduur van je smartphone of tablet.